Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Želite li mašinu Zoltar iz filma Big s Tom Hanksom?
Godinama su se pojavljivale replike koje izrađuju fanovi, sada postoji i website koji ih prodaje po cijeni od 5.500 dolara

Želite li mašinu "Zoltar" iz filma "Big" s Tom Hanksom?

Tom Hanks bio je glavni glumac u filmu "Big" iz 1988.,  no važno je spomenuti kako najbitniji lik u priči nije dobio priznanje kakvo zaslužuje. Naime, taj lik zapravo nije ni glumac,  nego mehanička, arkadna mašina koja vam ispuni želju za svega četvrt dolara. Ime mašine je "Zoltar Speaks" te izgleda kao stvarni primjerak mašine koja uistinu proriče budućnost. No,  nažalost takav uređaj stvoren je isključivo za spomenuti film. Godinama su se na webu pojavljivale replike koje izrađuju fanovi i oni koje zanimaju slične filmske fantasy naprave. Jedna od stranica koja ih proizvodi i prodaje je zoltarmachine.com koji vam mogu napraviti vrlo sličnu repliku originalnog stroja iz filma uz neke moderne modifikacije poput integriranog MP3 playera ili stroja za primanje papirnatog novca.

 
U filmu, mladi trinaestogodišnjak Josh Baskin nakon što doživi neuspjeh s djevojkom (ispada da nije dovoljno visok kako bi se vozio na jednoj vožnji u lunaparku) razočaran pronalazi "Zoltar Speaks" mašinu od koje zaželi postati velik. Zoltar mu ubrzo nakon toga izbaci karticu na kojoj piše "Tvoja želja je ispunjena". Idući dan, Josh (Tom Hanks) se probudi u tijelu tridesetogodišnjaka.


Danas, 22 godine nakon snimanja originalnog filma, popularna lokacija na kojoj se nalazio "Zoltar Speaks" u filmu, postala je gotovo pa turistička destinacija. Inače, svi entuzijasti na web stranicama poput sountingny.com traže i dokumentiraju lokacije iz njihovih omiljenih filmova. Jedan od autora govori o tome koliko je uvijek fasciniran traženjem tih lokacija, no koliko se istovremeno svaki put i razočara jer se vremena mijenjaju i nastupaju renovacije te originalne lokacije, kakve je upamtio na filmu, sada izgledaju potpuno drugačije. Tražeći istu lokaciju gdje se nalazio Zoltar u filmu, naišli su na renoviranu lokaciju, a umjesto Zoltara, na istom mjestu stoji Pepsi aparat.


Film "Big" bio je san svakog klinca - probuditi se stariji s mogućnošću da radiš što god poželiš. Kako bi filmska fantazija bila još ljepša, Josh se u filmu zaposli u korporaciji koja proizvodi igračke. On naravno postaje jedan od bitnijih ljudi u toj firmi, čiji se posao svodi na osmišljavanje, igranje i testiranje igračaka. Još jedan u nizu dječjih gadgeta koji su po prvi puta predstavljeni u ovome filmu je i gigantski pianino na kojem Tom Hanks i Robert Loggia u filmu bez ikakvih filmskih trikova odsviraju "Heart and Soul" i "Chopsticks". Originalno, pianino je 1976. osmislio umjetnik i izumitelj Remo Saraceni koji je od tada mnoge primjerke napravio i za razne muzeje, privatne korisnike te igraonice. Sintisajzer je sada poboljšan tako da elektronički reproducira realistični zvuk pianina.



Ukoliko vas je ovaj tekst možda namamio da si pribavite repliku popularnog Zoltara -  ekonomičnu (jeftiniju) verziju možete dobiti već za 5.500 dolara, a premium verziju s detaljima poput pomicanja očiju, usta, ruku i glave te još niz sitnica možete dobiti za 8.500 dolara. Prava sitnica!

 

L.M./MojTV

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala