Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Uskoro počinju šeste Filmske mutacije: festival nevidljivog filma
Festival je posvećen inovativnim pristupima filmskoj pedagogiji, programiranju i estetici

Uskoro počinju šeste Filmske mutacije: festival nevidljivog filma

Foto: Filmske mutacije

Šesto izdanje Filmskih mutacija: festivala nevidljivog filma bavit će se pitanjem propasti filmske katarze. U žarištu programa bit će dvojica redatelja i za njih karakteristične tehnike close-upa i cut-upa. Jedan od njih je Martin Arnold, klasik austrijske filmske avangarde koji se sustavno bavio restrukturiranjem snimljenog materijala. Arnold radi s insertima iz hollywoodskog žanrovskog filma i Disneyjevih crtića, a metodama istovremeno istjeruje i upisuje sublimne poruke iz njihove „podsvijesti“. Radovi Martina Arnolda bit će predstavljeni u nekoliko programa nazvanih Kinonapadaji te kroz videoinstalaciju Ledeni zagrljaj, koja će se u Galeriji Klovićevi dvori moći pogledati od 14. do 20. prosinca.


Drugi autor u fokusu je Pedro Costa, cijenjeni portugalski redatelj najpoznatiji po svojim filmovima na granici dokumentarizma i fikcije u kojima portretira imigrante i ostale socijalno ugrožene društvene skupine. Costini filmovi redovito se nalaze na listama najboljih filmova desetljeća, a na našim prostorima vrlo su rijetko prikazivani. Na festivalu će biti prikazano nekoliko njegovih radova koje je izabrao sam autor.

Uz Arnolda i Costu, koji će biti gosti festivala, filmski program uključuje i Tajnu povijest filMA. Radi se o kustoskoj programu Jamesa Lea Cahilla koji sadrži 30-ak eksperimentalnih radova renomiranih avangardnih umjetnika od početka prošloga stoljeća pa do danas, a koji se bave Arnoldovim temama (odatle i MA u naslovu programa) te simptomima koji se ponavljaju kroz povijest. Festival se otvara njegovim Kinonapadajima, a bit će još prikazani programi Reanimirano, retuširano, opsjednuto i Deanimacije: Prostori kućnih bolesti.


Spomenimo i da će Martin Arnold, Pedro Costa i James Leo Cahill održat i predavanja na Akademiji dramske umjetnosti i Akademiji likovne umjetnosti.

Filmske mutacije poznate su i po tome što posebnu pozornost posvećuju japanskom filmu. Japanski program počeo je već u lipnju, i to cjelovitim retrospektivnim programom kultnog japanskog filmaša Sejuna Suzukija, koja se održala u Zagrebu i Rijeci.


Filmske mutacije otvorit će se u srijedu 12. prosinca u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti programom Kinonapadaji Martina Arnolda. Festival će se od 12. do 16. prosinca održati u Zagrebu na nekoliko lokacija (Muzej suvremene umjetnosti, Galerija Klovićevi dvori, Kino SC & MM centar - program u suradnji s Velesajmom kulture SC-a, Akademija dramske umjetnosti, Akademija likovne umjetnosti), od 17. do 20. prosinca u Rijeci (Art-kino Croatia), a 10. siječnja gostovat će i u Slovenskoj kinoteci u Ljubljani.

 

 

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala