Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box

Babel

1 2
  • #1
    7 1

    postova:114
    mersault @ 24.2.2013. 14:01

    Nedavno mi je kablovski operater ukinuo Fox-ove a uveo CineStar tv i CineStar action. Mnogi bi rekli: Sa konja na magarca. Prijatelj se prije koji dan žali kako na CineStaru ne možeš utrefit film koji na imdb-u baci preko ocjene 5. Ali evo, CineStar pokazuje znakove života: prvo sinoć "Hotel Rwanda", pa onda večeras "Babel". Ipak, izgleda da ne obraćaju pažnju na programsku šemu drugih televizija: sinoć se "Hotel Rwanda" poklapa sa "Zelenom miljom" na HRT-u, a večeras "Babel" sa Eastwood-ovim "Nepomirljivima" na Novoj.

    Što se filma tiče, još jedna od Inarritu-ovih mozaičnih drama, koje su već postale i njegov zaštitni znak. Po mom mišljenju i njegov najbolji film ("Biutiful" još nisam gledao). Teško je o filmu bilo šta reć' a da ne zvuči previše uopšteno i izlizano, al' what the heck... Niz individua, niz društava, i niz priča Inarritu je gotovo savršeno uspio ukomponovati u jednu univerzalnu, modernu priču o čovjeku i čovječanstu. Iako su priče i pojedinačno dovoljno kompleksne da se na osnovu njih urade zasebni filmovi, spajanjem istih u cjelinu režiser uspijeva da im da još veću vrijednost. (jbt fakat se o filmu ne može reć' ništa originalno, bez obzira na njegovu originalnost) Odličan scenarij i već uobičajeno dojmljivu Inarritu-ovu režiju upotpunjuje filmu prikladna muzika.

    Ni dan danas ne znam šta Bradu bi da u lepezu onih "cool" likova koje je utjelovio doda jedan ovako "stvaran" lik. Meni njegova ubjedljivo najdraža uloga (i da, gledao sam "Fight Club").

    Ako ste već gledali "Unforgiven", a uz to imate CineStar u ponudi, raspoloženi ste za neku dobru dramu, "Babel" je nepogrješiv izbor. 

  • #2
    3 1

    postova:514
    fox89 @ 24.2.2013. 14:22

    Što se filma tiče, još jedna od Inarritu-ovih mozaičnih drama, koje su već postale i njegov zaštitni znak.

    @mersault, slažem se sa svime što si napisao. Jedino što mene muči, bez obzira koliko volim Inarrituove filmove, dal je dobro da su mu svi filmovi na isti kalup? Nemojte me krivo shvatiti, volim takve filmove, ali ako recimo usporedim babel i amores perros ispada mi kao da gledam isti film samo sa malo drugačijom pričom i na drugom kraju svijeta. Kaj i nije loše samo kaj nisam siguran da mi neće u jednom trenutku dosaditi njegov copy/paste, ako me razumiješ. Biutiful nisam ni ja gledao pa ne znam da li se što izmjenilo.

    U svakom slučaju, Babel je definitivno film koji vrijedi pogledati, kao i ostale njegove Smije se

  • #3
    3 3

    postova:256
    karter @ 24.2.2013. 15:00

    Biutiful je drukčiji film od drugih inarrrituovih, po mnei najlošiji kojeg čak ni bardem ne izvlači. Izostaje kako ste spomenuli više priča, nekako povezanih već imamo klasičan tok priče. Razlog tom je nedostatak njegovog stalnog scenarista arriage što se bome osjeti i na kvaliteti.

  • #4
    6 0

    postova:114
    mersault @ 24.2.2013. 17:58

    @fox, ja mislim da je OK da režiseri, pa tako i Inarritu, imaju neku formu po kojoj će bit' prepoznatljivi, sve dok se sadržina mijenja. Njegovi filmovi i jesu formalno kako kažeš copy/paste, ali sadržina, moj je dojam, je ipak prilično različita. Npr. "21 gram" je religioznog/duhovnog karaktera, a Babel egzistencijalnog, a u "Amores Perros" po meni su priče i najmanje suštinski povezane, pa je meni to i najmanje drag njegov film, ali obzirom da je to i njegov prvi, vjerovatno je tu i više pažnje posvetio da izgradi taj stil i da poveže priče, ne obraćajući mnogo pažnje koliko će jaka biti veza izmedju pojedinačnih priča u filmu (npr. 1. priča u Amores Perrros u suštini i nema mnogo zajedničkog sa ostale dvije).

    Razlika je što u "21 gram" i "Babelu" veze su tematski dublje povezane, dok su, bar sam ja tako shvatio, u "Amores Perros" jedina veza između priča - psi, koji možda u slučaju 2. i 3. priče na neki način i dijele sudbinu svojih vlasnika, ali to pada u vodi u slučaju 1. priče. (još dodatno zbunjuje što je pas iz 1. i 3. priče isti, što ukazuje da se gledalo kako na bilo koji način povezati priče da bi Inarritu-ov prvijenac bio što uspjeliji)

    Dakle da sumiram, meni ne smeta što su mu filmovi, kako kažeš, na isti kalup, pa čak ni to što koristi istu muziku (21 gram i Babel), jer je, kako karter primijeti, Arriaga tu odlično radio svoj pos'o pišući formalno slične, ali sadržajno različite filmove.

  • #5
    3 0

    postova:311
    auran @ 28.9.2013. 22:40

         Obožavam Iñárrituove filmove i taj njegov originalni, mozaični stil slaganja priča unutar filma. Babel je još jedan uspjeh, iako možda za nijansu slabiji od njegovih ostalih ostvarenja (Pasja ljubav, 21 gram, Biutiful). Rijetko koji redatelj uspijeva ovako vješto i uvjerljivo moćno prikazati ljudske emocije, nade, težnje i potrebe kako to čini Iñárritu. Doslovce on kao da kamerom slika ljudske emocije i sudbine ljudi, a to čini bez moraliziranja i osuđivanja. Svi njegovi filmovi zrače ljudskošću, a gledatelja potiču na razmišljanje, toleranciju, suosjećanje i razumijevanje.

         U Babelu me posebno oduševio prikaz svijeta gluhonijemih djevojaka u japanskoj priči, a glavna glumica te priče (Rinko Kikuchi) odglumila je svoj lik tako dirljivo i ranjivo približivši nam u potpunosti osjećaj odbačenosti i potrebe gluhonijeme tinejdžerice za nježnošću i pažnjom drugih ljudi. Pohvale i svim ostalim glumcima i naturščicima kao i ekipi iza kamere na još jednoj emotivnoj vožnji kroz ljudske sudbine. Preporučam.Cool  

  • #6
    7 0

    postova:1091
    yuma @ 17.6.2015. 23:09

    Prilično dobar film. Mislim da je u pozadini filma osnovni motiv - važnost komunikacije. 

    Spoiler :

    Da je Japanac više  pričao s kćerkom nakon nesreće...

    Da je bračni par više pričao nakon smrti sina...

    Da je Marokanac  više razgovarao sa sinovima...

    Da je B. Pitt bio spreman saslušati dadilju...

    Nijedna od nesreća se vjerojatno ne bi dogodila.  Ili ne bi bilo tako ekstremno. Komuniciranje bi trebalo biti na prvom mjestu u odnosu s ljudima 

  • #7
    1 0

    postova:16
    52679e @ 2.11.2015. 16:41

    yuma @ 17.6.2015. 23:09

    Prilično dobar film. Mislim da je u pozadini filma osnovni motiv - važnost komunikacije.

    Spoiler :

    Da je Japanac više pričao s kćerkom nakon nesreće...

    Da je bračni par više pričao nakon smrti sina...

    Da je Marokanac više razgovarao sa sinovima...

    Da je B. Pitt bio spreman saslušati dadilju...

    Nijedna od nesreća se vjerojatno ne bi dogodila. Ili ne bi bilo tako ekstremno. Komuniciranje bi trebalo biti na prvom mjestu u odnosu s ljudima.

    SVAK CAST NA KOMENTARU......

  • #8
    0 0

    postova:392
    samuraj @ 13.5.2016. 12:06

    Kao i kod Eastwooda i kod Inarrite imam neslaganja sa ocjenama njegovih filmova na IMDb - u. Ovaj primjerice drži 7,5, a meni je njegov najbolji. Taj stil mozaične radnje doduše nije nešto što nije i prije izvedeno, ali je meni najbolji takav film uz "Magnoliju". Središnja tema je odlično obrađena, likovi i njihove priče fantastično su uklopljeni u radnju. Baš sve ovdje štima kako treba za razliku od prva dva njegova filma koja su isto bila dobra, ali mi je ipak u njima nešto falilo da budu savršeni.

  • #9
    1 0

    postova:207
    arina @ 14.5.2016. 1:55
    Gledala sam 21gram i ovaj i svaki mi je na svoj način odličan.8/10
  • #10
    3 3

    postova:1473
    buffalobill @ 14.5.2016. 10:20

    ne bi se slozio da je vaznost komunikacije osnovni motiv ili tema filma,to je prebanalno i naivno razmisljanje,prije bi rekao da se tu radi o onome sto mi zovemo sudbina i o nemogucnosti kontrole nad vlastitim zivotom a pogotovo u interakciji s drugima,o utjecaju odredjenog kaosa koji mi ne mozemo predvidjeti,o uzrcno posljedicnim sponama kojima je zivot protkan..
    no da ne filozofiram previse jer ni sam to ne mogu objasniti niti prakticirati u vlastitom zivotu,a tjesi me jedino da ne moze nitko,i slazem se sa samurajem da inarrituovim filmovima nesto fali ilii je to sto fali zapravo lajtmotiv vecine njgovih filmova,on trazi  a pravih odgovra nema, Biutiful mu je isto takav film

  • #11
    2 0

    postova:507
    pandaboy @ 14.5.2016. 12:53

    Well, iz filmova svatko izvlači svoje zaključke, nekad je to ono što je autor htio reći, nekad nešto sasvim drugo.

    Slažem se da je tu riječ o krhkosti života i kako mu kraj može doći naglo i iznenadno, bez naše kontrole, no to je nekako opća tema i poveznica svih njegovih filmova koji su dio "trilogije smrti" (21 Grams, Amores Perros)...mislim, tema je u imenu triologije :P

    Isto tako, ovaj film se čini da je najviše fokusiran upravo na komunikaciju, pogotovo na ovaj dio, što je buffalobill napisao, o nemogućnosti kontrole u interakciji s drugima. A i sam naziv filma koji (valjda?) asocira na Babilonsku kulu...plus, Inarritu je rekao da voli istraživati temu komunikacije u svojim filmova.
     

  • #12
    1 3

    postova:1473
    buffalobill @ 14.5.2016. 13:09

    ma je,u pravu si,babilonska kula,dosegnuti boga ,spoznaja obijest stavec,i,pomijesani jezici,ali valjda ima nesto vise od toga u onom smislu koji sam naveo a ti se slozio,ono u smislu teorije kaosa,npr da na granici nije bio onaj policajac nego neki indolentni,da se onom prvom u tom trenutku pripisalo,stvari bi krenule drugim tokom,da japanac nije dao onu pusku svom vodicu,da ju ovaj nije prodao onom drugom ne bi se to desilo,to me zanima,radi se ponekad o doslovno sekundi ili banalnoj sitnici koji ce pokrenuti cijelu lavinu dogadjaja u nasim zivotima..kuzis ne?
    moja teorija je da je za sve kriva puska i socijalno neinteligentni japanac,ej poklanjati nekom oruzje !?
    jedini odgovor koji znam je da je zivot rizik sam po sebi i to jebeni,nema kontroliranih uvjeta i zivota po uputama kao u knjigama brune simlese i slicne ekipe

  • #13
    3 0

    postova:507
    pandaboy @ 14.5.2016. 13:38

    Rekao sam, slažem se da film istražuje temu sudbine, kaosa i života i manjak kontrole i sve to kao što si naveo...to vidim kao okvirne teme koje se protežu kroz cijelu triologiju i prisutne su u svim tim filmovima na neki način. No uz tu stalno prisutnu temu, dobio sam dojam da je svaki film posvećen nekom aspektu života koji mogu biti van naše kontrole, nekim određenim pitanjima.

    Npr. u 21 Gram su mi to: što je ljudska duša, život, koliko vrijede/teže i nekako se najviše dotiče tog dijela sudbine, vanjskih događanja i sila koje ne možemo mijenjati.

    Amores Perros (kojeg se iskreno ne sjećam previše) su emocije i njihov utjecaj na naše ponašanje, opet, gubitak kontrole našeg života radi emocija koje ne možemo kontrolirati.

    Babel mi je dao dojam da je usmjeren na, kako je yuma rekla, važnost komunikacije. Ono što ljudi često smatraju komunikacijom je nešto pozitivno, tj. razgovor, no ona nije samo to već općenito, kao što si naveo,(svaka) interakcija s drugima, pa makar i van naše kontrole. Isto tako nije nešto što uvijek obećava pozitivan ishod, nekad smo nemoćni prenjeti drugoj strani naše misli i osjećaje bez obzira koliko se to trudili. Tako da Babel vidim kao film koji ističe važnost komunikacije no isto tako istražuje njene mane, prepreke i ograničenja na koje nailazimo i opet se vraćamo na glavnu temu triologije da smo nekad nemoćni u kontroli nad životom.

  • #14
    0 3

    postova:1473
    buffalobill @ 14.5.2016. 13:49

    ne znam,osim sto znam ovo sto sam nadodao u svom postu dok si ti pisao svoj, losa komunikacija je samo jedan segment nase nesavrsenosti,mene zanimaju ove druge stvari,to je odlicno uprizoreno u filmu neobicna prica o benjaminu buttonu kad kate ide neznam ni sam kudi na kraju ju pokupi auto,a onda ide prica kako se sve to desilo i sta je predhodilo tome,poziv,semafor,zaboravljeni kljucevi i neznam sta,sekunda,sitnice ,fascinantno i sve se poklopilo u desetinki sekunde

  • #15
    1 4

    postova:1473
    buffalobill @ 14.5.2016. 13:56

    evo jedan primjer,prica mi poznanik da su se on i frend s obiteljima vracali s mora i ovaj njegov frend mu se javlja s autoputa i veli da ide na staru karlovacku jer je na luckom cep,i ovaj ode na staru k i tamo ga s boka pokupi drugi auto,jedva su prezivjeli on zena i mala,auto totalka,kuzis koje su to zajbne stvari,nesto se slicno desava u babelu,jedna naoko banalna stvar pokrece lavinu koja se pretvara u tragediju
    mislim da se mini seija collision bavi slicnom temom,nije losa
    no ne namjeravam se drzati svoje teorije ko pijan plota,ona je vjerovatno samo jedan aspekt koji se provlaci kroz film,kao i ta komunikacija (jedva sam izustio/napisao Mršti se)
    na kraju mozda ga precjenjujemo,pa nije inarritu isus,a i zamjerio mi se na dodjeli oscara kad je onako seljacki reagirao na onu zivopisnu kostimografinju iz australije koja je dobila oscara za mad maxa


1 2
Dodaj komentar
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala