Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


ZagrebDox obilježava jubilej!
Deseto izdanje donosi bogat festivalski program s više od 150 dokumentiranih priča iz cijelog svijeta

ZagrebDox obilježava jubilej!

Foto: ZagrebDox

Već desetu godinu zaredom ZagrebDox upoznaje domaće gledatelje s aktualnim dokumentarcima iz svijeta, nudeći im ekskluzivnu priliku da pogledaju naslove koje domaći kinorepertoar zaobilazi. U proteklih devet godina na ZagrebDoxu prikazano je više od tisuću i tri stotine dokumentaraca, a pogledalo ih je 174 tisuće gledateljica i gledatelja.

Jubilarno deseto izdanje ZagrebDoxa održat će se od 23. veljače do 2. ožujka u zagrebačkom kinu Cineplexx Centar Kaptol. Bogat festivalski program i ove godine donosi više od 150 dokumentiranih priča iz cijelog svijeta. Osim međunarodne i regionalne konkurencije, u koju su uvršteni brojni nagrađivani filmovi s Mostre, Sundancea, Hot Docsa, IDFA-e, niz nesvakidašnjih filmskih priča donose i popularni službeni programi: Kontroverzni Dox, Stanje stvari, Happy Dox, Majstori Doxa, Glazbeni globus, Teen Dox i Biografski Dox.


Popratni program kao i prijašnjih godina donosi niz retrospektiva. Primjerice Moj najbolji Dox povodom festivalskog jubileja donosi najbolje dokumentarce sa ZagrebDoxa prema izboru domaćih filmskih kritičara i dokumentarista, a program Retrospektiva ZagrebDox Pro uključuje uspješne dokumentarce pokrenute upravo u sklopu tog festivalskog programa namijenjenom filmskim profesionalcima. Deseti ZagrebDox donosi i retrospektivu poljske filmske škole Wajda te autorsku večer domaćeg redatelja Damira Čučića.

Iz međunarodne konkurencije izdvajamo američki film "Blood Brother" koji je u posljednjih nekoliko mjeseci osvojio impozantni niz priznanja na festivalima diljem svijeta – među ostalim nagradu žirija i nagradu publike na festivalu u Sundanceu, nagrade publike na Hot Docsu i festivalima u Atlanti i Solunu. Ta potresna priča donosi portret mladog Amerikanca Rockyja koji je donio radikalnu odluku: napustio je svoju obitelj, prijatelje i dotadašnji život i preselio se u Indiju, u ustanovu za djecu oboljelu od AIDS-a. Nizozemski dokumentarac "Song from the Forest" autora Michaela Oberta također će biti prikazan u međunarodnoj konkurenciji, a riječ je o još jednoj priči o bijegu iz Zapadne civilizacije u predjele zemalja Trećeg svijeta. Na festivalu IDFA Obert je nagrađen u kategoriji najboljeg dugometražnog dokumentarca.


Zanimljiva i jaka regionalna konkurencija predvođena je uspješnim talijanskim filmom "Sacro Gra" redatelja Gianfranca Rosija koji je prošle jeseni nagrađen Zlatnim lavom na filmskom festivalu u Veneciji. Riječ je o svojevrsnom presedanu, jer to je prvi slučaj u povijesti Mostre da je glavnom nagradom ovjenčan dokumentarni film. Sacro Gra poetski je prikaz stanovnika koji žive uz rimsku obilaznicu Gra.

I ove godine hrvatski su autori prepoznali ZagrebDox kao najjaču platformu za međunarodnu promociju svojih filmova, pa se između vise od trideset hrvatskih filmova u našim programima ističe  desetak svjetskih premijera.

 

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala