Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Obama s 'Mythbustersima' razotkriva mit tzv. zrake smrti
Profesionalni dvojac će na Obaminu inicijativu simulirati Arhimedovu tehniku zapaljivanja rimske flote vojnika

Obama s 'Mythbustersima' razotkriva mit tzv. zrake smrti

Obama je predsjednik koji zastupa upotrebu solarne energije, tu nema sumnje, čak je i na Bijeloj kući dao izraditi solarne ćelije kako bi to dokazao. No, kako bi do kraja zacementirao svoj ekološki pristup i prezentirao ga javnosti, odlučio je nastupiti u posebnoj emisiji poznate serije 'Mythbusters'. Tamo će pokušati razotkriti mit koji se skriva iza tzv. Arhimedove zrake smrti.

(Za sve one koji nisu upoznati što su tj. tko su 'Mythbustersi' slijedi u nastavku teksta.)

'Mythbusters' je dokumentarna serija koja se emitira diljem svijeta. Samim time na velike širi svoj krug fanova i hrani sve one znatiželjnike koji žude za čistom zabavom u sklopu znanosti.


- Što predsjednik Obama ima zajedničko s grčkim matematičarom Arhimedom i 'Mythbustersima'? -

Svi zajedno biti će dio nove, specijalne epizode, koja će se prikazati 8. prosinca na Discoveryu. Obama je izazvao 'Mythbusterse' da razotkriju legendu iza Arhimedove zrake smrti. Mit iz povijesti kaže da ju je Arhimed navodno koristio, kako bi zapalio rimsku flotu vojnika, koristeći samo zrcala koja reflektiraju zrake sunca.

Hyneman je za CBS izjavio kako su otišli u Bijelu kuću snimiti intervju s predsjednikom Obamom te kako im je on na licu mjesta satirično poručio da nije zadovoljan s dosadašnjim emisijama i kako stvari treba podići na novu razinu. Samim time, zadao im je novi zadatak.

- Rekao sam im da prokljuve tu zraku smrti i da mi se jave nakon toga - izjavio je predsjednik Obama.

- Do sada još nismo pokušali razbiti ovaj mit na način na koji je navodno Arhimed uspio, spalivši 500 vojnika reflektirajući samo sunčevu svjetlost na njihov brod - izjavio je Savage. Rimske vojnike nije tako lagano za nabaviti, našalio se dvojac. 

- Za razbijanje ovoga mita mi smo koristili umjesto 500 vojnika, 500 školaraca iz škole gdje moja žena predaje znanost, u Kaliforniji - rekao je Hyneman. No stvari nisu toliko morbidne koliko se isprva čine, jer svaka emisija uz znanost, sadrži i veliku dozu humora.

- Kada stojiš na brodu koji bi se upravo trebao zapaliti, kao ovaj put kada smo snimali novu epizodu, moram priznati kako to ima neku svoju čar. Stajao sam na krmi s odjelom otpornim na vatru, držeći u ruci nekoliko hrenovki za pečenje - nadodao je Hyneman o radnji u novoj epizodi.

Prema ratingu gledanosti, emisija ima oko 13 milijuna gledatelja tjedno i jako je popularna u dobi između 9 i 14 godina.

- To je sve u biti zabava spojena sa znanošću. Ni Adam ni ja nismo znanstvenici, nismo inženjeri niti slično. Mi se samo volimo dobro zabavljati, a stvar je u tome što u našoj zabavi postoji element znanosti koji zadovoljava našu znatiželju - prokomentirao je Hyneman na pitanje o gledanosti.

Ideja promoviranja znanstvene edukacije je bitna, pogotovo u svijetu u kojem mladi naraštaji smatraju da je više cool biti glup, nego pametan (pojednostavljeno rečeno). Upravo tu granicu rade 'Mythbustersi', no postavlja se pitanje, ima li predsjednik Obama, premda je dobar uzor mladima, uistinu toliko slobodnog vremena za nastupe u ovakvoj emisiji? 

- Veliki sam fan 'Mythbustersa', isto tako su i moje kćeri - nadovezao se kratko Obama.

Za rasplet i razotkrivanje mita koji stoji iza Arhimedove zrake te za Obamino štrebersko druženje s 'Mythbustersima' morat ćemo pričekati još nekoliko tjedana.

 

L.M./MojTV


 

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Pogledaj sve komentare (4)
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala