Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Zameo ih vjetar proslavio sedamdesetu obljetnicu
Najveći holivudski film svih vremena svoju je premijeru doživio 1939. godine, prije točno sedamdeset godina

"Zameo ih vjetar" proslavio sedamdesetu obljetnicu

PIŠE: Katarina Hrgović

Na današnji dan prije točno sedamdeset godina u Atlanti održana svečana premijera najvećega hollywoodskog hita svih vremena i dobitnika čak deset Oscara, legendarnog klasika "Zameo ih vjetar" koji je 1939. godine napravljen prema kultnom romanu autorice Margaret Mitchell. 

 
Fantastični odabir glumaca na čijoj se pomnoj selekciji radilo pune dvije godine, deset mjeseci dugo snimanje, sedmodnevna 20-satna revizija scenarija, trojica redatelja od kojih je jedan bio otpušten, drugi je kolabirao, dok je tek treći dovršio film, utrošenih tadašnjih 3 850 000 dolara - sve je to rezultiralo savršenim konačnim proizvodom, holivudskim klasikom koji i nakon sedamdeset godina uživa jednaku popularnost. 
 
Od tadašnjih 17 kategorija Oscara "Zameo ih vjetar", poznatog i kao "Prohujalo s vihorom", bio je nominiran u 13, a osvojio je osam natjecateljskih za najbolji film, režiju, glavnu i sporednu glumicu, scenarij, montažu, kameru i scenografiju, dok je još dobio dva počasna i jednog tehničkog Oscara za posebne inovacije. 
 
 
Ista je godina poznata kao najplodnija holivudska godina svih vremena, a osim "Zameo ih vjetar" izrodila je "Čarobnjaka iz Oza", "Poštansku kočiju", "Orkanske visove", "G. Smith ide u Washington", "Ninočka", "Kiše dolaze", "Zvonar Bogorodičine crkve", "Beau Geste", "Žene" i "Samo anđeli imaju krila". 
 
Kako je Drugi svjetski rat izbio tijekom postprodukcije filma, ovaj je film postao simbol slobode prikazivajući se na mjestima gdje su američki vojnici razbili okupaciju njemačkih nacista. Njegova ukupna zarada od 1939. godine pa sve do današnjih dana nadmašuje čak i onu "Ratova zvijezda", dok poznati citati iz filma, poput Rhettovog "Frankly, my dear, I don't give a damn" ili Scarlettine proklamacije na kraju filma "After all, tomorrow is another day!". 
Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
  • #3
    0 0
    aya aya @ 16.12.2009. 23:49

    Film se oduvijek kod nas prevodio kao "Zameo ih vjetar".

    Onda je 1991., kada je nastalo sveopće prekrštavanje svega i svačega, preimenovan u "Prohujalo s vihorom", a sada evo, na svopće zadovoljsktvo, prijevod je vraćen na staro!

  • #2
    0 0
    Beno beno @ 16.12.2009. 15:12
    Odpuvalo s Viktorom
  • #1
    0 0
    maratonac07 maratonac07 @ 16.12.2009. 15:06
    Film se toliko decenija zvao"Prohujalo s vihorom",a vi tu sad nešto izmišljate i prekrojavate u Zameo ih vjetar.Nigdje veze
Pogledaj sve komentare (3)
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala