Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Kontroverzni doks Alexa Gibneya o scijentologiji u programu Bože, pomozi!
"Pročišćenje: Scijentologija i tamnica vjere" u SAD-u je pogledalo 5.5 milijuna ljudi

Kontroverzni doks Alexa Gibneya o scijentologiji u programu "Bože, pomozi!"

Program Bože, pomozi! donosi novi film Alexa Gibneya u kojem američki oskarovac razotkriva najmračnije tajne scijentologije te Bog voli Ugandu o ultrakonzervativnim američkim kršćanskim misionarima koji izvoze homofobiju u Afriku. Na 18. Motovun Film Festival stiže tamilska pjesnikinja Salma Rajathi, protagonistica istoimenog dokumentarca Kim Longinotto.

Kontroverzni dokumentaracPročišćenje: Scijentologija i tamnica vjere oskarovca Alexa Gibneya (We Steal Secrets - the Story of Wikileaks, 2013.; Enron - the Smartest Guys in the Room, 2005.; Taxi to the Dark Side, 2007.) imat će hrvatsku premijeru u programu Bože, pomozi! 18. Motovun Film Festivala! Film kojeg Indiewire naziva šokantnim prikazom dementnog scijentološkog vodstva otkriva tajne scijentološke crkve obraćajući pažnju na optužbe emocionalnog i fizičkog zlostavljanja počinjenih od strane osnivača L. Ron Hubbarda i njegovog nasljednika, Davida Miscavigea te sumnjive i često nasilne metode koje prakticira religijsko vodstvo, od ucjena i uhođenja sadašnjih i bivših članova do kontroverznog "mjerača misli", E-metra.

Samo u prvom mjesecu distribucije u SAD-u Pročišćenje je pogledalo 5.5 milijuna ljudi (drugi najgledaniji HBO-ov dokumentarac u proteklom desetljeću) što je izazvalo popriličan gnjev scijentologa diljem svijeta. U borbi protiv Gibneya, organizatora festivala i distributera ubrzo su regrutirali odvjetničke timove i pokrenuli žestoke PR kampanje. Tako npr. kad u Google tražilicu upišete ime Alexa Gibneya među prvim rezultatima pojavljue se plaćeni oglas koji promovira njegov website.

Novi film Alexa Gibneya prikazuje se u programu Bože pomozi! koji donosi izbor filmova ponajboljih svjetskih dokumentaraca na temu vjerskog ekstremizma. Program uključuje i dansko-somalske Ratnike sa Sjevera Sørena Steena Jespersena i Nasiba Faraha o mladim Afrikancima iz Skandinavije koji se priključuju fundamentalističkoj terorističkoj organizaciji Al Šabab, Bog voli Ugandu oskarovca Rogera Rossa Williamsa o ultrakonzervativnim američkim kršćanskim misionarima, koji su svojedobno uspjeli izlobirati smrtnu kaznu za homoseksualce u Ugandi te višestruko nagrađivani film oskarovke Lucy Walker Na vražjem terenu o mladim Amišima suočenim s iskušenjima "stvarnog svijeta".

U programu je i Salma, film jedne od najpoznatijih i najnagrađivanijih dokumentaristica na svijetu Kim Longinotto koji donosi fascinantnu priču djevojke iz muslimanskog sela na jugu Indije, koja se sa 13 godina pokušala usprotiviti dogovorenom braku i nastaviti školovanje, zbog čega ju je obitelj punih 25 godina držala zaključanu u podrumu, zabranivši joj da uči, čita i piše, te je na koncu ipak natjeravši na brak. Riskirajući svoju dobrobit, u inat obitelji, mužu i selu, Salma je postala ugledna političarka i najpoznatija tamilska pjesnikinja. Protagonistica, danas značajna političarka, aktivistica za ljudska prava i spisateljica Salma Rajathi ove će godine biti gošća Motovun Film Festivala.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala