Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Euro 2012, polufinale: Španjolska - Portugal
Neizvjesna utakmica u kojoj naše simpatije idu na stranu Portugala

Euro 2012, polufinale: Španjolska - Portugal

Foto: PR Photos

U uvodu današnjeg polufinala, koje igraju dvije zemlje obilježene kao moguće nasljednice Grčke na poziciji žarišta slijedeće Euro krize, mogli bi Europi, čiji smo odskora i mi ponosni članovi, posuditi i parafrazirati staru hrvatsku budnicu: „Još Europa ni' propala dok mi igramo…“

Evo krivca, neka visi Pedro

Španjolska. Prvaci svijeta, prvaci Europe. Što to s njima pobogu ne valja, zar su odlučili do kraja pokazati svoj novi, štedljivi karakter baš na golovima? Osim časne iznimke Irske, koja je uistinu bila najslabija momčad na ovom Euru pa su im golovi skoro pa sami ulazili u mrežu, reprezentacija Španjolske protiv svih je igrala pragmatično, šparno, taman koliko treba. Njihova snaga vidjela se na terenu i u četvrtfinalu, Francuzi su djelovali nemoćno, smušeno, čak pomalo i izgubljeno, ali što to vrijedi kad su Španjolci odigrali još jednu od „koliki-je-apsolutni-minimum-zalaganja-potreban-za-pobjedu“ utakmica. Na kraju, da ih sudac bukvalno nije natjerao da postignu i drugi pogodak dosudivši možda i prestrogo jedanaesterac, pobijedili bi svojim omiljenim, minimalnim rezultatom. Svi koji su do sad ispod oka, kriomice pogledavali selektora furije del Bosquea, spremni su nakon prvog kiksa uperiti prst u njega i samo u njega, vičući: „Evo ga! Evo krivca, neka visi Pedro!“

I neka visi, Španjolci ne impresioniraju, ne daju nogometnom svijetu ni malo mesa u svojim pobjedama, očito je trener odlučio osvojiti ovo prvenstvo, pa makar u knjige ušao kao netko tko je izmislio „španjolsku nogometnu uspavanku.“ Del Bosque nema briga sa ozljedama prije polufinala, jedina dilema je hoće li i danas opet početi bez napadača sa lažnom devetkom Fabregasom, ili će ipak dati priliku Torresu da popravi svoj konto golova.
Portugalci su nakon uvodnog poraza protiv Nijemaca, kad su odigrali „španjolski“ zatvoreno, pobijedili slijedeće tri utakmice. Igraju otvoreno, efikasno, brzo, dojam je kako bi oni mogli biti novi „Španjolci“. Naravno, na tom putu trebalo bi izbaciti stare, no riječ je o igračima koji se poznaju više nego dobro, sedam reprezentativaca Portugala igra u španjolskoj Primeri. Selektor Portugalaca Bento nema tako komfornu situaciju kao del Bosque, na ozljede se žale Ricardo Quaresma i Miguel Lopes, a Helder Postiga ozlijedio se protiv Češke i izgubljen je za ovo polufinale. Portugal je ipak reprezentacija dovoljno moćna da to neće u većoj mjeri utjecati na njih, čini se kako u ekipi imaju tri uporišne točke u Pepeu (obrana), Naniju (veza) i Ronaldu (napad). Dok je taj trio na terenu, Portugal je dovoljno jak da pobjedi bilo koga.

Tko će biti prvi finalist?

Međusobni susreti ove dvije reprezentacije ne nude previše odgovora. U zadnje dvije službene utakmice imamo jednu Portugalsku (EURO 2004.) 1:0 pobjedu, revanš Španjolaca na SP-u u Južnoj Africi istim rezultatom i jedno osvetničko 4:0 gaženje Portugalaca preko tek ustoličenih svjetskih prvaka, mjesec dana poslije.
Na kraju nismo ništa bliže odgovoru na pitanje: tko će biti prvi finalist EURA 2012. Simpatije definitivno idu na stranu Portugala, Španjolci su se svojim stilom zamjerili mnogima, ali bude li selektor Portugala Bento pokušao isto što i u 1. kolu protiv Nijemaca, ovdje će mu biti kraj. Prilika Portugala leži u tome da Španjolce izvuče iz njihovog oklopa, natjera ih na nadigravanje, a onda nek se na travnjaku vidi tko je gazda na Iberijskom poluotoku.   

Z.M.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
  • #6
    0 0
    100002127887732 dado heletic @ 27.6.2012. 21:45

    ima ko link za tekmu?

  • #5
    0 0
    zvone zvone @ 27.6.2012. 17:10

    Hvala Aya na pohvali 

    Nevezano za danasnju utakmicu od koje ocekujem gomilu vrhunske glume, napade padavice i pokusaje iznude penala, kartona, auta, kornera, faula, bilo cega, meni se isto na ovom prvenstvu najvise dopadaju bas Talijani. Igraju posteno, ne kalkuliraju, nacin na koji su igrali u cetvrtfinalu protiv Engleza me odusevio. Bilo bi ih lijepo vijdeti u finalu, ali Nijemci su strasno jaki. Bilo bi danas dobro kad bi Portugal rano poveo, tko zna, onda bi mozda gledali i dobar nogomet.

  • #4
    0 1
    Ekran ekran @ 27.6.2012. 12:03

    Po meni, Njemačka je najbolji sudionik ovog Eura. Mislim da će danas biti dosta nervoze među igračima. Uglavnom: Pobjeda Španjolske. 

    Suparnici u finalu kao i 2008., ali nadam se drugi pobjednik!

  • #3
    1 2
    aya aya @ 27.6.2012. 9:27

    Bravo Zvone!  Sažeto jasno i u bit!

    Btw - ja navijam za Portugal i to ne zbog C.R. (iako čovjek fenomenalno igra, to mu se mora priznati, ali nije baš mister simpatičnosti), nego mi Španjolci baš nekako "ne leže"....dugo pamtim neke stvari!

    A u finalu bih definitivno voljela gledati Portugal : Italija (Elfova igra mi se nikada nije sviđala, švapska mašinerija bez duše), naravno - uz naslov Italiji!

  • #2
    1 0
    LordAdamko lordadamko @ 27.6.2012. 1:15

    moj favorit je njemacka...

    a u ovoj sutra ipak mislim da cemo vidit suze ovog lika na sliki...i to ne one od srece...

Pogledaj sve komentare (6)
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala