Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Umrla Elizabeth Taylor
Jutros nas je napustila jedna od posljednjih ikona holivudskog Zlatnog doba

Umrla Elizabeth Taylor

Foto: PR Photos

Elizabeth Taylor, "Oscarom" nagrađena američka glumica koja se smatra jednom od posljednjih ikona Zlatnog doba Hollywooda, preminula je jutros po lokalnom vremenu u losanđeleskoj bolnici Cedars-Sinai u 80. godini života.

Njena PR agentica Sally Morrison je priopćila kako je poznata glumica preminula okružena djecom - Michaelom Wildingom, Christopherom Wildingom, Lizzom Todd i Marijom Burton. U bolnicu je dovedena prije šest tjedana uslijed srčanih tegoba.

Elizabeth Taylor je rođena 27. veljače 1932. u Hampsteadu, elitnoj četvrti Londona, gdje su živjeli njeni roditelji - bogati američki trgovac umjetninama Francis Lenn Taylor i glumica Sara Sothern. Roditelji su joj se u domovinu vratili nakon početka drugog svjetskog rata, nakon čega je započela karijera u Hollywoodu, gdje je svoj prvi filmski nastup imala u dobi od 9 godina, prometnuvši se u veliku dječju zvijezdu.

Uspješna tranzicija iz dječje u odraslu zvijezdu

Krajem 1940-ih i početkom 1950-ih napravila je uspješnu tranziciju od dječje u odraslu zvijezdu zahvaljujući popularnoj komediji Otac nevjeste i drami Mjesto pod suncem. Nakon toga je postala jedan od najvećih seks-simbola 1950-ih, istovremeno osvojivši kritiku nizom upečatljivih uloga. Osim nekoliko oskarovskih nominacija, zlatne kipiće je dobila za uloge u filmovima Butterfield 8 i Tko se boji Virginije Woolf. Taylor je, međutim, danas uglavnom poznata po naslovnoj ulozi u filmu Kleopatra, koji se smatra jednim od najvećih komercijalnih promašaja u povijesti Hollywooda, ali koji ju je, usprkos tome, učinio jednom od najvećih ikona sedme umjetnosti. 1970-ih se počela povlačiti s velikih ekrana, i njena je posljednja uloga u holivudskom blockbusteru bila 1994. u igranoj verziji popularnog crtića Obitelj Kremenko.

Pažnju javnosti plijenila i izuzetno burnim privatnim životom

Taylor je osim filmskih uloga pažnju javnosti plijenila i izuzetno burnim privatnim životom, odnosno sa čak osam brakova, iz kojih je imala četvoro djece, desetoro unučadi i četvoro praunučadi. Među njenim supruzima je najpoznatiji velški glumac Richard Burton, koji je bio njen filmski partner u Kleopatri, i sa kojim se vjenčala čak dva puta.

1980-ih Taylor se prestala baviti filmom i posvetila društvenom aktivizmu, i to prije svega borbi protiv AIDS-a, bolesti od koje je 1985. preminuo njen dobar prijatelj Rock Hudson. Sama Taylor je tokom svog dugog života imala niz zdravstvenih problema, koji datiraju od pada s konja u ranom djetinjstvu do alkoholizma, pretilosti i ovisnosti o analgeticima u srednjim godinama, te borbe sa rakom mozga.

Taylor je bila i bliska prijateljica Michaela Jacksona, te je prisustvovala njegovom pogrebu 2009. Jedna od velikih strasti bilo joj je i prikupljanje dragulja, a o čemu je otvoreno razgovarala u svom posljednjem intervjuu, koji je objavljen u najnovijem broju časopisa Harper's Bazaar.

D.A./MojTV

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala