Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


U susret Zlatnim globusima (1)
U nedjelju 11. siječnja na jednoj od najglamuroznijih svečanosti filmskoga svijeta bit će dodijeljeni Zlatni globusi

U susret Zlatnim globusima (1)

Zlatni globus jedna je od (uz Oscare) najuglednijih američkih filmskih nagrada. Spektakl dodjele nagrada održat će se u Beverly Hilton Hotelu na Beverly Hillsu. Zlatne globuse dodjeljuje The Hollywood Foreign Press Association koja broji devedesetak članova čije su odluke često dobar indikator za nominacije za nagradu Oscar Američke filmske akademije. Dok se pažljivo biraju svečane haljine i i nestrpljenjem očekuje nedjeljna večer donosimo popis nominiranih među kojima smo izdvojili svoje favorite kao i favorite dijela američke kritike.

Najbolji film – drama
The Curious Case of Benjamin Button
Frost/Nixon
The Reader
Revolutionary Road (Put oslobođenja)
Slumdog Millionaire

Vjerojatni dobitnik: Slumdog Millionaire
Ako je vjerovati prognozama američkih kritičara najizgledniji je kandidat film ''Slumdog Millionaire'', dirljiva priča o Jamalu Maliku, mladiću iz sirotinjske četvrti Mumbaija koji osvoji glavnu nagradu na televizijskom kvizu "Tko želi biti milijunaš". Stvarni motiv Jamalovog nastupa u kvizu nije potreba za novcem, nego želja da pronađe ljubav iz djetinjstva. (Kako trenutno stvari stoje, "Slumdog Millionaire" u hrvatska kina stiže sredinom ožujka.) Mnogi kritičari ne isključuju ni pobjedu filma "The Curious Case of Benjamin Button" Davida Finchera s pričom o muškarcu koji je rođen kao starac te se svakim danom pomlađuje.

Najbolji redatelj
Danny Boyle – Slumdog Millionaire
Stephen Daldry – The Reader
David Fincher – The Curious Case Of Benjamin Button
Ron Howard – Frost/Nixon
Sam Mendes – Revolutionary Road (Put oslobođenja)

Vjerojatni dobitnik: Danny Boyle – Slumdog Millionaire
Premda je Danny Boyle najvjerojatniji dobitnik njegova prednost pred konkurentima, prvenstveno Samom Mendesom, nije osobito velika.

Najbolji scenarij
The Curious Case Of Benjamin Button – Eric Roth
Doubt (Sumnja) –  John Patrick Shanley
Frost/Nixon – Peter Morgan
The Reader – David Hare
Slumdog Millionaire – Simon Beaufoy

Vjerojatni dobitnik: Slumdog Millionaire – Simon Beaufoy
Nominacije je dobilo pet prilično različitih drama uglednih autora od koih su neki za prijašnje radove bili nagrađeni Zlatnim globusom ili Oscarom. Ako između koliko-toliko tematski sličnih radova pozornost privuče najrazličitiji, jezičac bi mogao pretegnuti na stranu filma "Slumdog Millionaire".

Najbolja glumica – drama
Anne Hathaway – Rachel Getting Married
Angelina Jolie – Changeling
Meryl Streep – Doubt (Sumnja)
Kristin Scott Thomas – Il y a longtemps que je t'aime
Kate Winslet – Revolutionary Road (Put oslobođenja)

Vjerojatna dobitnica: Kate Winslet – Revolutionary Road
U iznimno oštroj konkurenciji teško je izdvojiti favoritkinju. Ove godine Kate Winslet ima dvostruku nominaciju (i za sporednu ulogu u filmu "The Reader") i ovo je šesti put da je nominirana, a kako su glasači često skloni vraćati stare dugove možda se i Kate posreći. Ipak, ne treba zaboraviti manji skandal koji je obilježio i objavu nominacija na službenim stranicama Zlatnog globusa. Zvjezdica koja označava pobjednicu pojavila se uz ime Anne Hathaway. Ubrzo je uz obavijest da se radi o nenamjernoj pogršci web tima stigao demant. Radi li se doista o zabuni znat ćemo u nedjelju 11. siječnja.

Najbolji glumac – drama
Leonardo DiCaprio – Revolutionary Road (Put oslobođenja)
Frank Langella – Frost/Nixon
Sean Penn – Milk
Brad Pitt – The Curious Case of Benjamin Button
Mickey Rourke –The Wrestler

Vjerojatni dobitnik: Sean Penn
Glumačke transformacije kojima smo svjedočili ove godine doista su iznimne. Bez obzira radilo li se o pomoći sjajnog maskerskog tima koji je olakšao Bradu Pittu pretvorbu u osamdesetogodišnjaka, žestokom režimu višemjesečnih treninga kojem se podvrgnuo Mickey Rourke kako bi postao uvjerljivi hrvač te ne toliko tjelesne, koliko dojmljive glumačke preobrazbe u biografskim dramama o političarima (Frank Langella postao je Richard Nixon, a Sean Penn Harvey Milk, prvi otvoreno homoseksualni političar koji je izabran na neku političku funkciju) ili mladom suprugu suočenom s obiteljskim problemima u Sjedinjenim Državama 1950-ih (Leonardo DiCaprio). Sean Penn stiže s najvećim brojem dosad osvojenih nagrada no u konačnici to ne mora ništa značiti.

Za razliku od kategorija najboljeg filma i glavne muške i ženske uloge koje su podijeljene na dramu te mjuzikl ili komediju, nominacije za sporedne uloge zajedničke su objema kategorijama. A nominirani su...

Amy Adams – Doubt (Sumnja)
Penelope Cruz –Vicky Cristina Barcelona
Viola Davis – Doubt (Sumnja)
Marisa Tomei –The Wrestler
Kate Winslet – The Reader

Vjerojatna dobitnica: Penelope Cruz –Vicky Cristina Barcelona
Osim što je opuštajuće zabavan "Vicky Cristina Barcelona" film je sjajnih glumačkih izvedbi. Woody Allen doista zna napisati dobre uloge za glumice u sporednim ulogama (Dianne Wiest osvojila ih je čak dva, a Mira Sorvino jedan). Vidjet ćemo hoće li atraktivna

Najbolja muška sporedna uloga
Tom Cruise –Tropic Thunder
Robert Downey Jr. – Tropic Thunder
Ralph Fiennes –The Duchess
Phillip Seymour Hoffman – Doubt (Sumnja)
Heath Ledger – The Dark Knight (Vitez tame)

Vjerojatni dobitnik: Heath Ledger – The Dark Knight (Vitez tame)
Uz karizmu pokojnog Heatha Ledgera i njegovu izvedbu demonskog Jokera konkurencija ima male šanse.

Ostatak nominiranih filmova pogledajte ovdje.

G. I.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala