Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Universal prekinuo Disneyevu dominaciju nad box office-om
Disney je od 2015. imao najbolju godišnju zaradu – sve do sad zahvaljujući "Super Mariju", "Oppenheimeru" i "M3GAN"

Universal prekinuo Disneyevu dominaciju nad box office-om

Foto: YouTube

Universal Pictures nakon dugo vremena je studio s najvećom zaradom za prethodnu godinu!

Zahvaljujući jakim naslovima koji su apsolutno osvojili gledatelje i vladali kinima diljem svijeta, Universal je prekinuo dugogodišnju Disneyevu dominaciju koju je imao od 2015. godine! Super Mario, Oppenheimer i M3GAN jedni su od najjačih prošlogodišnjih Universalovih naslova koji su pomogli u skupljanju preko 4,9 milijarde dolara diljem svijeta u prodanim kino ulaznicama.

Disney se tako prvi put od 2015. morao zadovoljiti s drugim mjestom kad su u pitanju studiji s najvećom zaradom. Sa čak 17 novih filmova tijekom prošle godine, među kojima su jaki naslovi poput Čuvari galaksije 3, Indiana Jones i artefakt sudbine te Mala sirena, Disneyeva zarada iznosi malo više od 4,8 milijarde dolara. Ipak, važno je za spomenuti kako je ovaj studio imao čak 7 filmova manje od Universala u prošloj godini, te da je u top 10 filmova po zaradi Disneyevih čak četiri. Na slici: top 10 filmova po ukupnoj zaradi (diljem cijelog svijeta) – klikom na sliku ili ovaj link otvara se ista u većoj rezoluciji.

No, isto tako nakon jako dugo vremena Disney nije imao nijedan film u top 3 po zaradi u prošloj godini: ta mjesta redom su pripala Barbie Warner Bros.-a (1,4 milijarde dolara), Super Mariju (1,3 milijarde) i Oppenheimeru (950 milijuna); te je prvi put od 2014., ako ne računamo pandemijsku 2020. i 2021., da niti jedan Disneyev film nije prešao zaradu od milijarde dolara!

Bilo kako bilo, Disney i dalje ostaje jedan od najjačih studija, samo 2023. svakako će im ostati zapamćena kao godina kad su mnogi, nekad sigurni naslovi, vrlo loše prošli kod gledatelja. Čuvari galaksije 3 još su prošli najbolje sa 845 milijuna dolara, a vrlo loš rezultat i razočarenje stiglo je uz Ant-Man i Wasp: Kvantumanija, Marveli i Dvorac straha. Disneyevi filmovi općenito ne bi na kraju bili proglašeni tolikim flopovima da sa sobom ne nose izrazito visoke troškove produkcije, koji su nerijetko 250 milijuna dolara, ne uključujući troškove marketinga.

Daleko ispod Universala i Disneya nalaze se ostali studiji: tako se Warner Bros. nalazi na trećem mjestu s 3,8 milijarde dolara (Barbie, Časna 2 i Wonka kao najjači naslovi u 2023.), a u top 5 slijede ga, vjerojatno jer nisu objavili službene brojke i analize, Sony (Spider-Man: Putovanje kroz Spider-svijet, Pravednik 3: Konačno poglavlje i Napoleon) i Paramount (Nemoguća misija: Odmazda, Dungeons & Dragons: Čast lopova i Psići u ophodnji: Moćan film) s oko 2 milijarde dolara zarade.

D.Ž.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala