Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Veliki pečat ZagrebDoxa za 'Lady Kul el Arab'
Projekcijama nagrađenih filmova u nedjelju 1. ožujka završen je 5. ZagrebDox

Veliki pečat ZagrebDoxa za 'Lady Kul el Arab'

Pripremio: Goran Ivanišević

Na Festivalu su u međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji prikazana 54 filma koji su se borili za nagrade. O nagradama su odlučivala četiri žirija i publika.

Glavnu nagradu festivala, Veliki pečat u međunarodnoj konkurenciji, osvojio je film „Lady Kul el Arab“ koji je režirala izraelska Palestinka Ibtisam Salh Mara’ana. Film donosi priču djevojke Duah Fares, pripadnice Druza (muslimanske zajednice koja

U obrazloženju nagrade uz ostalo navodi: „U trenutačnim geo-političkim okolnostima u kojima bi bilo puno lakše postaviti pitanje ‘zašto me onaj drugi mrzi?’, autorica postavlja potpuno suprotno pitanje: ‘što je to u vezi mene, moje kulture, moje tradicije što može izazvati mržnju drugoga?’. Smatramo da se u filmu Lady Kul el Arab ti razlozi propituju na mudar i suptilan način s predanošću talentiranog i hrabrog filmskog stvaraoca.“

Posebna priznanja dodjeljena su filmovima „Burmanski videoreporteri - izvještaji iz zatvorene zemlje“ redatelja Andersa Ostergaarda (koji je dobio i nagraud Movies That Matter za film koji najbolje promiče ljudska prava te se plasirao na treće mjesto prema ocjenama publike))

i „Sami u četiri zida“ Alexandre Westmeier.

Veliki pečat u regionalnoj konkurenciji dodjeljen je filmu „Kavijar konekšn“ Dragana Nikolića koji je napravio uspješan je spoj promatračkog dokumentarca i kreativnog autorstva. Slikovitom pričom o jednoj obitelji, film prikazuje neumitno nestajanje svijeta tradicionalnog ribolova.

Posebna priznanja pripala su filmovima „Plati i ženi“ Atanasa Georgieva (kojem je za dvije stotinke boda izmaknulo prvo mjesto prema ocjenama publike)

i „21. sekunda“ Željka Mirkovića.

Mali pečat za najbolji film autora ili autorice do 30 godina starosti dobio je film
„Na putu do škole“ Orhana Eskikoya i Özgüra Dogana dok je „Tiho uklanjanje“ Wolframa Hukea dobilo posebno priznanje.

Dobitnik T-com nagrade publike je „Engleski kirurg“ redatelja Geoffreya Smitha, intimni portret neurokirurga Henryja Marsha koji se susreće s moralnim i etičkim dilemama vezanim uz odnos liječnika i pacijenata.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala