Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Bogat program Animafesta
Od 2. do 7. lipnja u zagrebačkim kinima Europa i Movieplex održat će se dugometražni Animafest

Bogat program Animafesta

Na Festival su se prijavila 42 dugometražna animirana filma iz 24 zemlje od kojih je umjetnički ravnatelj Animafesta Krešimir Zimonić izabrao deset koji će se natjecati za Grand prix u Velikom natjecanju.

Sve ono što Animafest jest na najbolji je način u dvjema najavnim špicama sažeo Alexei Alexeev dobitnik nagrade publike i posebne nagrade žirija za “izvanredni humor” na prošlom Animafestu za film “KJFG No.5”. Prepoznatljivi likovi tog animiranog filma vuk, zec, medvjed, lovac i pas ni ovaj put gledatelje neće ostaviti ravnodušnima.

Jedan od filmova u konkurenciji hrvatska je publika mogla vidjeti u sklopu Oskarovske revije i revije Cannes u Movieplexu. Riječ je o “Valceru s Bashirom” (redatelj Ari Folman, Izrael/Njemačka/Francuska), animiranom dokumentarcu o vojničkim prijećanjima na masakr u izbjegličkim kampovima Sabra i Shatila u Libanonu početkom 1980-ih.

Ostatak konkurencije tematski je raznolik; od filmova za djecu i tinejdžere do animiranih ostvarenja namjenjenih prvenstveno zahtjevnijoj odrasloj publici. U prvu skupinu možemo ubrojiti filmove “Mia i Migou” (Jacques Rémy-Girerd, Francuska) i “Tajna Kellsa” (Tomm Moore/Nora Twomey, Francuska/Irska/Belgija) te film “Imigranti – L.A. Dolce vita” (Gabor Csupó, Mađarska/SAD) u kojem dvojica prijatelja, simpatični imigranti Rus Vladislav i Mađar Joski, tragaju za američkim snom.

U Zagrebu će biti prikazan i film “Sita pjeva blues” (Nina Paley, SAD) zabavna i dirljiva vizija indijskog epa “Ramajana” ispričana iz ženske perspektive, film koji nije u svjetskoj distribuciji te ga je moguće vidjeti samo na festivalima.

Iz Australije stižu dva filma nastala tehnikom animacije lutaka. Prvi je “Mary i Max” (Adam Elliot) tužna i topla humorna priča o dugogodišnjem prijateljstvu osamljene australske djevojčice i pretilog sredovječnog Židova iz New Yorka kojima su glasove posudili Toni Collette i Philip Seymour Hoffman, a drugi “$9.99” (Tatia Rosenthal, Izrael/Australija) snimljen prema pričama izraelskog pisca Etgara Kereta poznatog hrvatskim čitateljima kako po knjigama koje je promovirao na prošlogodišnjem gostovanju u Zagrebu, tako i po filmu “Pizzeria Kamikaze” za koji je Goran Dukić iskoristio jednu od njegovih priča. Za samo 9,99 dolara moguće je, tako barem tvrdi novinski oglas koji zainteresira nezaposlenog mladića Davea Pecka, dobiti odgovore na vječna pitanja o smislu života i ljudskog postojanja.

Iz Argentine na Animafest stiže “Masni Boogie” (Gustavo Cova) film grubog beskrupulozanog humora o strašnom plaćeniku Boogieu, nastao prema stripovima Roberta Fontanarosse.

Konkurencija donosi i dva filma Animafestu dobro znanih autora Billa Plymptona i Pritta Pärna. Plympton predstavlja film “Idioti i anđeli” (SAD) u kojem pratimo Angela, pokvarenog nasilnika koji se nastoji riješiti krila koja su mu jedno jutro nenadano narasla dok je “Život bez Gabrielle Ferri” (Priit Pärn, Olga Pärn, Estonija), crnohumorna priča o odnosu muškarca i žene stalno napetom između strasti i mržnje.

O pobjedniku će odlučivati žiri u kojem su Lotte Geffenblad iz Švedske i Jia Duan iz Kine te “domaći” Dubravko Mataković.

Jedan od najzvučnijih filmova ovogodišnjeg Animafesta,svakako je film Nebesa (Up) redatelja Petea Doctera i Boba Petersona čijom je svjetskom premijerom otvoren festival u Cannesu. Film je rađen u 3D tehnologiji i još je jedan uspješan projekt studija Pixar, a donosi zabavnu priču o čangrizavom starčiću koji je odlučio ostvariti svoje snove i posjetiti divljinu Južne Amerike. Dok putuje balonima zavezanima za kuću otkriva da ima slijepog putnika, nametljivog dječaka.

Ovogodišnji Animafest pratit će i bogat popratni program koji uključuje retrospektivu opusa Michela Ocelota, dobitnika Animafestovog Grand prixa 2007. za film Azur i Asmar te Noćno kino (s projekcijama filmova ponešto “pomaknutog” sadržaja koje će se održavati u terminu 22,30 sati u kinu Europa), Posebne projekcije (među kojima treba izdvojiti dokumentarac “Quirino Cristiani: tajna prvih animiranih filmova” o ekscentriku i vizionaru koji je kao 22-godišnjak stvorio novu filmsku tehniku), Svjetska panorama (šest filmova), Dječji program (s dva tematska programa “Ja, moje tijelo i mediji” i “Prostor i energija”) te Regionalni forum za razvoj projektata (tzv. Pitching forum).

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala