Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


U kina stiže film koji odaje počast velikanima umjetnosti Fassbinderu i Warholu
Novo sjajno djelo Françoisa Ozona "Peter Von Kant" bio je film otvorenja festivala u Berlinu

U kina stiže film koji odaje počast velikanima umjetnosti Fassbinderu i Warholu

François Ozon svakako spada u sam vrh francuskih redatelja 21. stoljeća iza kojeg se nalaze neki od ponajboljih filmskih ostvarenja koji nam u posljednjih dvadesetak godina dolaze iz njegove zemlje kao što su “Potiche”, “Ricky”, “8 žena”, “Bogu hvala”, “Sve je u redu”, “U kući”, “Bazen” i mnogi drugi. Do danas se Ozon na festivalima u Cannesu, Berlinu i Veneciji u službenoj konkurenciji natjecao sa čak 13 različitih filmova što ga svakako svrstava u jedne od najvažnijh europskih redatelja današnjice, a od njih najviše je puta bio kandidatom za nagradu Zlatni medvjed u Berlinu. Njegov posljednji film, Peter von Kant šesti je sveukupno naslov s kojim se Ozon natjecao za Zlatnog medvjeda u Berlinu, a koji je ujedno poslužio i kao film otvorenja ovog iznimno uglednog i utjecajnog svjetskog filmskog festivala. Odličnu i hvaljenu dramu Peter von Kant u domaćim kinima gledamo od četvrtka, 5. listopada!

Peter von Kant uspješan je i slavan redatelj koji živi sa svojim asistentom Karlom kojeg voli ugnjetavati i ponižavati. No, uskoro zahvaljujući svojoj dobroj prijateljici i velikoj glumici Sidonie on upoznaje i zaljubljuje se u Amira, naočitog mladića skromnog podrijetla. Peter mu ponudi zajednički boravak u njegovom stanu te pomaže Amiru prilikom začetka njegove glumačke karijere. Nekoliko mjeseci kasnije Amir postaje zvijezdom te suočen sa slavom prekida s Peterom koji je prisiljen po prvi put suočiti se sa samim sobom…

Film Peter von Kant svojevrsna je slobodna adaptacija kazališnog komada i filma “Gorke suze Petre von Kant” nezaboravnog redatelja Rainera Wernera Fassbindera koji je 1972. godine snimio to djelo koje se, kao i Ozonov film, našlo u službenoj konkurenciji festivala u Berlinu. U tom filmu Fassbinder oslikava portret modne kreatorice, pripadnice buržoazijskog društva, ludo zaljubljene u mladu djevojku koja sanja o tome da jednoga dana postane model. Za razliku od Fassbindera, Ozon u svom filmu mijenja spol glavnog lika te ga pretvara u egocentričnog Petera kojeg fantastično glumi priznati francuski glumac Denis Ménochet.

U filmu Peter von Kant pored Ménocheta glavne su uloge ostvarili velika francuska glumica Isabelle Adjani u svojoj dosadašnjoj karijeri nominirana za dvije nagrade Oscar, mladi Khalil Ben Gharbia kojemu je ovo bio prvi glumački nastup u dugometražnom igranom filmu te Hanna Schygulla glumačka ikona njemačkog novog vala sedamdesetih i osamdesetih godina te glumica koja je utjelovila lik mlade Karin Thimm u Fassbinderovom originalnom filmu kao objekt požude glavnog ženskog lika, a koja u Ozonovom djelu tumači ulogu Peterove majke. Zanimljivo je i za istaknuti da ovo nije prvi put da Ozon adaptira neko Fassbinderovo djelo. Još je 2000. godine ovaj francuski redatelj snimio romantičnu komediju “Kapi vode na vrelom kamenju” koja je temeljena na Fassbinderovom istoimenom kazališnom komadu, a s kojom je Ozon u Berlinu osvojio nagradu Teddy.

Osim što novom filmskom adaptacijom Ozon želi još jedanput odati priznanje njemačkom redatelju čiji su filmovi na njega očito imali snažan utjecaj u karijeri, također je želio odati priznanje i slavnom američkom umjetniku Andyju Warholu. Naime, službeni plakat filma Peter von Kant uvelike podsjeća na plakat Fassbinderovog velikog filmskog hita, ujedno i posljednjeg kojeg je snimio u karijeri, “Querelle”. Taj je, pak, plakat izrađen po uzoru na sliku koju je nacrtao veliki Warhol na kojoj se nalaze dvojica mladića obilježena crvenom i žutom bojom te jezikom grimizne boje. Warholov dizajn savršeno je uhvatio duh romana naziva “Querelle iz Bresta” autora Jeana Geneta prema kojem je Fassbinder i snimio film. Četrdeset godina kasnije francuski glumci Denis Ménochet i Khalil Gharbia ponovno poziraju za identičnu fotografiju odnosno izradu filmskog plakata što dovoljno govori o tome koliko je i danas snažan utjecaj starih na nove autore.

Upravo su dvojica glavnih glumaca, Ménochet i Gharbia, nominirani u kategoriji najbolje glavne muške uloge te najboljeg mladog glumca za prestižnu francusku nagradu Cesar, a pored Berlina film Peter von Kant također se natjecao u službenoj konkurenciji festivala u San Sebastijanu.

Odlična drama Peter von Kant u domaća kina stiže u četvrtak, 5. listopada.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala