Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Odličan prikaz punka: SEX PISTOLS protiv THE CLASH
"Sedam razdoblja rocka" sljedeći tjedan nudi priču o heavy metalu

Odličan prikaz punka: SEX PISTOLS protiv THE CLASH

Treća epizoda izvrsne dokumentarne serije "Sedam razdoblja rocka" (HTV 2, 21.10) bila je posvećena punku, u epizodi: "Isprazni naraštaj: Punk - Rock".

Paralelno smo vidjeli priču o dva grada, Londonu i New Yorku. Kroz žestoku glazbu Sex Pistolsa, ova je epizoda prikazala odnos između bankrotirana New Yorka i plemićkog Londona sredine sedamdesetih godina, s ključnom, 1976. godinom.

Uz Sex Pistols vidjeli smo i snimke nastupa i(li) govor članova bendova (uz brojne novinare i članove drugih grupa): The Clash, Ramones, Television (Richard Hell), Patti Smith Group, The Damned, The Buzzcocks...

Johnny Ramone najbolje je izrekao ideju po kojoj je nastao punk - 60-ih su se počele svirati sve duže solaže, to bi trebalo vježbati 20 godina, a oni su to skratili i ubrzali, u tri akorda, i kako je rekao "sviramo bolesnu verziju popa koja je prerasla u punk rock"!

Johnnyju Lydonu karijera je krenula nakon što je zapažen s majicom "I hate Pink Floyd", Sex Pistols počeli su svirati 1976., a menadžer, famozni Malcolm McLaren rekao im je neka se ugledaju na Television, posebno po izgledu - poderanim trapericama i stihovima pjesme "Blanck generation" (Isprazni naraštaj). Doznali smo i da jedna od prvih Pistols pjesama, "Pretty vacant" ima posuđeni gitarski rif iz pjesme grupe ABBA!

Pistolsi su nadahnuli THE CLASH, koji su kasnije postali veći i značajniji, jedini iz benda koji je govorio pred kamerama bio je Mick Jones, no u dokumentarcu je zaboravljeno spomenuti da je, kao i Pistolsima (u San Franciscu zadnje su otpjevali  "No fun" od Stoogesa), i THE CLASH glave došla američka turneja. Pistolsima ujedno i zamjena u bendu, kad je destruktivni Sid Vicious zamijenio kreativnijeg, ali neuglednijeg Glena Mattlocka.

1979. CLASH su prešišali Pistolse s epohalnim albumom "London calling" (jedan od najboljih albuma svih vremena) čime su postali su punokrvni rock bend, jedno vrijeme i najvažniji na svijetu! Oni su u pjesmama nudili nadu, koju Pistolsi nisu, a i trajali su duže, ne samo jedan album.

Šteta što na kraju nismo vidjeli, barem u off tekstu, sudbine mnogih članova ovih bendova, nažalost većina Ramones članova više nije među živima, kao ni lider THE CLASH, Joe Strummer. "Punk's not dead!"

Sljedeći petak dolazi nam priča o heavy metalu!

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala