Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Dodijeljene nagrade na 10. Vukovar film festivalu
Najboljim filmom proglašen je rumunjski film "Matura", a nagrade su dobili i hrvatske glumačke legende Ivo Gregurević i Marija Kohn

Dodijeljene nagrade na 10. Vukovar film festivalu

Foto: VFF

Favorit 10. filmskog festivala u Vukovaru, rumunjski film Matura Cristiana Mungiua, osvojio je nagradu Zlatni šlep za najbolji film. Priča o ocu koji će učiniti sve za uspjeh svoje kćeri, pa čak se uvući u korupciju, fascinirala je žiri koju su ove godine činili glumica Anja Šovagović, producentica Anita Juka i filmski kritičar Igor Tomljanović. Nagradu za najbolji film primila je glumica iz filma Lia Bugnar koja je tom prilikom izjavila kako je s ovim filmom bila na festivalu u Cannesu, ali da su joj ova četiri dana u Vukovaru bila daleko zabavnija. Redatelj Cristian Mungiu snimio je video poruku kojom se zahvalio na nagradi, a poruka je emitirana na platnu tijekom dodjele.

Ujedno, u konkurenciji dugometražnog filma dodijeljeno je posebno priznanje i to ženskom dijelu glumačke ekipe filma Zbog tebe Anđela Jurkasa koju čine Leona Paraminski, Nataša Janjić, Iskra Jirsak, Csilla Barath-Bastaić i Iva Mihalić. Isti žiri dodijelio je nagradu za najbolji kratki film njemačkom Sve će biti u redu, priču o razvedenom ocu koji treba provesti dan s kćeri, ali je odluči ne vratiti majci.

Za najbolji dokumentarni film odabran je njemačko-rumunjski Zabrana s neba redatelja Andreia Schwartza, o čovjeku koji izlazi iz zatvora i teško se snalazi u novom svijetu. Žiri dokumentarnog filma, koji su činili redatelj Hubert Canaval iz Austrije, filmski kritičar i redatelj Borislav Kolev iz Bugarske te redateljica Anne Schiltz iz Luksemburga dodijelio je i posebnu nagradu njemačko-poljskom filmu Dodir anđela redatelja Mareka Tomasza Pawlikowskog, koji govori o gluhom čovjeku s fenomenalnom memorijom. Ujedno, nagradu Krsto Papić ove je godine osvojio glumac Ivo Gregurević, dok je nagradu za životno djelo dobila Marija Kohn.

Sam festival je završen je s projekcijama dva filma iz podunavske regije, a to su hrvatski Zbog tebe debitanta redatelja Anđela Jurkasa i njemački 24 tjedna. Zbog tebe se sastoji od sedam ljubavnih priča i zanimljiv je jer je nastao u potpuno nezavisnim uvjetima, bez novaca HAVC-a, ali je okupio respektabilnu glumačku ekipu filma od kojih su Marko Cindrić i Iskra Jirsak, zajedno s Jurkasom, došli u Vukovar. Iako je ovo Jurkasov debi, on već snima drugi dio predviđene ljubavne trilogije tako da mu je pojavljivanje na Vukovar Film festivalu velik poticaj s obzirom da film nije bio primljen na ovogodišnji Pula Film festival. Drugi film 24 sata daleko je poznatiji, ove godine konkurirao je za Zlatnog medvjeda u Berlinu s intrigantnom pričom o trudnici koja mora donijeti odluku hoće li roditi dijete koje će biti teško bolesno.

Za one koje privlači američki nezavisni film, u subotu je prikazana dvostruka filmska poslastica redatelja Jima Jarmuscha. Prvo je prikazan film Paterson koji je premijeru imao u Cannesu, priču o jednom tjednu u životu vozača autobusa koji ujedno i piše pjesme, dok je nakon toga prikazan Jarmuschev dokumentarac Gimme Danger o Iggyju Popu i njegovom bendu The Stooges koji su u sedamdesetim godinama bili jedan od ključnih bendova američke punk scene.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala