Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


NIRVANA i R.E.M. spojeni izvrsnom pričom o alternativnom rocku
Dosad najbolja epizoda dokumentarne serije BBC-a "7 razdoblja rocka"

NIRVANA i R.E.M. spojeni izvrsnom pričom o alternativnom rocku

Pretposljednja epizoda "Američki alternativni rock", odlične dokumentarne serije BBC-a "Sedam razdoblja rocka" (SEVEN AGES OF ROCK) bila je dosad i najbolja.

Fenomenalno su spojene sudbine bendova R.E.M. i NIRVANA, a Michael Stipe više je vremena pričao o Kurtu Cobainu no o svom bendu. Jedina zamjerka je što je minimalni prostor dobio bend SONIC YOUTH, koji je i te kako zaslužan za Nirvanin uspjeh. Nakon zajedničke turneje, gdje je Nirvana bila predgrupa SY-u, eksplodirao je "Smells like teen spirit" s drugog albuma "Nevermind"!

Kurt je odrastao uz Black Flag, HC bend Henryja Rollinsa, koji je cijelo vrijeme bio na turneji, svirajući pred 300-njak ljudi, ali i uživajući u tome, unatoč otporima, no, kako kaže Rollins "bar nismo okretali hamburgere... točili sokove u čaše"!

Tražeći dobitnu kombinaciju za uspjeh benda (nakon prvijenca "Bleach" gdje se ističe "About a girl"), koja je Kurtu izgledala kao spoj Black Sabbatha i Beatlesa, našao ju je u bendu PIXIES.

Kombinacija laganih i žestokih dijelova upotrijebljena je u epohalnoj "Smells like teen spirit", za koju je bubnjar Dave Grohl rekao da mu je zvučala kao preočito potkradanje Pixies i da su je zamalo odbacili.  "Teen spirit"  je zapravo marka ženskog deodoranta, što je Kurt otkrio tek nakon uspjeha pjesme.

Spomenuto je još bendova, kao The Replacements te drugi "grunge" favoriti iz famoznog Seattlea: Mudhoney, Soundgarden, Alice in Chains, Pearl Jam...

Kurt je od mnogih okarakteriziran kao "zadnja rock zvijezda" - ali i još jedna koja je tragično otišla u 27. godini (kao i Morrison, Janis, Hendrix...), sad već daleke 1994. godine (8.4.).

I danas se možemo zapitati (kao i za gore navedene, pa i Lennona) kolike bi dosad pjesme ili druge kreativne radove isporučio ovaj genijalac, koji se nikako nije mogao nositi sa naglo stečenom slavom, a maštao je o dugovječnoj karijeri, kao R.E.M., bez kompromisa.

Svi koji su bili na pretposljednjem koncertu Nirvane 27.2.1994. u Ljubljani, mogu svjedočti o Kurtovoj izgubljenosti i nekomunikativnosti.

Posljednja epizoda "razdoblja rocka" sljedeći petak donosi priču o britpopu, od legendarnih The Smiths, preko Oasis i Blur do Libertines, Franz Ferdinand, Kaiser Chiefs, Arctic Monkeys...Obavezno gledati!

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala