Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Klasik TV premijere u listopadu
Osim u fantastičnim filmskim premijerama, ovog mjeseca možemo uživati i u vrhunskim filmovima Branka Bauera

Klasik TV premijere u listopadu

U listopadu nam Klasik TV osim premijera vrhunskih filmova domaće produkcije donosi i ciklus filmova poznatog redatelja Branka Bauera. Budite četvrtkom od 20h uz Klasik TV.

Prekobrojna 2.10. u 20:05h
Godina: 1962. | Žanr: komedija | Redatelj: Branko Bauer | Uloge: Milena Dravić, Ljubiša Samardžić, Boris Dvornik, Snežana Mihajlović, Dragomir Felba, Molotov Jovanović, Snežana Mihajlović, Jovan Rančić

Kako bi bio što bliže studentici Nadi, Mihailo napušta seljačku brigadu i Malenu, djevojku koja je za njim kao prekobrojna krenula na radnu akciju. Ne uspjevši u svom udvaranju, koji izaziva opći smijeh, Mihailo se vraća svojoj brigadi i Malenoj koja je u međuvremenu završila krojački tečaj. Kada Mihailo završi obuku za traktoristu vratit će se na selo gdje ga čeka Malena.
Šarmantna romantična komedija s radnjom smještenom na radnoj akciji koja je u zvijezde promovirala do tada slabo poznate glumce Milenu Dravić i Ljubišu Samardžića.

Ćaća 2.10. u 22h
Godina: 2011. | Žanr: drama | Redatelj: Dalibor Matanić | Uloge: Judita Franković, Iva Mihalić, Igor Kovač, Ivo Gregurević

Kći je nagovorila svog dečka i sestru na putovanje u ličku zabit. Tamo živi njihov otac koji je davno napustio obitelj. Saznavši da je bolestan, ovo je kćeri zadnja šansa da obavi razgovor s ocem o svemu što se dogodilo u prošlosti. U ličkim izoliranim horizontima počinju se otkrivati duboko zatomljene mračne obiteljske tajne.
Film Dalibora Matanića drama je s elementima trilera i horora i drugi njegov film, nakon Kina Lika, koji tematizira način života i skučene svjetonazorske obzore u zapuštenim predjelima Like. Na festivalu u Puli film je osvojio tri Zlatne arene, među kojima i onu za režiju, a dobro je primljen i na brojnim međunarodnim festivalima.

Zimovanje u Jakobsfeldu 9.10. u 20:05h
Godina: 1975. | Žanr: ratni | Redatelj: Branko Bauer | Uloge: Slavko Štimac, Slobodan Perović, Svetislav Goncić, Ljubica Ković, Mihailo Janketić, Milan Srdoč

Dva dječaka upućena su iz partizanskog odreda u selo da prezime. Jedan se usput razboli, a drugi odlazi u obližnje njemačko selo gdje se uspijeva zaposliti kao sluga. Noću krišom njeguje prijatelja sakrivenog u obližnjoj močvari da bi ga, najzad, sakrio u gazdinoj štali. Zimovanje traje sve dok ih ilegalna oslobodilačka organizacija ne otkrije i izvede iz sela.
Dječji film smješten u ratni kontekst svojevrsni je spin-off popularne televizijske serije Salaš u Malom Ritu koji je polučio solidan uspjeh u kinima.

Duhovi Sarajeva 9.10. u 22h
Godina: 2007. | Žanr: komedija | Redatelj: Dejan Radonić | Uloge: Davor Janjić, Enis Bešlagić, Severina Vučković

U poslijeratnom Sarajevu, dvojica mladića Pik i Tref sanjaju o tome da zajedničkim snagama obnove Trebevićku žičaru koja nije u uporabi od njihovog djetinjstva. Jednoga dana u Sarajevo pristigne Olja, lijepa Splićanka, tvrdeći da traži davno izgubljenoga polubrata. Malo po malo, dvojica Sarajlija sprijatelje se s njom, druže se i zaljubljuju se u nju. Usprkos njihovim planovima, obojici se promijeni kolotečina, kao i životni prioriteti.
Duhovi Sarajeva bosansko-hercegovačkog redatelja Dejana Radonića dopadljiva je komedija o dvojici dokoličara megalomanskih ideja, kojima se život potpuno promijeni kada upoznaju privlačnu Splićanku. Ova priča bošnjačkog šarma začinjena je brojnim komičnim prizorima i duhovitim dijalozima, a privlačnosti filma doprinosi i glazba popularne grupe Hari Mata Hari, atraktivna glavna glumica Severina te lijepi vizuali Sarajeva.

Salaš u Malom Ritu 16.10. u 20:05h
Godina: 1976. | Žanr: ratni | Redatelj: Branko Bauer | Uloge: Slavko Štimac, Ljubomir Živanović, Milan Kuruzović, Miodrag Radovanović, Miroljub Lešo, Pavle Vuisić, Renata Ulmanski, Danilo Bata Stojković, Danilo Čolić, Ivan Jagodić, Milivoje Mića Tomić, Mira Banjac

Rat je stigao u zabačeno vojvođansko selo. Nijemci provode kroz selo grupu taoca i usput maltretiraju jednog dječaka, koji iz osvete zapali njemačko žito u pristaništu. Istragu vodi lukavi policajac iz grada koji zatvori sve muškarce i počinje ih streljati. Bistri seoski dječak, prerano shvativši sve užase rata, odluči zatražiti pomoć od partizana.
Filmski izdanak istoimene serije i nastavak filma Zimovanja iz Jakobsfelda odlikuje vješto ispričana priča te niz dojmljivih i šarmantnih likova među kojima se izdvaja gestapovac Šicer kojega je odigrao Miodrag Radovanović.

Obećana zemlja 16.10. u 22h
Godina: 1986. | Žanr: drama | Redatelj: Veljko Bulajić | Uloge: Velimir Bata Živojinović, Mirjana Karanović, Vjenceslav Kapural , Vanja Drach, Dara Džokić, Dragan Nikolić, Olivera Marković, Vanja Matujec

Doseljenici iz pasivnih krajeva u plodnu Slavoniju i Baranju, suočavaju se s direktivom komunističke vlasti po kojoj bi u procesu kolektivizacije, tj. osnivanjem seljačkih radnih zadruga, ostali bez svojih, tek nedavno dobivenih, zemljišnih posjeda. Direktivu provodi Markan Radišić, a njoj se protive mnogi seljaci, ponajprije Miliša Matić. Situacija se zakomplicira kad Markanov sin zaprosi Milišinu kćer. Umjesto smirenja, neprijateljstva još više kulminiraju, pa Markan u samoobrani ubije Milišu. Narodni sud ne nalazi za Markana olakšavajuće okolnosti; dok ga voze u zatvor, on sluša na radiju vijest o ukidanju seljačkih zadruga.
Poslijeratni spektakl Veljka Bulajića svojevrsni je nastavak njegovog prvog filma Vlak bez voznog reda u kojemu tematizira kolektivizaciju sela u bivšoj Jugoslaviji.

Boško Buha 23.10. u 20:05h
Godina: 1978. | Žanr: ratni | Redatelj: Branko Bauer | Uloge: Ivan Kojundžić, Dragan Bjelogrlić, Marko Nikolić, Žarko Radić, Ljiljana Blagojević, Ljubiša Samardžić, Nebojša Bakočević, Milan Štrljić

Priča o najmlađem heroju revolucije, pioniru i partizanu Bošku Buhi, rodom iz Virovitice. Djetinjstvo njegove generacije okrutno je prekinuo rat, prisilivši njega i njegove vršnjake da prerano sazriju. Ipak, u predahu bitaka i iscrpljujućih marševa, živnula bi opet klica nagona za igrom i nestašlucima, dječja radoznalost, titraji prve ljubavi. Boreći se rame uz rame s odraslima, ta djeca su se borila i za ostatke svoga djetinjstva.
Posljednji film Branka Bauera još je jedan dječji ratni film u čijem je središtu čuveni maloljetni narodni heroj Boško Buha. Zanimljivo je kako je naslovnog junaka u svojoj jedinoj filmskoj ulozi odigrao Ivan Kojundžić koji će kasnije postati spiker na Radio Zagrebu.

Tajna manastirske rakije 23.10. u 22h
Godina: 1988. | Žanr: komedija | Redatelj: Slobodan Šijan | Uloge: Rick Rossovich, Catherine Hicks, Gary Kroeger, Dara Calenic, Velimir Bata Živojinović, Nikola Simić, Taško Načić, Boro Stjepanović

Američki milijarder želi obnoviti porušeni manastir u Jugoslaviji, u nadi da će doći do čudesne rakije u čija se svojstva uvjerio za vrijeme Drugog svjetskog rata, kada je bio u partizanima. No tajni recept za rakiju su znali samo monasi, a njih u manastiru odavno nema. Zato milijarderova kćer dolazi u Jugoslaviju i nudi tisuće dolara svakom monahu koji se vrati u manastir.
I naravno, manastir je odjedanput pun lažnih monaha, policajaca i lopova. Situacija se sve više komplicira, a postoji li u čitavoj gužvi uopće netko tko zna tajnu kako se radi čudotvorna rakija?
Film Slobodana Šijana u vrijeme premijere nije bio osobito uspješan, pogotovo u usporedbi s autorovim kultnim filmovima Ko to tamo peva i Maratonci trče počasni krug, no riječ je o šarmantnoj komediji u kojoj ne nedostaje duhovitih dosjetki i likova.

Ne okreći se sine 30.10. u 20:05h
Godina: 1956. | Žanr: drama | Redatelj: Branko Bauer | Uloge: Bert Solar, Zlatko Lukman, Lila Andres, Mladen Hanzlovsky, Radojko Ježić, Stjepan Jurčević, Greta Kraus-Aranicki, Zlatko Madunić, Tihomir Polanec, Nikša Štefanini, Vlado Bačić, Marija Merlić, Viki Glovacki, Branko Špoljar

Ljevičarski ilegalac, inženjer Neven Novak bježi iz vlaka kojim ustaše prevoze zatočenike u Jasenovac te iz zagrebačkog ustaškog odgajališta pokušava izbaviti sina Zorana, dječaka koji je indoktriniran ustaškom inačicom nacifašističke ideologije. Kad sazna da mu je otac neprijatelj režima, Zoran ne želi bježati s njim na partizanski teritorij. Novak se suočava sa sinovim otporom i mrežom koju oko njega stežu policija i agenti.
Triler iz zagrebačkog ilegalnog života jedno je od ponajboljih ostvarenja Branka Bauera (Samo ljudi, Salaš u Malom Ritu, Tri Ane). Kroz intrigantnu priču o odnosu oca i ideološki indoktriniranog sina redatelj vješto prepliće melodramatske i trilerske elemente te kreira i danas rado gledani klasik hrvatskog filma.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala