Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Euro 2012, polufinale: Italija - Njemačka
Nijemci još nikada nisu pobijedili Italiju u službenim utakmicama, od 7 utakmica 4 su završile neodlučeno a u 3 su slavili Talijani

Euro 2012, polufinale: Italija - Njemačka

Foto: PR Photos

Sve predrasude koje su pratile Talijane i Nijemce prije današnjeg susreta, bacite u vodu. Niti su današnji Nijemci davno opisana „nogomet igraju dva tima a na kraju pobjeđuju Nijemci“ momčad iz poznate Linekerove izjave, niti su Talijani ona stara ekipa koja se krumpira i provlači lošom igrom do finala.

Što se to dogodilo sa Talijanima? Recimo prvo nešto o našoj susjednoj naciji. Opisuju ih kao topao i srdačan mediteranski narod koji će rado podijeliti radosti života sa drugima. Oni su ljudi koji vole pjesmu i ples, veliki su šarmeri. Pjevanje ljubavnih pjesama, takozvanih serenada, pod prozorom voljene djevojke, to je izum Talijana (zalijevanje pjevača vodom je naš hrvatski dodatak izumu). Svi znamo za velikog Galilea Galileja, no Talijani su svijetu dali još mnoštvo velikih izumitelja, kao na primjer Allesandra Voltu, kreatora baterija, izuma koji je multifunkcionalan i nama muškarcima olakšava život na stotinu načina (baterije napajaju radio uređaje za slušanje utakmica, pokreću male zujave napravice koje bi, kad bi doma donosile plaću, potpuno zamijenile muškarca itd). Talijana na svijetu živi gotovo 140 milijuna, no u Italiji ih je samo 56 milijuna. Svi naravno misle kako ih je najviše odselilo u SAD i postalo mafija, ali varaju se. U Brazilu žive 32 i Argentini 20 milijuna Talijana, to su najveće njihove zajednice van matice zemlje. Na ovome temeljimo uvjerenje da su Talijani  najnogometnija nacija na svijetu.

Prandelli od Italije napravio proizvod vrijedan štovanja

No nakon dugog vremena stagnacije, trebalo je da na čelo reprezentacije dođe netko kao Cesare Prandelli kako bi od tako dobrih sastojaka, kakve Talijani u svojim igračima uvijek imaju, napravio i proizvod vrijedan štovanja. Tko je Prandelli? Samo ono što je radio u Fiorentini dovoljno je da zasluži štovanje, a kruna vođenja tog kluba bio je plasman među 16 najboljih momčadi Lige Prvaka. Tamo ga je zbog više golova u gostima (1:2 i 3:2 su bili rezultati) eliminirao Bayern. Očito je da Prandelli ima neraščišćenih računa sa Nijemcima, a danas će biti 3, možda i 4 igrača iz tog Bayerna u Njemačkom dresu.

Umor je najveći neprijatelj Talijanima, imali su 24 sata za odmor manje od Nijemaca, igrali su i produžetke, a na ozljede se žale Daniele De Rossi i Ignazio Abate (no možda će igrati), dok je Christian Maggio suspendiran.
Sijedom brojki Talijane smo proglasili najnogometnijim narodom, a za Nijemce nije tajna da su ratnička nacija. Kod njih nema predaje, kapitulira se tek kad padne Berlin, a onda na potpisivanju te kapitulacije, začuđeni njemački generali u čudu gledaju što talijanski vojni vođe rade na pobjedničkoj strani, zar nisu u rat krenuli kao njihovi saveznici? Znači, danas ćemo gledati ratnički duh protiv fenomenalne sposobnosti prilagodbe.
Njemački selektor Joakim Low pokazao je kako ovi novi Nijemci nisu ni na tom planu baš toliko deficitarni, no on više rotira igrače nego stil igre. Dileme njemačkog vođe su standardne, Klose ili Gomez u špici napada, Podolski i Muller ili Schurrle i Reus na bokovima. Slatke brige, reklo bi se, kvaliteta tih igrača je vrhunska, skoro pa je svejedno tko će krenuti od početka.

Zadnji veliki obračun 2006. pripao Talijanima

Međusobni susreti Nijemaca i Talijana daju nam zanimljivu sliku. Zadnji veliki obračun na nekom službenom natjecanju ovih reprezentacija, bio je na Svjetskom Prvenstvu u Njemačkoj 2006. Talijani su pobijedili 2:0, nakon produžetaka i izbacili Nijemce iz daljnjeg natjecanja na putu prema svojoj 4. tituli svjetskih prvaka. Nijemci Talijane ustvari nikad nisu pobijedili kad se „brojalo“, svi Njemački trijumfi (ukupan skor 31 susret, 14 pobjeda Italije, 9 remija, 7 pobjeda Njemačke) bili su u prijateljskim utakmicama. Službenih je bilo 7, od toga 4 remija i 3 Talijanske pobjede.

Pametne za kraj baš i nemamo. Od ovog polufinala očekujemo – golove. Talijani se ne zatvaraju, ne plaše se nikoga, a u napadu prije ili poslije mora proraditi Balotelli. Možda bi više prilike trebao dobivati Di Natale, Cassano je pokazao da nije nogometno „staro željezo“, njegovo će iskustvo danas biti neprocjenjivo. Nijemci igraju uvijek jednako, mašina su koja melje, no svaka mašina stane kad joj se uvali klip na pravo mjesto. Ima li Prandelli taj klip, pogledajte večeras.

Z.M.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
  • #10
    1 1
    gorlock gorlock @ 29.6.2012. 14:52

    Između Njemačke i Italije sam dvojio. Mislio sam da su Njemci novi prvaci, ali sada između Italije i Španjolske - srce je na talijanskoj strani.

    Iskreno se nadam da će Talijani biti prvaci.

  • #9
    1 2
    karakteran karakteran @ 29.6.2012. 9:16

    jučer sam prije tekme rekao nereu da će italija proć bez penala i to u regularnom dijelu. a dan prije rekao sam mu gledajmo danas španjolce (v.s. portugal) jer će oni igrat s vama (talijanima op. a) u finalu. izvukli su za tu priliku iz skladišta glanc novu LCD panasonic tv s dijagonalom a majke mi mile jedno metar i po

    a sad malo o nedjelji: mislim da se šanse podjednake, španjolska nije njemačka koja je pokazala šuplju obranu još protiv portugala u prvoj tekmi, da je bilo malo više prisebnosti ronaldo i društvo mogli su ih nakrcat u finišu s barem dva komada. to im je i došlo na račun protiv italije sinoć.

    finale prognozirao ne bih, mislim da će odlučit penali.

  • #8
    0 0
    hitman_4 hitman_4 @ 29.6.2012. 9:11

    ja sam još prije prognozirao pobjedu španjolaca i to baš protiv talijana.vrlo lako su mogući još jedni       penali samo se nadam golovima na obje strane

  • #7
    1 2
    aya aya @ 29.6.2012. 2:03

    Ma nema šanse!  Azzuri će ih razvalit!

  • #6
    0 0
    gor gor @ 29.6.2012. 0:31

    Sjebalo nas neriješeno između Španjolske i Italije. A i španjolcima bi bilo bolje da su ih dobili tu prvu utakmicu. Sad će morati u finalu.

Pogledaj sve komentare (10)
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala