Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Izabran novi Papa!
Povodom izbora novog pape predlažemo najbolje filmove koji uključuju i ulogu pape

Izabran novi Papa!

Rimokatolički kardinali sinoć su odabrali novog Petrovog nasljednika: Papa Franjo 1, Jorge Mario Bergoglio iz Buenos Airesa. Tom je prilikom The Hollywood Reporter složio listu najboljih filmova koji uključuju i ulogu pape - stvarnog ili izmišljenog.

1. Kum 3 (1990.)

Dijelovi trilogije Francisa Forda Coppole djelomično su se bazirali na povijesnim događajima, kao što je npr. 33-dnevni pontifikat pape Ivana Pavla I, 1978. godine. U filmu fikcionalni lik kardinala Lamberta (Raf Vallone) postaje papa Ivan Pavao I, no kao i stvarnog papu, vrlo brzo nakon pontifikacije ga nalaze mrtvog u krevetu.

2. Anđeli i demoni (2009.) 

Brian Grazer i Ron Howard na veliki ekran donijeli su popularni istoimeni roman Dana Browna. Film prikazuje Rim tijekom priprema za konklavu, kada komornik Patrick McKenna (Ewan McGregor) preuzima vodstvo nad Vatikanom, sa željom da to ne bude samo privremeno.

3. Papa Ivana (2009.)

Povijesni bestseller autorice Donne Woolfolk Cross o papi iz 9. stoljeća, koji je zapravo bio žena. Na ekranizaciju romana čekalo se desetljećima, a ulogu pape odigrala je njemačka glumica Johanna Wokalek.

4. Goli pištolj 33 1/3: Konačna uvreda (1994.)

Glumac Gene Greytak je od posrednika u prodaji nekretnina postao jedan od prepoznatljivijih imitatora pape Ivana Pavla II, zahvaljujući velikoj sličnosti. U filmu se pojavljuje zajedno sa fiktivnim Billom Clintonom.

5. Papin toalet (2007.)

El Baño del Papa urugvajski je film koji donosi pomahnitale pripreme u malom južnoameričkom gradiću na granici Urugvaja i Brazila, naposredno prije dolaska pape Ivana Pavla II, 1998. godine.

6. Obitelj Borgija (2011.-)

Ozloglašena obitelj Borgija, dinastija iz 15. stoljeća koja svoju slavu duguje aspiracijama koje je imala ka papinskoj poziciji, ne birajući sredstva da to postigne. Inspiracija su postali za mnoge filmove i serije. U seriji Obitelj Borgija Neila Jordana, Jeremy Irons je makijavelski odigrao ulogu Rodriga Borgie, korumpiranog patrijarha na putu do Svete stolice. 

7. Imamo papu (2001.)

Talijanski redatelj Nanni Moretti donio je priču o odnosu između novoizabranog pape i njegovog psihoterapeuta. Michel Piccoli je za ulogu pape osvojio najprestižniju talijansku filmsku nagradu, David di Donatello.

M.M.Š.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala