Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Ekipa Murine uoči svečanog otvorenja predstavila film
Ovogodišnje 68. izdanje nudi preko četrdeset filmskih projekcija, šest izložbi, predstavljanje knjige i bogat glazbeni program

Ekipa "Murine" uoči svečanog otvorenja predstavila film


Foto: Pulski filmski festival

Prvi dan 68. Pulskog filmskog festivala započeo je u kinu Valli pozdravnim govorom ravnateljice Gordane Restović i umjetničkog ravnatelja Pave Marinkovića te press konferencijom filma Murina koji otvara ovogodišnje izdanje festivala.

Izuzetno mi je drago da smo, unatoč ograničenjima, uspjeli organizirati ovogodišnje izdanje festivala s odličnim programom za koji bih posebnu zahvalu dala umjetničkom direktoru, gospodinu Pavi Marinkoviću. Drago mi je i da filmski djelatnici, jednako kao i publika, imaju razumijevanja i drago mi je vidjeti da Pula i dalje ponosno živi ovaj festival, festival koji je obilježio povijest našeg grada. Nadamo se da ćemo sljedeću godinu dočekati u punom kapacitetu i da ćemo moći gledati filmove u Areni pod zvijezdama, jer ljepšu lokaciju ne možete zamisliti, izjavila je ravnateljica Pulskog Filmskog Festivala, Gordana Restović.

Ove godine imamo šest hrvatskih filmova-debitanata, ali i vrlo iskusnih redatelja. Imamo i dvije svjetske premijere u hrvatskom programu. Ponosni smo i na ovogodišnji kvalitetan međunarodni program. Velika novina nam je živi prijenos završne večeri. Sretni smo i dosadašnjim angažmanom publike oko festivala, pa s ponosom možemo reći da su neke projekcije već rasprodane, izjavio je umjetnički ravnatelj, Pavo Marinković.

Uoči otvorenja festivala otvorene su i izložbe Tošo Dabac: barokni kadar Marije Crnobori. Autor izložbe, Daniel Rafaelić, predstavio je do sada neizlagane portrete i radne fotografije Marije Crnobori koje je Dabac načinio tijekom snimanja filma Barok u Hrvatskoj, a koje svjedoče o počecima prve profesionalne kinematografije u našim krajevima. Suorganizatori izložbe su Javna ustanova Pula film festival i Kulturno-informativni centar Zagreb, a pokrovitelji Grad Zagreb i Arhiv Toše Dapca - Muzej suvremene umjetnosti. Na otvorenju izložbe u kinu Valli prikazali su se i filmovi Barok u Hrvatskoj Oktavijana Miletića te Božanstvena žena Giuseppea Patronija Griffija. Izložba je otvorena do 31. kolovoza. 2021.

Peto festivalsko izdanje "Vremeplova" donosi biografski i filmografski presjek rada triju slavnih glumica koje su rođene na području Pule: Laure Antonelli, Marije Crnobori i Alide Valli. O glumicama su pisali Daniel Rafaelić povjesničar filma, egiptolog i filmski kritičar, zatim politolog i filmski kritičar Boško Picula te voditeljica odnosa s javnošću Javne ustanove Pula Film Festival, Sanela Pliško, koja je u ulozi urednice, autorice ili koautorice sudjelovala u stvaranju prethodnih „Vremeplova“.

Galerija Makina, na Kapitolinskom trgu 1, domaćin je izložbe Silvestar Kolbas: Fotokemika i ja. Riječ je o izložbi fotografija proizvodnog pogona i zatečenih predmeta u bivšoj tvornici Fotokemika u Samoboru.  Izložba je otvorena do 1. rujna 2021.

Večeras na programu, osim svečanog otvorenja u Areni uz hrvatsku premijeru filma Murina redateljice Antonete Alamat Kusijanović, očekuju nas filmski klasici Ne naginji se van i Putovanje Bogdana Žižića, čije će projekcije biti u kinu Valli te hrvatska premijera dokumentarnog filma Tiny Tim: kralj na jedan dan, redatelja Johana von Sydowa u Istarskom narodnom kazalištu.

68. Pulski filmski festival počinje 17. i traje do 24. srpnja. Očekuje nas preko četrdeset filmskih projekcija, šest izložbi, predstavljanje knjige i bogat glazbeni program. Ulaznice se mogu kupiti na Festivalskom info punktu na Giardinima, na mrežnoj stranici Pula film festivala, www.pulafilmfestival.hr, na kojoj se možete informirati o projekcijama filmova i ostalih popratnih programa.

Dobro došli na 68. Pulski filmski festival!

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala