Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Fluidne nijanse i senzualnost u novom vizualnom identitetu Svjetskog festivala animiranog filma
Mlada i perspektivna japanska umjetnica potpisuje vizuale Animafesta 2020

Fluidne nijanse i senzualnost u novom vizualnom identitetu Svjetskog festivala animiranog filma

Svjetski festival animiranog filma - Animafest Zagreb 2020 predstavlja ovogodišnji vizualni identitet čiju ilustraciju i trailer potpisuje mlada i perspektivna japanska umjetnica Yoriko Mizushiri, a oblikovanje dizajnerski studio kuna zlatica.

Yoriko Mizushiri jedna je od najdistinktivnijih japanskih umjetnica mlađe generacije i animatorica svjetskoga glasa kojoj je s tek nekolicinom filmova jedinstvene i posebne, samosvojne i prepoznatljive estetike i poetike već pošlo za rukom izvršiti nezaobilazan umjetnički utjecaj na globalna animacijska strujanja od SAD-a do Hrvatske. Njezini filmovi poput Futona (2012), Kamakure (2013) i Vela (2014) snolike su i senzualne, pastelne studije osjeta – dijelom figurativne, a dijelom geometrijske reminiscencije dojmova i dodira koji proizlaze iz malih svakodnevnih užitaka i boli poput kave, kolača, topline kreveta, mekoće tepiha, uboda ili ljudskog dodira.

Senzitivni, fluidni, tjelesni, erotični, meditativni, melankolični i ženski, filmovi, instalacije, glazbeni videospotovi i dizajni Yoriko Mizushiri na izdvojene dijelove tijela nude neobične perspektive temeljene na beskrajno talentiranom vladanju linijom i pokretom, odabiru svijetlih, "tjelesnih boja" poput nijansi ružičaste i ljubičaste te lišenosti suvišne emocionalnosti lica i očiju. Ova rukom crtana remek-djela pritom pri upotrebi animacije za haptičke sugestije ne poniru tek u fragmente svakodnevice, sitne geste i trenutke, već i u duboke ponore podsvjesnog – u proustovska sjećanja prizvana čuvstvima, u putene žudnje i fetiše, u fenomenologiju ljepote. Smireni ritam Mizushirinih djela ostavlja pritom širom otvorena vrata gledateljskom prepuštanju i intimnoj reinterpretaciji.

Nominirana i nagrađivana ne samo na najvažnijim svjetskim festivalima animacije poput Zagreba i Annecyja, već i na najvećim filmskim festivalima poput Berlinalea, Yoriko Mizushiri na sebe je pažnju privukla još kao članica produkcijskog kolektiva Shiripro te studentica Sveučilišta za umjetnost i dizajn Joshibi u okviru kojega je, nadahnuta legendarnim crtačem mangi Yasujijem Taniokom i mladom slikaricom Tomoko Kashiki, ostvarila neke od svojih ranijih radova kao što su Shiri-play (2005), Kappo (2006), Enyogu (2007), Lena Lena (2009) i Sushi (2011).

U drugom izdanju ANIMAFEST INSIGHTS predstavit ćemo film Amélia & Duarte portugalskih redateljica Alice Guimarães i Mónice Santos. Amélia & Duarte njihov je prvi film i na Animafestu Zagreb 2015. godine nagrađen je nagradom Zlatko Grgić za najbolji prvi film napravljen izvan obrazovne institucije. Njihov sljedeći rad Između sjena svjetsku je premijeru imao na Animafestu Zagreb 2018. te je osvojio nagradu Mr. M za najbolji kratki film festivala po izboru publike.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala