Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Veliki uspjeh za film Veljka Bulajića
"Bitka na Neretvi" proglašen je jednim od deset najznačajnijih filmova o Drugom svjetskom ratu

Veliki uspjeh za film Veljka Bulajića

Piše: Tajana Škurić

Na 32. međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi koji se održava od 17. do 26. lipnja, film redatelja Veljka Bulajića "Bitka na Neretvi" uvršten je među deset najvažnijih filmova o Drugom svjetskom ratu.

U konkurenciji na jednom od najstarijih filmskih festivala na svijetu, uz Bulajićev film, našlo se još 120 uradaka svjetske kinematografije na tu temu, a "Bitka na Neretvi" se u Top 10 našla uz, među ostalima, "Most na rijeci Kwai" Davida Leana, "Najduži dan" Kena Annakina, “Gori li Pariz” Renea Clementa i "Carstvo sunca" Stevena Spielberga. 

Veljko Bulajić je izjavio kako ovo doživljava ovo kao posebno priznanje filmu nakon 40 godina od njegova nastanka u produkciji tadašnjega Jadran filma.


- "Uz nominaciju za Oskara među pet inozemnih ostvarenja prije četiri desetljeća, ovo je priznanje od posebnoga značenja meni i mojim suradnicima jer potvrđuje da je Bitka na Neretvi trajno opstala u svjetskoj kinematografiji", izjavio je Veljko Bulajić za Hinu.

"Bitka na Neretvi" među najgledanijim filmovima u svijetu

Osim toga, Bulajić je podsjetio da je film, nakon njegova pojavljivanja, gledalo pet milijuna ljudi u bivšoj Jugoslaviji te milijun i pol u Hrvatskoj, dok ga je samo u prvome krugu prikazivanja u svijetu film vidjelo 350 milijuna gledatelja. 

Te brojke, prema njegovim riječima, višestruko su premašene prikazivanjem na televiziji, pa Bitka na Neretvi spada među najgledanije filmove u svijetu, što najbolje dokazuju podaci da ga je, naprimjer, francuska televizija prikazala tri puta, talijanska i kineska pet, RTL četiri puta, a više je puta prikazivan i na američkim TV postajama.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala