Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Pobjednik Vukovar Film Festivala stiže u kina!
"Ne zanima me ako u povijesti ostanemo zapisani kao barbari" od 25.4. u kinima

Pobjednik Vukovar Film Festivala stiže u kina!

Ime Radua Judea već je sada zlatnim slovima upisano u povijest filmskog festivala u Vukovaru. Još od prvog festivala, sada već davne 2007. godine, Jude je pobijedio u kategoriji kratkog igranog filma sa svojim uratkom Ujutro da bi se 2015. godine vratio s izvrsnim Bravo! s kojim, osim u Vukovaru, osvaja niz priznanja na međunarodnim festivalima diljem svijeta, uključujući i Srebrnog medvjeda za najboljeg redatelja na Berlinaleu. Njegov najnoviji film, NE ZANIMA ME AKO U POVIJESTI OSTANEMO ZAPISANI KAO BARBARI također je pohodio najuglednije filmske festivale u svijetu, a okrunio se pobjedom u Vukovaru i Karlovym Varima. Od četvrtka gledamo ga u domaćim kinima!

Kao i u svojim prethodnim filmovima, Jude i u ovome stavlja naglasak na grijehe prošlih generacije koje još uvijek opasno zagađuju društvo. Mladi umjetnik planira rekonstruirati povijesni događaj iz 1941. godine tijekom kojeg je rumunjska državna administracija putem vlastite vojske odlučila etnički očistiti istočnu frontu. Radi se o iznimno osmišljenom filmu koji kroz sporo i detaljno odvijanje radnje pogađa gledatelja točno tamo gdje treba i izaziva u njemu snažne emocije. Koristeći beskompromisnu naraciju u maniri velikog Godarda, ovaj film demonstrira da počinjenje brutalnih zločina nije jedini put do barbarizma, već da se do njega može doći i zakržljalom savješću.

Radu Jude svakako je jedan od najcjenjenijih europskih modernih redatelja današnjice. Režirao je nekoliko kratkih igranih filmova među kojima je i The Tube with a Hat iz 2006. godine koji je postao najuspješniji kratki igrani film iz Rumunjske svih vremena pobijedivši na mnogobrojnim svjetskim festivalima uključujući Sundance, San Francisco, Los Angeles i mnoge druge. Jude je također režirao i preko stotinu reklama. Godine 2009. svoj redateljski debi ostvario je dugometražnim filmom Najsretnija djevojka na svijetu s kojim je osvojio CICAE nagradu u Berlinu te FIPRESCI nagradu na festivalu u Sofiji. Taj film također je izabran i za ACID program na filmskom festivalu u Cannesu, a prikazan je i kod nas u sklopu Zagreb Film Festivala. Njegov sljedeći film Everybody in Our Family iz 2012. godine među ostalima je osvojio nagradu Srce Sarajeva na filmskom festivalu u Sarajevu.

Ne zanima me ako u povijesti ostanemo zapisani kao barbari jedan je od najhvaljenijih rumunjskih filmova u posljednjih nekoliko godina. Na popularnoj internetskoj stranici RottenTomatoes, film je skupio gotovo 90% pozitivnih ocjena filmskih kritičara diljem svijeta, a s obzirom na broj osvojenih nagrada i priznanja logično je da nas očekuje nova filmska poslastica europske produkcije u punom sjaju.

Ne zanima me ako u povijesti ostanemo zapisani kao barbari u domaća kina stiže u četvrtak, 25. travnja!

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala