Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Pronašli 17 izgubljenih minuta filma 2001: Odiseja u Svemiru
Minute koje je Stanley Kubrick izrezao zbog dinamike radnje, pronađene su u sefu jednog rudnika u Kansasu

Pronašli 17 izgubljenih minuta filma "2001: Odiseja u Svemiru"

Zvuči poput nekakve tajanstvene avanture, ali Douglas Trumbull i David Larson koji su oboje radili na filmu "2001: Odiseja u Svemiru" izjavili su kako je Warner Brothers pronašao originalnih 17 minuta koje su izrezane iz filma, od strane Stanleya Kubricka, nakon prve premijere filma davne 1968. godine. Izgubljenih 17 minuta bilo je savršeno pohranjeno duboko u sefu jednog rudnika u Kansasu.

Fanovi diljem svijeta osjećaju se kao da su otkrili monolit, koji je bio skriven stoljećima ispod zemlje. Bitno je napomenuti kako je Kubrick izrezao skoro 19 minuta filma nakon premijere 1968. godine, kada je film trajao 160 minuta. Kubrickov razlog za rezanje tih scena, bila je dinamika radnje za koju je mislio da se odugovlači. Kubrick je tek sa svojom finalnom montažom bio sretan i zadovoljan te pustio film u daljnju distribuciju.


Sudeći po dokazima, u tih 17 minuta nalaze se dulji kadrovi početka filma s primatima koji poprimaju ljudske osobine, dodatni kadrovi Franka Poolea dok džogira u svemirskoj centrifugi, kadrovi Dave Bowmana koji traži zamjenske dijelove za antenu u skladištu, kadar u kojem računalo HAL uništava radio komunikaciju između Discoverya i Pooleove letjelice te nekoliko Pooleovih kadrova kako hoda u svemiru prije nego što ga ubija.



Premda niti jedan od ovih navedenih dodatnih kadrova na prvu ne djeluju ništa posebno uzbudljivo, otkriveni kadrovi Kubrickovog filma su ipak novi kadrovi koji bi bili prava kolekcionarska poslastica za nekakvo buduće, posebno izdanje filma u originalnoj verziji. Fanovi su podijeljenog mišljenja, postavljaju pitanje zašto bi željeli gledati film s kadrovima koje nije odobrio Kubrick, jer ih je očito izrezao s razlogom. S druge strane, ona optimističnija polovica smatra kako bi tih dodatnih 17 minuta moglo produbiti njihov doživljaj cjelokupnog filma. Kadrovi su navodno pronađeni u savršenom stanju, očito su takvi bili i prezervirani kako bi se do njih moglo doći jednog dana i podijeliti ih sa svijetom. Ukoliko postoji neki način da se zgrne novac na ovim kadrovima, sigurni smo kako će Warner Bros. pronaći neki način za napuniti svoj džep, pa makar to bilo i protiv volje pokojnog Stanleya Kubricka.

 

L.M./MojTV

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
  • #10
    0 0
    mario mario @ 22.12.2010. 17:18
    Hm, koliko se sjećam bilo je riječ o kultu čiji su članovi štovali crni monolit, naravno, nisu znali da je to izmišljotina iz filma čije su kopije davno uništene. Onda se u cijelu priču upleo neki kolekcionar koji je otkrio posljednju kopiju Odiseje zbog čega onda nastane nered.
  • #9
    0 0
    bronk bronk @ 22.12.2010. 15:31

    2010 je sigurno zanimljiv barem SF fanovima, a ima i par dobro napravljenih napetih scena.

    k tome i objasni par stvari, za one koji nisu skužili 2001. (no zato nema mistike 1. dijela) 

    a 2001., bar početak i kraj, je niz fantastičnih scena. jedino se možda može prigovoriti predugom srednjem dijelu...

  • #8
    0 0
    bronk bronk @ 22.12.2010. 15:28

    u kojem kontekstu?

    mislim, jel u okviru neke teorije zavjere il...je neko u stripu kolekcionar? 

  • #7
    0 0
    Arnol arnol @ 20.12.2010. 21:34
    Bio je to sastanak HNS, a onda Maminjo lupi ....
  • #6
    0 0
    fox89 fox89 @ 19.12.2010. 18:11
    O.o
Pogledaj sve komentare (10)
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala