Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Iznimno inteligentna i razigrana priča s nikad boljom Sandrom Huller u glavnoj ulozi
Dobitnik Zlatne palme u Cannesu "Anatomija pada" redateljice Justine Triet stiže u naša kina

Iznimno inteligentna i razigrana priča s nikad boljom Sandrom Huller u glavnoj ulozi

Posljednjih godinu dana Sandra, njezin suprug Samuel te njihov jedanaestogodišnji sin Daniel žive u zabačenoj kućici malog gradića u francuskom alpskom području. Nakon što je Samuel pronađen mrtav u snijegu podno planinske kolibe, policiji nije najjasnije je li riječ o ubojstvu ili je Samuel počinio samoubojstvo. Uskoro njegovu sumnjivu smrt proglase ubojstvom, a Sandra postaje glavnom osumnjičenom. Ono što će uslijediti nije samo istraga okolnosti Samuelove smrti, već i intrigantno psihološko putovanje u dubinu Sandrinog i Samuelovog učestalo konfliktnog odnosa.

Film Anatomija pada iznimno je inteligentna i razigrana sudska drama s elementima trilera scenaristice i redateljice Justine Triet koja je ove godine osvojila nagradu Zlatna palma na najprestižnijem svjetskom filmskom festivalu - onom u Cannesu. Triet je tako postala tek trećom ženom redateljicom u povijesti dodjele te nagrade koja ju je osvojila, nakon Jane Campion (“Piano”) i Julije Ducournau (“Titane”). Fascinantan film Anatomija pada koji je ujedno i jedan od kritički najhvaljenijih filmova godine u domaćim kinima gledamo od četvrtka, 21. prosinca!

U Hrvatskoj se film Anatomija pada premijerno prikazao krajem kolovoza u sklopu Vukovarskog filmskog festivala gdje je bio jedan od najgledanijih filmova uopće. Prije nekoliko tjedana zagrebačka ga je publika imala premijerno priliku vidjeti u sklopu Zagreb Film Festivala gdje su projekcije također bile dupkom popunjene što samo govori o popularnosti filma.

Početkom studenog objavljene su nominacije za nagradu Europske filmske Akademije koje se dodjeljuju ovog vikenda, a Anatomija pada dobila ih je šest i to u kategorijama najboljeg filma, režije, scenarija i glavne glumice, između ostalih. Udruženje kritičara New Yorka upravo je Anatomiju pada proglasilo najboljim međunarodnim filmom godine, a na popularnoj internetskoj stranici Rotten Tomatoes koja se bavi prikupljanjem filmskih kritika diljem svijeta Anatomija pada do danas je dobila čak 96% pozitivnih ocjena temeljenih na 200 zaprimljenih tekstova te 90% pozitivnih ocjena publike. Nesumnjivo je stoga da se uistinu radi o jednom od najboljih filmova godine za koji posebne pohvale dobiva glavna glumica Sandra Huller.

Bez obzira što Anatomija pada nije službeni francuski kandidat za nagradu Oscar, za to se najprestižnije priznanje u svijetu sedme umjetnosti ističe ime upravo Sandre Huller kao ozbiljnog kandidata za kategoriju glavne glumice. Pored sjajnog nastupa glavne glumice kritika je kao najjaču kariku Anatomije pada učestalo isticala scenarij Justine Triet i njezinog supruga Arthura Hararija koji je iznimno kompleksan, ali nikad nejasan. Priča filma u gledatelju će pobuditi niz pitanja od kojih će neka do kraja filma biti odgovorena, ali neka će ostati otvorenima za slobodnu interpretaciju, pogotovo u vezi krivnje ili nevinosti glavne junakinje. Za vrijeme pisanja scenarija prema vlastitom priznanju u jednom intervjuu, Justine Triet je na umu imala isključivo glumicu Sandru Huller za glavni lik, a njihova se savršena sinergija osjeti na ekranu u svakoj sekundi filma. Zanimljivo je i spomenuti da je redateljica Triet inspiraciju za ideju o padu kojeg proživljavaju likovi u filmu - doslovnom i simboličnom - dobila iz uvodne špice popularne serije “Momci s Madisona” u kojem je glavni lik prikazan u konstantnom padu od početka do kraja.

Sudska drama Anatomija pada nije prvi film na kojem su redateljica Triet i glumica Huller radile skupa. One su, naime, 2019. godine snimile psihološki triler Sibyl s kojim se Triet također našla u službenoj konkurenciji festivala u Cannesu, ali taj film kod kritike i publike nije prošao niti izbliza toliko uspješno kao ovaj. Do danas je Anatomija pada u francuskim kinima pogledalo preko milijun ljudi, a sama redateljica Triet u intervjuu za The Guardian istaknula je kako ju je najviše iznenadila količina ljudi koja joj je prišla nakon gledanja filma i rekla da je ono što je prikazano u filmu upravo ono što su oni sami prošli ili što prolaze u svojim životima. Zbog svog govora zahvale, nakon što je primila nagradu Zlatna palma, Triet je izazvala kontroverze budući je govor iskoristila kao priliku za davanje potpore protestima protiv predsjednika Macrona te istovremeno kritizirala francusku vladu za “komercijalizaciju kulture”. Te su izjave izazvale niz negativnih reakcija, prvenstveno ministrice kulture Francuske koja ju je nazvala “nezahvalnicom”, a gradonačelnik Cannesa ju je prozvao “razmaženim derištem”.

No, bez obzira na svoje osobne stavove ostaje činjenica da je Justine Triet snimila neprikosnoveno remek-djelo, film o kojem se ne prestaje pisati ni pričati čak i više od pola godine nakon što je premijerno prikazan u Cannesu te djelo koje i dalje privlači tisuće gledatelja diljem Europe u kino dvorane kako bi vidjeli umjetničko ostvarenje kakvo se u moderno vrijeme snima sve rjeđe.

Sudska drama Anatomija pada u domaća kina stiže u četvrtak, 21. prosinca.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Pogledaj sve komentare (1)
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala