Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box

Miljenica

1 2
  • #1
    6 2

    postova:507
    pandaboy @ 4.2.2019. 14:20

    Crnohumorni prikaz neuglađene aristokracije kroz zakrivljenu leću.

    Film se ističe kinematografijom, ponajprije jer je sniman iz neobičnih kuteva a kadrovi često izgledaju izobličeno što pristaje uz temu dvoličnosti plemstva. 

    Dvor kraljice Anne je tmurno mjesto. Tu je skromno osvijetljenje,  svijeće se bore s mrakom, a jedino što to mjesto čini još tjeskobnijim su njegovi stanovnici i gosti. Kao i sam dvor, kraljica je također u rasulu. Bolesna, zapuštena, depresivna i nesretna. Unatoč njenom djetinjastom ponašanju, teško ju je ne simpatizirati vidjevši koliko njenu mentalnu nestabilnost iskorištavaju njeni najbliži. Dok kraljica provodi dane kukajući, ili igranjem sa zečevima koje je imenovala po svojoj silnoj mrtvorođenčadi, njeni podanici upravljaju i odlučuju o sudbini države (kao i o svojoj, posebno financijskoj).

    Ako je išta jača strana ovog filma od kinematografije, to su onda svakako likovi. Svatko od njih ima više nijansi i mišljenje oko njih mi se često mijenjalo. Tu je Abagail, nekoć plemkinja – sada sluškinja, koja se pojavi poput nevinašca ali ubrzo pokazuje svoje mračne ambicije, gospa Sarah koja se isprve čini kao čista manipulatorica ali pokazuje naznake brige za kraljicu, i već spomenuta kraljica Anna koja je marioneta čiji se konci vuku na sve strane. Neumoljiv prikaz blata ispod sjajnih cipela likova je ono što mi se najviše svidjelo u filmu.

    Film ima dosta trenutaka crnog humora koji najviše proizlaze iz neočekivanog ponašanja likova. Podosta toga se čini izvan odgovarajućeg mjesta i vremena, no film vidljivo ne pokušava biti točan povijesni prikaz, već samo ispričati svoju priču i pokazati svoju viziju tog svijeta.

    Valja napomenuti kako je ovo film Y. Lanthimosa ("Killing of a Sacred Deer", "Lobster", "Dogtooth") što znači da je film u njegovom stilu – pun neobičnog, surovosti, suzdržanih emocija likova itd. Kao fan njegovih čudnih filmova, mislim da je ovo njegov najpristupačniji, ali i njegov najbolji, jer za razliku od ostalih, ovdje priča ipak ima svoju glavu i rep (premda imam feeling da će mišljenja o završetku, kao o i samom filmu, biti miješana). Ipak, mislim da ovaj film neće nikoga preobratiti u njegova obožavatelja.

    Tko voli Lanthimosa, neobične filmove, ili posebno cijeni tehničke aspekte filma, ima u čemu uživati a ostali...oprezno.

  • #2
    1 2

    postova:392
    samuraj @ 9.2.2019. 19:46

    Prvi put gledam neko djelo tog redatelja i da budem iskren nikad nisam prije ni čuo za njega. Ovako, moje mišljenje je da je ovo objektivno najbolji film godine. Znači ushićenje s njime nije preveliko, pretpostavljam da niti nikog drugog neće ostaviti bez daha, ali za razliku od svih drugih filmova koje sam pogledao, a koji su nominirani za glavnog oscara ove godine, ovaj je jedini drugačiji, orginalniji, ambiciozniji, lišen klasičnih hollywoodskih klišeja, lišen isforsiranih aktualnih ideološko - političkih poruka, nepredvidljiv i bez namjere da se svima svidi.

    Recimo, kada bih radio usporedbu između "Green book" i "the Favourite" rekao bih prvi film je ljepši, emotivniji, ostavlja jači dojam, duže ga se pamti, no isto tako je predvidljiv, malo i naivan i poruka mu je ofucana. Ovaj je potpuno suprotan. Ne pamti se dugo, na trenutke je malo odbojan ponajviše zbog maralno i etički iskvarenih likova, ali nedvojbeno kvalitetniji.

  • #3
    1 6

    postova:11
    logar @ 28.2.2019. 22:56

    Talog, još gori nego Elizabeth. 

  • #4
    5 2

    postova:1091
    yuma @ 1.3.2019. 7:18

    Logare, neargumentirano hejtanje ti ne prolazi na ovoj stranici... Daj se potrudi  kad si se već priključio forumu 

  • #5
    2 5

    postova:11
    logar @ 1.3.2019. 9:59

    Nema tu gospođo nikakvog hejtanja jer ja ne hejtam ništa. Nisam takav čovjek. Nemam hate listu glumaca ni režisera, a još manje filmova da bi nekog mrzio bez razloga ili samo na osnovu imena i prezimena.

    Film je jednostavno uvreda dobrom ukusu, umjetnička splačina bolesnog, umišljenog mozga. Od početka ubija dosadom na beskonačno tako da ga nisam izdržao gledati duže od desetak minuta, a sudeći po komentarima na ostalim portalima vidim da nisam jedini. Moram priznati da ovakav koncentrat dosade u kombinaciji s uber glupom i nezanimljivom radnjom čovjek nema prilike često sresti. Film je unatoč Oscaru za glavnu žensku ulogu (koji mi ne znači baš ništa) prošao kod publike potpuno nezamijećeno.

  • #6
    0 1

    postova:1091
    yuma @ 1.3.2019. 11:51

    E vidiš... Sad si argumentirao svoju lošu ocjenu i napisao si kratak ali jasan osvrt na film. Film ti je prije svega dosadan. Doduše, 10 minuta nije dovoljno za dat ocjenu; možda da si mu dao malo više vremena? Ipak, čini mi se da ti jednostavno ne voliš takve filmove i to je to. Ajde, kad ga pogledam moći ću i ja reći više o filmu pa onda i o tuđim komentarima... U svakom slučaju pozdravljam veći tekstualni angažman s tvoje strane; svi volimo čitati tuđe komentare ako su suvisli ;-)

  • #7
    0 2

    postova:1474
    buffalobill @ 1.3.2019. 12:03

    da malo prekinem vasu ljupku korespondenciju,Logare Vjecni jesi gledao Romu i sta mislis?

  • #8
    4 5

    postova:11
    logar @ 1.3.2019. 12:51

    Deset minuta je dovoljno svakom zdravorazumskom čovjeku da zaključi hoće li nastavit s gledanjem filma ili ne. Moja iskustva govore da nikad niti jedan film koji je počeo nesnošljivom dosadom nije se u daljnjem tijeku radnje poboljšao.

    Istine radi moram reći da mojih deset minuta gledanja nekog filma nikada nije ograničeno samo na početak nego je to u neku ruku retrospektiva cjelokupnog uratka. Dakle to izgleda otprilike ovako: krenem s gledanjem, nakon početnih 30 sekundi filma vidim da je uradak nesnošljivo susramlje na beskonačno, potjeram ga par minuta naprijed, vidim i dalje se apsolutno ništa se ne mijenja, preskočim na svom VLC playeru dodatnih desetak minuta i vidim dominira opet ista količina dosade pa preskočim daljnjih desetak minuta i po običaju zastanem na nekoliko sekundi da osjetim atmosferu filma pa kad vidim da je radnja i dalje razvučena počnem preskakati sve veću i veću minutažu tako ga u nekoliko minuta sa zastojima od nekoliko sekundi po preskoku dovedem do kraja. Završetak nikad ne propuštam ma koliko god film bio loš. Ali da se razumijemo, ja na završetak ne trošim posebno puno vremena, tek toliko da vidim zadnju scenu.

    Mnogi režiseri, scenaristi i producenti su umišljeni bolesnici i kvazi umjetnici koji pojma o filmu nemaju i koji cijeli život žive u iluziji kako su neshvaćeni geniji koji rade remek djela, a financijske neuspjehe svojih ostvarenja pripisuju puku. Najčešće su to drugorazredni i trećerazredni plaćenici koje razni moćni lobiji, obično bankari, koriste tek kao propagandni paravan za svoje bolesne ideje koje žele nametnuti svijetu kako bi ga preko poruka utkanih u film kao npr. u ovom slučaju promiskuiteta, nametanja homosexualizma te samim time uništavanja porodice predodredili za manipulaciju i izrabljivanje . Upravo na tom tragu snimljen je ovaj agitprop uradak koji više ne zaslužuje da na njega potrošim niti jednu sekundu svog  filmskog osvrta.

  • #9
    2 5

    postova:11
    logar @ 1.3.2019. 13:04

    Buffy gledao sam Romu na isti način na koji sam pogledao i desetke drugih prošlogodišnjih umjetničkih ostvarenja samo što mi Roma nije uzela više od tri minute, a bome da ti budem iskren nije ni većina drugih.

    Ovo je bila najgora filmska godina koju pamtim, bez i jednog jedinog vrhunskog filma i sa svega jednim dobrim te nekoliko podnošljivih. Niti jedan nije zaslužio drugo gledanje.

  • #10
    0 4

    postova:1474
    buffalobill @ 1.3.2019. 14:12
    dobar si, ja se mucio sa Zelenom knjigom sat vremena,a za Romu ti je steta da nisi izdrzao prvih 2 sata,zasuzilo bi ti oko na zadnjoj sceni ;)
  • #11
    2 4

    postova:11
    logar @ 1.3.2019. 14:21

    Jesi li gledao The Widow (TV 2019) s Kate Backinsale? Znam da te zanima ima li kakva serija za pogledat, možda se u ovoj nađeš, ja sam je škicnuo na sekundu, izgleda mi kao promašaj, ali ti imaš potpuno drugačiji ukus od mene.

    Oči su mi zasuzile bezbroj puta dok sam gledao Gold 

  • #12
    3 1

    postova:1091
    yuma @ 1.3.2019. 18:41

    Omg... 

  • #13
    2 4

    postova:11
    logar @ 1.3.2019. 19:04

    yuma neargumentirano hejtanje ti ne prolazi na ovoj stranici... Daj se potrudi  kad si se već priključila forumu

  • #14
    4 2

    postova:507
    pandaboy @ 1.3.2019. 20:48

    @logare, pa zašto hejtaš? Iznenađen  Također, zašto odjednom njušim paštašutu?

  • #15
    1 5

    postova:11
    logar @ 1.3.2019. 20:53

    ti ne možeš nanjušit dobar film ni da ti se servira na srebrnom pladnju za ručak i večeru tjedan dana zaredom.

1 2
Dodaj komentar
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala