Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Zlatni medvjed otišao u Iran
65. Berlinale je glavnom nagradom počastio iranski film "Taxi" redatelja Jafara Panahija, a Srebrnim medvjedom čileanski film "El Club"

Zlatni medvjed otišao u Iran

 Na 65. međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu žiri kojim je presjedao Darren Aronofsky glavnu nagradu, Zlatnog medvjeda, ustupio je iranskom redatelju Jafaru Panahiju za film Taxi. 

Nagradu je na pozornici ovogodišnjeg Berlinalea zaprimila u ime redatelja njegova obitelj, točnije njegova mala nećakinja. Redatelj, naime, zadnjih 20 godina djeluje pod zabranom iranske vlade, kao član žirija 2011. godine nije mogao prisustvovati na Berlinskom festivalu, a isto se dogodilo i ove godine kada je njegov film "Taxi" bio u glavnoj konkurenciji. 
 
Međutim, to nije spriječilo ovaj izuzetni uradak da primi zasluženo priznanje međunarodne publike u Berlinu. Nagrada je popraćena osvrtom koji je pohvalio režiserovu hrabrost, ustrajnost i smisao za humor usprkos nezavidnoj situaciji te ponajviše ljubav koju redatelj gaji prema filmskoj umjetnosti. 
 
 
Fim "Taxi" se u cijelosti odvija unutar taksija kojeg vozi sam redatelj, a film je snimljen kamerom s vjetobrana. Tijekom vožnje redatelj prikazuje duh iranskog društva razgovarajući sa slučajnim putnicima, ali i s pojedinim članovima svoje obitelji. 
 
Srebrni medvjed otišao je filmu "El Club", u ruke čileanskog redatelja Pabla Larraina.
Srebrni medvjed za režiju je podijeljen između rumunjskog redatelja Radu Jude za film "Aferim!" i poljske redateljice Malgorzate Szumowske za film "Cialo".
 
Srebrni medvjed za najboljeg glumca i glumicu dodijeljen je Tomu Courtenayju i Charlotte Rampling, nagradu koju su zaslužili svojim ulogama u filmu "45 Years".
 
Srebrni medvjed za najbolji scenarij otišao je još jednom čileanskom uratku, filmu “El botón de nácar”, što predstavlja poprilično iznenađenje s obzirom da je riječo dokumentarnom filmu, a scenarij potpisuje Patricio Guzman.
 
Srebrni medvjed za fotografiju, kao i za režiju, dodijeljen je za dva filma –  za film “Victoria”, odnosno Sturli Brandth Grøvlenu te Evgeniyju Privinu i Sergeyju Mikhalchuku za film “Pod Electricheskimi Oblakami”.
M.M.
Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala