Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Posebni dodaci svaki drugi petak na HTV 2 od 18.35 sati
Solidan start nove filmske emisije Hrvoja Pukšeca

"Posebni dodaci" svaki drugi petak na HTV 2 od 18.35 sati

Sama najave nove emisije o filmu "Posebni dodaci" (HTV 2, 18.35 sati, svaki drugi tjedan) nije ulijevala povjerenje. Voditelj Hrvoje Pukšec u uvodu je rekao da je to emisija koja će se pokušati (?) baviti filmom te da se posebni dodaci često preskaču na DVD-ima.

U studiju su bili Stephen Lowenstein, autor knjige "Moj prvi film" i čovjek koji već dugo pokušava snimiti svoj prvi film, što je i bila glavna tema emisije, uz drugog gosta - Borisa T. Matića, direktora ZFF-a i producenta, koji je radio prve filmove Gorana Rušinovića te omnibus Zvonimira Jurića i Antonia Nuića.

Vidjeli smo odličan prilog o filmskim debitantima, gdje posebno mjesto zauzima legendarni film "Građanin Kane" i Orson Welles koji je tad imao samo 25 godina! Danas prve filmove najčešće režiraju glumci, ili ih dobijaju po rodbinskoj vezi, a Sofia Coppola je svijetli primjer da to ne mora završiti loše.

Redatelj Terry Zwigoff je svoj "Svijet duhova" snimio tek u 52. godini! Nisu svi imali puno novaca - Christopher Nolan snimio je "Folowing" za samo 6000 dolara, a Robert Rodriguez za 7 svoj debi "El Mariachi", a da bi to skupio posuđivao je svoje tijelo za testiranje lijekova!

Postavilo se i pitanje što nakon prvog filma? Mnogi su propali, ali i uspjeli, često i nakon više, pa i desetak filmova! Mnogi nisu dobili tu priliku!

Odlična je bila i anketa s našim redateljima, o njihovim iskustvima sa snimanja prvog filma - Goran Rušinović: "tko god kaže da je znao u što se upušta, laže"; Tomislav Radić: "k'o ulazak u hladnu vodu"; Kristijan Milić: "nisam mogao govoriti par dana pred snimanje"; Vinko Brešan: "nisam uopće spavao, najviše 2 sata"; Ognjen Sviličić; "preko noći istovarili su nam 100 kila pijeska na mjesto snimanja"; Snježana Tribuson: "imam tremu i na snimanju 15-minutnog dokumentarca"!

Rušinović je nakon tek tri snimljena filma u desetljeću sve izvrsno sublimirao rekavši da je govoriti o filmskoj karijeri kod nas - smiješno!

Bila je to vrlo dobra uvodna emisija i šteta je što ide tek svaka dva tjedna (drugi petak ide emisija o kazalištu "Drugi red partera"), ali i u tom, preranom terminu. A budući da je emisija tematskog tipa i razgovorna, ipak bi, uz solidne (ali "dječje") "Kokice" sa Sandrom Bosnar trebali dobiti i jednu "pravu" filmsku emisiju, s najavom kino filmova, blockbustera, vijestima iz svijeta filma, najavama DVD izdanja, recenzijama...

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala