Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box

Jojo Rabbit (2019)

1
  • #1
    3 0

    postova:507
    pandaboy @ 10.11.2019. 12:02

    Kratki sinopsis:

    Dječak Johannes, zvan nadimkom Jojo,živi sa svojom majkom u nacističkoj Njemačkoj tijekom Drugog svjetskog rata. Opčinjen Hitlerom u tolikoj mjeri da ga zamišlja kao svog imaginarnog prijatelja, njegov svijet se prevrne naopačke kada sazna da njegova majka skriva mladu židovku Elsu u njihovom domu.

    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Film se može podijeliti u dva dijela.

    Prvi dio je satiričan crnohumorni prikaz nacističke Njemačke, Hitlera i njegove vojske, ali također reflektira Johannesovo stanje – djeteta koje ima snove, koje je razigrano, naivno i bezbrižno jer ne shvaća svijet oko sebe, već se povodi strujama društva koje snažno utječu na njega. Drugi dio je odraz njegova odrastanja – film postaje ozbiljniji, jača na svojoj anti-ratnoj poruci i Johannes postaje svjestan iluzije svijeta oko sebe.

    Najveća zamjerka filmu mi je nedostatak suzdržavanja humora u tom drugom dijelu. Film prekrasno prikazuje proces sazrijevanja ali ozbiljni i dirljivi trenutci u zadnjoj polovici su često umanjeni forsiranim humorom s lošim tajmingom. Jojo kao lik odraste ali kao da film nije uspio odrasti zajedno s njim. Smatram da se Waititi (koliko god volim njegov humor) nije dovoljno suzdržao te da film pred kraj oslabi u humornom kao i u dramskom smislu.

    Druga zamjerka je višak nekih likova kao što su fraulein Rahm (R. Wilson) i Johannesov drugi-iza-Hitlera-najbolji-prijatelj Yorki (A. Yates). Imali su po koju smiješnu scenu ali većinom su se činili nepotrebnim.

    Najjača strana filma je transformirajući odnos između Johannesa (R. G. Davis) i Else (T. McKenzie). Njihove izvedbe su odlične, dijalozi otkačeni i zanimljivi a izgradnja tog prijateljstva dirljiva. Ipak od svih izvedbi, posebno je upečatljiva ona S. Johansson u ulozi Rosie, Jojove majke, drugačija od njenih tipičnih uloga, ali možda i njena najbolja do sad. Njen lik je potpuna suprotnost Johannesa i odbija sve ideale režima u kojem žive žonglirajući između zaštite svog sina i pružanja ljudske topline.

    Waititi se pojavljuje u ulozi imaginarnog Jojovog prijatelja Hitlera i nije toliko zastupljen u filmu kako mi se činilo da će to biti slučaj. Ok sam s time, jer dok pruža neke odlične crnohumorne trenutke, ponekad nije toliko smiješan koliko pokušava biti ali ipak služi kao povremeni alat za Jojov unutarnji monolog i prikaz razmišljanja.

    Stilski, film me malo podsjećao na W. Andersena, djelomično zbog šarenila, ali više zbog brzih rezova i skakanja sa scene na scenu. Zanimljiva je i upotreba kamere, posebno kod prikaza nogu/cipela što kasnije postane zanimljiv naracijski alat.

    Sve u svemu, film je prvenstveno prikaz odrastanja i utjecaja okoline, više nego li nekakva satira, koji se najviše oslanja na pregršt zanimljivih likova, njihovih odnosa i izvedbi. I bome je jak taj oslonac zbog kojeg mi se film na kraju izrazito svidio, unatoč tome što ga nedostatak ravnoteže između humora i (anti-ratne) ozbiljnosti ne čini ujednačenim filmom kao što je to npr. odličan Benignijev „La Vita e Bella" (Život je lijep)

1
Dodaj komentar
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala