Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Koja je najtužnija scena svih vremena? Znanost zna!
Psiholozi su otkrili kako je film "Šampion" Franca Zeffirellija iz 1979. savršen za dobro se isplakati

Koja je najtužnija scena svih vremena? Znanost zna!

1979., redatelj Franco Zeffirellli snimio je remake Oscarom nagrađenog filma The Champ (Šampion) iz 1931., o ostarjelom boksaču koji se pokušava vratiti u ring. Zeffirellijeva verzija, sa Jonom Voightom u glavnoj ulozi, dobila je mlake kritike. Filmska web-stranica Rotten Tomatoes dala mu je samo 38-postotno odobravanje. No Šampion je pokrenuo glumačku karijeru devetogodišnjeg Rickyja Schroedera, koji je u filmu glumio boksačeva sina. Klimaks filma posebno je dirljiv, a izvedba u tom filmu donijela je Schroederu i Zlatni globus.

Sada je ta dirljiva scena dala svoj doprinos i znanosti. Finalna scena Šampiona gleda se u laboratorijima za proučavanje psihologije po cijelom svijetu kada znanstvenici žele rastužiti ljude. Psiholozi James Gross i Robert Levenson u svoijm su istraživanjem pokazali kako je upravo scena iz Šampiona ona na koju ljudi najviše plaču, iako ni scena kada Bambiju ubiju majku nije daleko, javlja Smithsonian.com. No, ono što je fascinantno kod Šampiona jest da djeluje potpuno jednako na žene i muškarce. Eto, i muškarci smiju plakati na filmove, bar kada se radi o sportu.

Gross i Levenson također su otkrili i koji su filmovi najbolji za poticanje nekih drugih emocija. Najbrže zabavlja "orgazmična" scena Meg Ryan iz filma Kada je Harry sreo Sally, a ljude je najlakše uplašiti kroz Isijavanje ili Kad jaganjci utihnu. Zbog očitih razloga, Pink Flamingos Johna Watersa najlakše će pobuditi gađenje, dok ljude najviše razljuti drama Tjelohranitelj i saga o apartheidu Krik za slobodom.

J.K.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala