Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Premino glumac Predrag Vušović u 51. godini života!
Prvu tv-ulogu imao je u seriji 'Putovanja u Vučjak', a 10 godina kasnije u filmu 'Kako je počeo rat na mom otoku'

Premino glumac Predrag Vušović u 51. godini života!

Foto: Gavella

Hrvatski glumac Predrag
Prvu televizijsku i proslavljenu ulogu imao je u seriji "Putovanja u Vučjak", dok je deset godina kasnije glumio Murka u prvom hrvatskom filmu redatelja Vinka Brešana "Kako je počeo rat na mom otoku". Gunđavog Gazdu, vlasnika videoteke pa i marketinške agencije, Vušović je glumio u "Bitangama i princezama", a posljednja uloga bila mu je u "Periferija City".


- Biografija -


Vušović se rodio 1960. godine u Kotoru, dok je osnovnu i srednju školu završio u Dubrovniku. Studirao je u Zagrebu na Akademiji dramskih umjetnosti. Radio je u dubrovačkom kazalištu Marina Držića do 1966. godine, nakon čega je prešao u zagrebačku Gavellu koja mu je postala i matična kuća.

Zaigrao je u Beaumarchaisovoj 'Figarovoj ženidbi', Goldonijevim 'Ribarskim svađama', Gogoljevoj 'Ženidbi', Matišićevim 'Anđelima Babilona', Jonsonovom 'Volpone iliti Lisac', Shakespeareovom 'Richardu III' te 'Zimskoj priči', Kaiserovom 'Od jutra do ponoći', Perišićevoj 'Kulturi u predgrađu', Kljakovićevom 'Teštamentu', u 'Prije sna' Lade Kaštelan...  Izvan matičnog teatra pamte se njegove uloge u "Kralju Ubuju", "Mušici", u "Onaj koji govori da, onaj koji govori ne", "Lovu na bljedolikog"... kao i mnogobrojni njegovi nastupi na Dubrovačkim ljetnim igrama, gdje je obilježio naslove kao što su Vojnovićeva "Dubrovačka trilogija" u režiji J. Juvančića, Goldonijeva "Kafeterija" u režiji T. Radića, te tri Držićeva "Dunda Maroja", u režiji K. Dolenčića, P. Magellija (gdje je za ulogu Pometa osvojio i nagradu "Orlando") i I. Kunčevića...Prebogata filmografija mu uključuje naslove kao što su 'Je li jasno, prijatelju?', 'Ante se vraća kući', 'Kraljica noći', 'Ne dao Bog većeg zla', 'Svjedoci', 'Kako je počeo rat na mom otoku', 'Maršal', 'Nebo, sateliti', 'Doktor ludosti', 'Duga mračna noć', 'Pušća Bistra', 'Duh u močvari', 'Libertas', 'Metastaze', 'U zemlji čudesa', 'Čovjek ispod stola', '72 dana'...

Predrag Vušović bit će pokopan u Dubrovniku, a komemoracija će se održati u ponedjeljak, 21. veljače 2011. u 11.00 sati, u GDK "Gavella".

 

L.M./MojTV

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala