Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Zlatni medvjed za 'Mlijeko patnje'
Na ovogodišnjem su Berlinaleu prikazana 383 filma na 1238 projekcija, koje je pratilo više od 270.000 gledatelja

Zlatni medvjed za 'Mlijeko patnje'

Najboljim filmom 59. međunarodnog filmskog festivala u Berlinu proglašen je peruansko-španjolski film 'Mlijeko patnje' (La teta asustada) peruanske redateljice Claudije Llosa. Riječ je o filmu koji prati sudbinu jedne Peruanke u burnim godinama krajem prošlog stoljeća. Njezin je život simbol patnje svih Peruanaca. Osim Zlatnog medvjeda 'Mlijeko patnje' dobio je i nagradu Žirija međunarodne kritike (FIPRESCI).

Velika nagrada međunarodnog žirija ravnopravno je dodijeljena filmovima 'Div' (Gigante) argentinskog redatelja Adriána Binieza,

i 'Svi ostali' (Alle anderen) njemačke redateljice Maren Ade. 'Divu' su pripala još dva priznanja: nagrada Alfred Bauer za inovacije u filmskoj umjetnosti i nagrada posebnog žirija za debitantski film.

Trima nagradama ovjenčan je i nama najzanimljiviji film, 'Oluja' (Storm) Hansa-Christana Schmida o peripetijama oko suđenja u Haagu. U 'Oluji' u važnim ulogama nastupa šestoro hrvatskih glumaca: Krešimir Mikić, Dražen Kühn, Tarik Filipović, Jadranka Đokić, Leon Lučev i Marinko Prga, a najboljim su ga proglasili: Amnesty International, Savez njemačkih art-kina i čitatelji novina Berliner Morgenpost.

Srebrnog medvjeda za najboljeg redatelja osvojio je iranski redatelj Asghar Farhadi za film 'O Elly'. Za najbolju glavnu žensku ulogu nagrađena je Birgit Minichmayr za ulogu u filmu 'Svi ostali', a za najbolju mušku ulogu Sotigui Kouyate za film 'Londonska rijeka' (London River).

Srebrni medvjed za najbolji scenarij dodijeljen je Orenu Movermanu i Alessandru Camonu za američki film 'Glasnik' (Messenger), a nagradu Alfred Bauer dobio je i poljski redatelj Andrzej Wayda za film 'Tatarak'.

G. I.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala