Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Posljednja postaja i Sacro GRA pobjednici jubilarnog ZagrebDoxa!
Sinoć je u Festivalskom centru svečanom dodjelom nagrada zatvoren 10. ZagrebDox

"Posljednja postaja" i "Sacro GRA" pobjednici jubilarnog ZagrebDoxa!

Foto: ZagrebDox

Svečanom dodjelom nagrada sinoć je u Festivalskom centru ZagrebDoxa službeno zatvoreno deseto izdanje ZagrebDoxa! Na samom početku posjetitelje je pozdravio direktor festivala Nenad Puhovski uz prikazivanje prigodnog filma koji je svim prisutnima ponudio kratki presjek deset godina festivala.

Potom je Puhovski dodijelio nagradu koju od prošle godine dodjeljuje najboljem autoru njegove generacije. Ovog puta nagrada Mojoj generaciji pripala je Marcelu Łozińskom za njegov film “Otac i sin na putu”.  Phone Dox nagrada dodjeljuje se za najbolji film snimljen mobitelom, a od pet prikazanih naslova prema sudu žirija u sastavu videoumjetnice Ane Hušman te redatelja Andreja Korovljeva i Tomislava Jelinčića najbolji je turski film “Život s Levijatanom” autorice Şirin Bahar Demirel. 

O najboljem naslovu iz programa Teen Dox, tj. filmu koji najbolje progovara o problemima mladih ove godine odlučili su učenici i učenice Prve privatne gimnazije u Zagrebu. Najbolji je švedski film “Otvorenih očiju” autora Erika Bäfvinga. Posebno priznanje pak osvojio je španjolski film “Crveni tepih” autorskog dvojca Manuela Fernándeza i Iosua Lópeza.

Movies That Matter nagrada dodjeljuje se filmu koji na najbolji način, po mišljenju stručnog žirija, promiče ljudska prava. Žiri u sastavu Sanje Sarnavke, predsjednice ženske udruge B.a.B.e., redatelja Eda Moschitza i Vetona Nurkollarija, umjetničkog direktora DokuFesta, najboljim je filmom proglasio “Cjevovod” autora Vitalija Manskog. Posebna priznanja u ovoj kategoriji osvojila su dva naslova: hrvatski film “4. Majmun” redatelja Hrvoja Mabića i sirijsko-njemački film “Povratak u Homs” autora Talala Derkija. 


Uslijedile su nagrade koje se dodjeljuju u službenoj konkurenciji. Mali pečat dodjeljuje se najboljem filmu mladog/e autora/ice do 35 godina. Ove godine žiri u sljedećem sastavu - Marcel Łozinski, redatelj i pročelnik Odsjeka za dokumentarni film na Filmskoj školi Wajda te redateljice Ivana Mladenović i Lidija Špegar, a Mali pečat dodijelio je filmu “Posebna potreba” autora Carla Zorattija. Posebna priznanja u ovoj kategoriji dodijeljena su filmovima "Priče koje kazujemo" Sarah Polley i "Dvorište" autorice Aly Muritiba.

Veliki pečat u regionalnoj konkurenciji dodijeljen je talijanskom filmu “Sacro GRA” autora Gianfranca Rosija – mišljenje je to žirija koji su činili Charlie Phillips, zamjenik direktora festivala Sheffield Doc/Fest, Ryan Harrington, direktor dokumentarnog programa na Filmskom institutu Tribeca te Julian Tabakov, redatelj i prošlogodišnji osvajač Velikog pečata u istoj kategoriji. Posebna priznanja u ovoj kategoriji osvojili su bugarski film "Gotovo divan život" Svetoslava Draganova te mađarski film "Bujica Ljubavi" autorice Ágnes Sós.

Konačno, o najboljem naslovu iz međunarodne konkurencije odlučivao je žiri u sastavu kojeg su činili Damir Čučić, redatelj i producent, Jean-Pierre Rehm, direktor Međunarodnog filmskog festivala FIDMarseille te Josh Gibson, redatelj i prošlogodišnji dobitnik nagrade u ovoj kategoriji. Veliki pečat osvojio je čileanski film "Posljednja postaja" autora Cristiana Sota i Cataline Vergare. „Žiri sa zadovoljstvom dodjeljuje Veliki pečat ZagrebDoxa filmu “Posljednja postaja”. Tiho i dostojanstveno, ovaj film prikazuje živote onih koje je odbacilo i društvo i njihove obitelji. No stari ljudi nisu toliko subjekt koliko metabolizam filma. Njihovi životni ritmovi odjekuju filmom i čine filmski svijet. Zvukovi se alkemijski pretvaraju u zaboravljene uspomene.  Posebna priznanja u ovoj kategoriji osvojili su filmovi Povratak u Homs Talala Derkija te Ne Me Quitte Pas autora Nielsa van Koevordena i Sabine Lubbe Bakker.

Na samom kraju ceremonije producentica festivala Lucija Parać i producentica ZagrebDox Pro-a Tamara Babun dodijelile su najveći pečat ZagrebDoxa direktoru Nenadu Puhovskom.

U nedjelju, 2. ožujka bit će prikazan poseban program Best of Fest koji uključuje projekcije svih nagrađenih filmova i to u terminima od 12 do 22 sata u dvoranama 1, 4 i 5. Cijena ulaznica za svih pet projekcija u jednoj od dvorana iznosi 35 kuna, a za pojedinačnu projekciju 15 kuna.

 

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala