Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Cameron: Neki ni dan danas ne znaju da je Titanic snimljen prema stvarnom događaju
Cameron se povodom obilježavanja 100 god. od potonuća prisjetio detalja

Cameron: Neki ni dan danas ne znaju da je Titanic snimljen prema stvarnom događaju

Foto: PR Photos

U hladnoj mračnoj noći 14. travnja 1912. godine, sjeverni Atlantski ocean "uzeo je" više od 1500 života putnika broda Titanic (zbog velike pogreške brodograditelja i vlasnika broda koji su smatrali da je “Titanic” praktički nepotopljiv, a na brodu nije bilo dovoljno čamaca za spašavanje), a tada nitko nije imao pojma da će se priča o toj tragediji spominjati i u 21. stoljeću. Slavni redatelj James Cameron prisjeća se produkcije svojeg filma "Titanic" kojeg je nedavno, kao što svi znamo, za 100. obljetnicu od potonuća masivnog broda, izdao i u 3D tehnologiji, a koji trenutno igra i u domaćim kinima.

Naime, Cameron je povodom obilježavanja 100. obljetnice ispričao kako su neki pojedinci, kada je film prvi puta prikazan, bili začuđeni što je film rađen po istinitom događaju jer nikada prije nisu čuli za Titanic. Ista stvar se događa i dan danas, kada veliki broj korisnika Twittera komentira da nisu uopće znali da je to stvaran događaj.


- Šokantno mi je da netko zna tweetati, jer ipak to zahtjeva nekakvu mentalnu sposobnost, a da pritom ne zna da je Titanic uistinu postojao. To je uistinu poražavajuće za naše društvo - izjavio je Cameron.

Film o Titanicu, Cameron je mudro zamaskirao unutar ljubavne priče - o djevojci Rose Bukater (Kate Winslet) i mladiću Jacku Dawsonu (Leonardo DiCaprio) koji se usprkos svojim dijametralno različitim socijalnim pozadinama upoznaju i zaljube na prvom i posljednjem putovanju RMS Titanica. Cameron je smatrao kako bi ljubavna priča mogla na velikom ekranu prikazati direktnu, emocionalnu poruku velike tragedije i u tome je i uspio. Film je ostvario kritički i komercijalni uspjeh, nominiran je za 14, uz osvojenih 11 Oscara, uključujući za najbolji film i najboljeg redatelja. Svjetska zarada popela se na 1.8 bilijuna dolara, a to je ujedno bio i prvi film koji je zaradio preko bilijun dolara te je na samom vrhu kao najprofitabilniji film na svijetu ostao narednih 12 godina, kada ga je s trona smaknuo Cameronov sljedeći film - "Avatar".

Reizdanje filma u 3D-u bio je normalan slijed, poznavajući Cameronovu opsesiju sa Titanicom. Film je remasteriziran u 4K rezoluciji i post-produkcijski konvertiran u 3D stereoskopski format. Da bi se 3D verzija napravila, bilo je potrebno 60 tjedana i 18 milijuna dolara budžeta za taj pothvat. Digitalne 2D i 2D IMAX verzije isto tako su napravljene iz novog 4K mastera filma koji je stvoren u procesu. Istaknimo i kako je "Titanic 3D" do sada zaradio 89.1 milijun dolara, te se ponovno isplatio i povratio uloženo.


Jedina scena koju su u potpunosti nanovo napravili za reizdanje je, Rosein pogled na noćno nebo 15. travnja 1912. godine (u filmu). Scenu su zamijenili s identičnim pogledom na zvjezdani nebeski svod, uključujući i mliječnu stazu, koju su točno namjestili na tu lokaciju u Atlantskom oceanu (travnju 1912. godine). Naime, tu izmjenu zahtijevao je astrofizičar Neil deGrasse Tyson koji je kritizirao spornu scenu jer je prikazivala nerealan zvjezdani niz, a perfekcionist u Cameronu nije dopustio da taj površno odrađen detalj iz prvotne verzije ostane jednak i u 3D verziji.



Komemoracija Titanica započela je 31. svibnja 2011. godine u 12:13 sati, točno 100 godina nakon što se Titanic spustio u more po prvi puta u brodogradilištu Belfasta - jedna signalna bomba ispaljena je za taj događaj, a svi brodovi koji su se tada našali na tom području, oglasili su svoje sirene i stvorili buku i emotivno prisjećanje koje je trajalo 62 sekunde. Uz razna obilježavanja putem televizije, radija i interneta, jedan od memorijalnih događaja je i odlazak na lokaciju gdje je Titanik potonuo.

Brod "Azamara Journey" koji je krenuo iz New Yorka 10. travnja, bio je pun putnika koji su iznimno zainteresirani za priču o Titanicu, a mnogi od njih odijenuli su i prikladne kostime koji datiraju upravo iz vremena Titanica. Drugi pak brod, "Ms Balmoral" koji je krenuo iz Southamptona 8. travnja isto se pojavio na lokaciji potonuća, točnije 640 kilometara od obale Newfoundlanda.

"Titanic" su na dnu Atlantskog oceana 1985. godine pronašli Robert Ballard i Jean-Louis Michel, a danas je najpoznatija svjetska brodska olupina.

Spomenimo i kako, uoči obilježavanja 100. obljetnice od potonuća, na HRT 2 u 20:00 sati možete pogledati seriju o Titanicu.

 

L.M./MojTV

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Pogledaj sve komentare (1)
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala