Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Downton Abbey
Radnja serije smještena je u 1912.,a prati živote vlastelinske obitelji Crawley i njihove posluge
 • Naša ocjena9/10
 • Vaša ocjena9/10

Downton Abbey

Downton Abbey

(originalni naziv), 2010., Velika Britanija
8.5
10
9
8
7
6
5
4
3
2
1
Hej! Trebamo i tvoju ocjenu
Jutarnje zrake sunca oslikavaju obrise Downton Abbeyja, veličanstvenog vlastelinskog dvorca usred veličanstvenog imanja. Doima se sigurnim i čvrstim, te se čini kao da će način života koji simbolizira potrajati još tisuću godina. Ali to je samo privid.

Radnja serije odvija se na edvardijanskom vlastelinskom imanju 1912. godine i bilježi živote obitelji Crawley i njihove služinčadi. Godine 1912. Engleska je u previranju. Naizgled spokojna i ukopana u stoljetnim tradicijama, no u samo deset godina Prvi svjetski rat i razdoblje jazza uništit će svaki oblik sigurnosti. Upravo u toj prekretnici kročimo u svijet Downton Abbeyja, velikog vlastelinskog imanja gdje stoluje velika vlastelinska obitelj Grantham zajedno s njihove tri kćeri. Kućanstvo vodi batler Carson i kućanica gospođa Hughes. Svi se oni, svatko na svoj način, moraju nositi s nadolazećim promjenama.

Glumačku podjelu predvodi Maggie Smith u ulozi grofice, Hugh Boneville i Elizabeth McGovern kao grof i grofica Grantham, Dan Stevens i Penelope Wilton kao neželjeni nasljednik i njegova majka, a poslugu predvode Jim Carter kao Carson i Phyllis Logan kao gospođa Hughes.

Laura Mackie, ravnateljica dramskog programa ITV-a: "Oduševljeni smo što smo uspjeli okupiti tako sjajnu glumačku postavu za Downton Abbey. Činjenica da smo privukli neka od najboljih britanskih glumačkih imena, svjedoči kvaliteti Julianovog izvrsnog scenarija i produkcijskog tima."

Downton je imanje vlastelinske obitelji Crawley koji naslov grofova of Granthama nose od 1772. godine. Plemenitaška obitelj živi u salonima, knjižnici i prekrasnim spavaćim sobama s čijih visokih prozora puca pogled na park. No ispod njih žive drugi stanovnici: posluga. A oni se drže svojih položaja i naslova jednako čvrsto kao i plemenitaši. Neki od njih odani su obitelji i posve su obilježeni običajima i načinom života u Downtonu, dok ostali traže nove mogućnosti i prilike u životu ili ljubav ili samo pustolovine. No razlika je u tome što služinčad o svojim poslodavcima zna nebrojene tajne, dok vlastelinska obitelj o njima ne zna gotovo ništa.

Serija Downton Abbey snimljena je u koprodukciji Carnivala i Masterpiecea, a izvršni su producenti direktor Carnivala Gareth Neame, Julian Fellowes i Rebecca Eaton (WGBH). Prva epizoda serije emitirana je u jesen 2010. na ITV1. Producentica serije je Liz Trubridge (Iz vrijeme u vrijeme (From Time to Time), A Short Stay in Switzerland), producent je Nigel Marchant (Fanny Hill, The Philantropist), a režiju potpisuju Brian Percival (Gracie, A Boy Called Dad), Ben Bolt (Doktor Martin, Pepeo pepelu (Ashes to Ashes)) i Brian Kelly (Lilies, Torchwood).

NAGRADE

Serija je do sada imala velik broj nominacija i osvojila je ugledne svjetske televizijske nagrade, među kojima čak šest Emmyja (najbolja TV serija, Julian Fellowes za scenarij, Brian Percival za režiju, Maggie Smith za sporednu žensku ulogu, te za fotografiju i kostime, uz još 5 nominacija) i dvije BAFTA-e (najbolja režija i zvuk; uz još 5 nominacija); proglašena je najboljom mini-serijom na Banff Television Festivalu; Julian Fellowes osvojio je dvije Broadcasting Press Guild Award (Broadcasting Press Guild Award za najbolju seriju i Writers's Award), uz još dvije nominacije za istu nagradu. Serija je osvojila i Tric Award (Television and Radio Industries Club Award) kao najbolji dramski program godine, a nominirana je još za: ASC nagradu (American Society of Cinematografers), Golden FIPA na festivalu u Biarritzu, imala je 4 nominacije za Zlatnu nimfu na festivalu u Monte Carlu te nominacije za PGA; Royal Television Society Award; Satellite Award; Screen Actor's Guild, TV Quick Award i Television Critics Asssociation Award.

Spomenimo da je serija postigla i iznimnu gledanost; u Velikoj Britaniji zadnju epizodu prve sezone gledalo je čak 11 milijuna gledatelja.

DOWNTON ABBEY - LIKOVI

GOSPODA

ROBERT, GROF OD GRANTHAMA (Hugh Boneville) Robert Grantham do sada je živio životom u kojem nije bilo većih uzbuđenja. Godine 1889. oženio se američkom nasljednicom Corom, uglavnom zbog njezinog novca. Njezin je novac svakako spasio vlastelinsko imanje, no tijekom godina oni su se veoma zavoljeli. Bračnim ugovorom njezino je bogatstvo, nakon što je uloženo u imanje, postalo nerazdvojivo od njega. Robert i njegova žena nisu očekivali da će ta stavka (na kojoj je insistirao njegov pokojni otac), stvarati poteškoće, budući da su oboje očekivali da će njihov sin nastaviti lozu. Međutim, sin im se nije rodio. Imaju tri kćeri: Mary, Edith i Sybil. Do sada su nasljednici imanja bili Robertov rođak James Crawley i njegov sin Patrick. Ali obitelji su pristigle vijesti da su se obojica utopila potonućem Titanica.

CORA, GROFICA OD GRANTHAMA (Elizabeth McGovern) Cora je predivna kći Isidora Levinsona, tekstilnog magnata iz Cincinnatija. Godine 1888., s navršenih dvadeset godina, otputovala je u Englesku s majkom. Za Roberta, koji je u to vrijeme nosio naslov vikonta od Downtona, zaručila se već potkraj svoje prve mondene sezone u Londonu. Na insistiranje njezinog svekra, pristala je na stavku u bračnom ugovoru, pretpostavljajući da će roditi sina. No sada kada joj je umro rođak kojeg je barem poznavala, a nasljedstvo bi trebalo pasti u ruke dalekog rođaka, smatra da njezin svekar ne bi htio da njegove unuke ostanu bez majčinog novca koji bi trebao naslijediti potpuni stranac. U svakom slučaju, računala je na brak između Patricka i Mary. Smatra da bi Robert trebao poništiti ugovor i nasljedstvo proglasiti neotuđivim kako bi od toga njihova djeca imala koristi.

LEDI MARY CRAWLEY (Michelle Dockery) Pametna, lijepa, hladna. Mary se (gotovo) pomirila s time da neće postati nasljednica, kako je zamišljala. Sve dok su joj rođaci na životu. Nakon što im pristignu vijesti o njihovoj smrti, ona pretpostavlja da je postala nasljednicom. Razbjesnit će se kada shvati da se to neće dogoditi. Osobito kada spozna da se njezin otac neće boriti za njezina prava. Patrick joj je trebao postati mužem u slučaju da se ne uspije udati za naočitog mladog vojvodu od Crowborougha. Drugim riječima, u prvom nastavku Mary Crawley iz vrlo povoljne situacije gdje nema što za izgubiti, postaje gubitnicom.

LEDI EDITH CRAWLEY (Laura Carmichael) Edith prezire Mary. Nije lijepa poput nje i za njom se ne otimaju prosci, no ona je jednako častohlepna. Ne mari za to što njezin otac ne kani opovrgnuti stavku bračnog ugovora, budući da ionako ne bi ništa naslijedila. Štoviše, sretna je što imanje neće pasti Mary u ruke. Ulje na vatru dolijeva i to da je ona iskreno voljela utopljenog nasljednika Patricka, ali nitko njezine osjećaje nije uzimao zaozbiljno. U svakom slučaju, neprestano bjesni zbog toga što obitelj neprestano stavlja njezinu sestru Mary ispred nje. Uskoro će joj pozornost privući novi nasljednik i pokušat će ga iskoristiti kako bi se osvetila Mary.

LEDI SYBIL CRAWLEY (Jessica Brown Findlay) Sybil je obiteljska buntovnica. Vrlo joj je stalo do politike, bori se za ženska prava i uvijek je na strani potlačenih. Roditelje baca u očaj. U društvu će se ponašati onako kako nalaže njezin stalež i položaj, ali njezini ciljevi nisu u skladu s općeprihvaćenim mjerilima. Ne haje za obiteljske razmirice oko nasljedstva i nije je briga za sve to.

MATTHEW CRAWLEY (Dan Stevens) Matthew je lordu Granthamu treći rođak po drugom koljenu. Otac mu je bio liječnik, što se lordu Granthamu čini nevjerojatnim, dok njegova žena to smatra uvredljivim. Matthew je odvjetnik i ima svoj ured u Manchesteru. No sada je odjednom postao nasljednikom grofovskog imanja i dobio je poziv da postane dijelom lokalne zajednice. Naposljetku će pristati na to ukoliko mu se dopusti da se i dalje bavi pravom. Grantham je bijesan na ovog uljeza, ali istodobno ga želi oženiti s jednom od svojih kćeri. Stoga je njegov odnos prema njemu shizofren. Kćeri ga gledaju svaka na svoj način: Mary misli da bi joj on mogao biti utješna nagrada, Edith se preko njega želi osvetiti Mary, a Sybil ga smatra dijelom društvenog sustava koji je na izdisaju.

VIOLET, UDOVA GROFICA OD GRANTHAMA (Dame Maggie Smith) Robertova majka. Neizmjerno gorda i ponosna, neizmjerno odana sinu i nepodnošljiva do iznemoglosti spram svoje američke snahe koju smatra uljezom i kompromisom na koji je njezina obitelj morala pristati. Ona je kći baroneta, no Cora smatra da joj to ne daje za pravo da se ponaša kao da potječe od loze Plantageneta, osobito stoga što u miraz nije donijela ni novčića. Drugim riječima, obje smatraju da su vrednije jedna od druge. U javnosti Violet podupire ugovor kojem je kumovao njezin pokojni muž. Ali u stvarnosti, nakon Patrickove smrti više bi voljela da nasljednica bude njezina unuka Mary, a ne nekakav stranac za kojeg nikada nije čula. Zbog toga će dvije zavađene grofice sklopiti savez i kovati planove protiv Roberta kako bi razvrgle bračni ugovor. Kada na vlastelinsko imanje pristigne nasljednik "polutan" i k tome sa sobom dovede svoju majku, pripadnicu srednjeg staleža, cijela joj situacija postaje nepodnošljiva, iako, poput Core, uviđa da je jedino rješenje brak između Matthewa i Mary.

ISOBEL CRAWLEY (Penelope Wilton) Isobel je Matthewova majka. Otac joj je bio liječnik (njezin je pokojni muž svoje zvanje stekao pod paskom njezinog oca), i ona potječe iz građanske klase. Utjelovljuje sustav vrijednosti koji se posve kosi s načinom života plemenitaške obitelji njihovih dalekih rođaka. Mnogo je bolje obrazovana od Violet ili Core i stoga je odmah od početka u stalnom sukobu s Violet. Neizmjerno je ponosna na svog sina, i to ne stoga što je iznenada postao nasljednikom velikog imanja. Ona zapravo smatra da će time zapostaviti sjajnu karijeru. Pristaje poći sa sinom i pomoći mu u upravljanju imanjem, ali to nerado čini.

LEDI ROSAMUND PAINSWICK (Samantha Bond) Ledi Rosamund je Robertova jedina sestra. Nije se udala za velikog plemenitaša s vlastelinskim imanjem, nego za pokojnog bankara Marmadukea Painswicka čije joj je bogatstvo dalo veliku slobodu. Ima dvoje djece: Laviniju koja se udala za brigadira u Kraljevskim grenadirima koji ima svoje imanje, dočim se Cyril bavi mutnim poslovima na Dalekom istoku. Privržena je Robertu, ali smatra da u svakoj prilici treba reći što joj je na pameti. Njezino miješanje u odluke njezinih nećakinja moglo bi imati katastrofalne posljedice.

POSLUGA

GOSPODIN CARSON (Jim Carter) Glavni lakaj - batler. Carson je zadužen za smočnicu, vinski podrum i blagovaonicu, a muško osoblje mu podnosi prijavak. Glavni lakaji morali su biti neženje kako im njihove obitelji ne bi ometale u savjesnom obavljanju dužnosti. Carson od malih nogu radi u Downtonu. Ispunja ga žal za minulim vremenima i stoga, tijekom serije, on više-manje postaje špijun u službi udove grofice, što bi moglo ugroziti njegovu odanost njezinoj američkoj nasljednici. Instinktivno podupire ledi Mary koju iskreno voli kao kćer i želi je zaštititi od njezinog rođaka koji je uljez u obitelji.

GOSPOĐA HUGHES (Phyllis Logan) Glavna ključarica i domaćica imanja. Pedeset joj je godina. Odgovorna je za red u kući i ima ovlasti nad ženskim osobljem. Tri osobe u kućanstvu smatraju da baš oni vode glavnu riječ: gospodin Carson, gospođa Patmore i gospođa Hughes. Gospođa Hughes vjerojatno najviše zaslužuje taj naslov. Nije sklona sentimentalnostima, ali je moralna i poštena. Kao što ćemo vidjeti, ona je dobra žena, ali smatra da njezina snaga izvire iz straha koji podređenima tjera u kosti. Poštuje i do neke mjere štiti Carsona. Ali ona je veoma zahtjevna i ima visoka mjerila.

GOSPOĐA PATMORE (Lesley Nicol) Kuharica. Gospođa Patmore zadužena je za kuhinju i kuhinjsko osoblje. Smatra da gospodin Carson nema ovlasti nad njom, a nikako se ne želi pokoriti gospođi Carson. Svim snagama bori se za svoja prava.

JOHN BATES (Brendan Coyle) Osobni sluga grofa Granthama. Osobni sluga prima zapovijedi isključivo od grofa kojem služi. On ga odijeva i prati ga na svim putovanjima. Bates je službovao u vojsci i bio je Robertov posilni tijekom Burskih ratova. U prvoj epizodi serije on stiže u Downton kako bi preuzeo dužnost, ali zbog ratne rane on šepa i stoga se neprestano mora braniti i opravdavati, a usto je iznimno odan Robertu jer mu je pružio drugu priliku. U kućanstvu je njegova prirodna saveznica Anna i posve je jasno da mu se ona sviđa. Ali joj iz nekog nepoznatog razloga on to ne može reći.

O'BRIEN (Siobhan Finneran) Grofičina osobna sluškinja. O'Brien izravno odgovara svojoj gospodarici. U svakom trenutku grofica je može pozvati da joj opere rublje ili da joj pomogne u dotjerivanju. O'Brien je oprezna, osvetoljubiva i zlobna usidjelica. Žrtvovala je svaku pomisao na obiteljski život kako bi napredovala u karijeri i tako je dogurala do položaja grofičine osobne sluškinje. Time bi trebala biti zadovoljna, ali nije jer je jednostavno ništa neće usrećiti. Naizgled će se pokoravati i laskati ledi Grantham ili ledi Mary ili bilo kojem članu plemenitaške obitelji, ali ona zapravo slijedi svoje interese.

ANNA (Joanne Frogatt) Glavna sluškinja. Ima najviši položaj od svih niže rangiranih služavki. Anna je podrijetlom iz zemljoradničke obitelji. Smatra kako je propustila priliku za udaju. Ona je glavna sluškinja, a također je i sluškinja grofovih kćeri. Inteligentna je i domišljata i puna razumijevanja i sućuti za sve i zbog toga je svi cijene, no Mary i Edith to katkad zaboravljaju.

GWEN (Rose Leslie) Sluškinja. Gwen je ambiciozna djevojka. Radi kao sluškinja jer je to jedina profesija kojom se može baviti kći zemljoradnika, ali ona ima velike ambicije. Buntovnica je među osobljem, iako to ne čini izravno, te je stoga prirodna saveznica Sybil.

THOMAS (Rob James-Collier) Prvi lakaj. Tomas si umišlja da je vrlo vrijedan i inteligentan te da mu njegovi kolege, većinom neuki pridošlice sa sela, nisu ni do koljena. On je lažljivac i sitni kradljivac te se neprestano trudi iskoristiti svaku priliku za napredak. To znači da želi napustiti Downton jer bi htio postati osobni sluga, a gospodin Bates ne kani dati otkaz. Stoga se ulizuje svakom bogatom posjetitelju ne bi li doznao traži li netko od njih osobnog slugu. On je i homoseksualac i barem jednog od obiteljskih gostiju poznaje u biblijskom smislu. Njegova je prirodna saveznica u kućanstvu O'Brian. Oboje misle isključivo na svoj probitak, no odanost svojim prijateljima nije nešto što će ga priječiti u ispunjavanju vlastitih ciljeva.

WILLIAM (Thomas Howes) Drugi lakaj. William je budala. Posve je neopasan, ali svejedno je budala i Thomas ga bez trunke grižnje savjesti iskorištava i uvaljuje mu većinu svojih poslova. Williamu se sviđa Daisy, ali ona ne haje za njega jer je opčinjena Thomasom. William je vrlo privržen svojim roditeljima. On je sin jedinac i imao je vrlo sretno djetinjstvo. No on je mnogo bolji u timarenju konja nego služenju u velikoj blagovaonici.

DAISY (Sophie McShera) Kuhinjska služavka. Ona je na samom dnu poretka. Njezina je majka u pravom viktorijanskom duhu izrodila jedanaestero djece. Sudoperka je svakodnevno morala čistiti, ribati i laštiti stotine noževa, viljuški, lonaca i tava. Usto je imala najmanju spavaću sobu i objedovala s kuharicom i kuhinjskim osobljem, a ne s ostalom poslugom. Gospođa Patmore neprestano se iživljava nad njom. Sviđa joj se Thomas jer ne uviđa njegovu pravu prirodu.

BRANSON (Allen Leech) Robertov živahni irski vozač, čija politička gledišta streme k suvremenom društvu. Vozeći Sybil na politički skup, shvatit će da su istomišljenici i on će je poticati da svoja uvjerenja pretoči u djela. Međutim, Sybilin polet će je dovesti u nevolje i zbog toga će se Branson osjećati odgovornim, a s tim će se Robert posve složiti.


Korisnicima koji su pozitivno ocijenili ovu seriju sviđaju se i ove serije
 
Dr. HouseDr. House
drama
Nekonvencionalni doktor i njegova ekipa mladih liječnika rješavaju slučajeve od kojih svi dižu ruke
 • House M.D.
 • Ocjena: 3/3
 • SAD 2004
 • Hugh Laurie, Lisa Edelstein, Omar Epps, ...
 • Režija: Deran Sarafian, ...
 
Igra prijestoljaIgra prijestolja
drama avantura fantastika
Kraljevi, kraljice i opasni odmetnici čine sve kako bi zavladali Westerosom
 • Game of Thrones
 • Ocjena: 3/3
 • 57min, SAD 2011
 • Peter Dinklage, Kit Harington, Emilia Clarke...
 • Režija: Brian Kirk, ...
 
DomovinaDomovina
akcija triler drama
Agentica CIA-e sumnja da američki vojnik, nestali povratnik iz Iraka zapravo radi za Al-Qaediu
 • Homeland
 • Ocjena: 3/3
 • 55min, SAD 2011
 • Claire Danes, Damian Lewis, Morena Baccarin...
 • Režija: Jeffrey Nachmanoff...
 
PoirotPoirot
triler drama kriminalistički
Slavni detektiv H. Poirot diljem Engleske i Mediterana istražuje zagonetne kriminalističke slučajeve
 • AGATHA CHRISTIE'S...
 • Ocjena: 3/3
 • 100min, Velika Britanija 1989
 • David Suchet, Joe Absolom, Zoë Wanamaker, ...
 • Režija: Simon Langton, ...
 
Ubojstva u MidsomeruUbojstva u Midsomeru
drama kriminalistički
Iskusan detektiv i njegov mladi pomoćnik istražuju razne kriminalističke radnje u idiličnom gradiću
 • MIDSOMER MURDERS
 • Ocjena: 3/3
 • 90min, Velika Britanija 1998
 • John Nettles, Jason Hughes, Jane Wynmark, ...
 • Režija: Peter Smith
 
Dosjei XDosjei X
horror drama sf
Dvoje FBI agenata istražuje niz paranormalnih slučajeva koji su povezani s posjetama izvanzemaljaca
 • The X-Files
 • Ocjena: 3/3
 • 45min, SAD 1993
 • Gillian Anderson, David Duchovny, ...
 • Režija: Rob Bowman, ...
 
KućaniceKućanice
komedija drama romantika
Hit serija - crnohumorni pogled na život kućanica iz predgrađa gdje nije sve kakvim se isprva čini
 • Desperate ...
 • Ocjena: 3/3
 • 45min, SAD 2004
 • Teri Hatcher, Felicity Huffman, Marcia Cross...
 • Režija: Arlene Sanford, ...
 
Obitelj SopranoObitelj Soprano
triler drama kriminalistički
Upoznajte Tonyja Soprana. Ako ga ne ubije jedna obitelj...druga zasigurno hoće.
 • The Sopranos
 • Ocjena: 3/3
 • SAD 1999
 • James Gandolfini, Edie Falco, ...
 • Režija: John Patterson, ...
Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
 • #18
  0 0
  Lana30 lana30 @ 10.5.2017. 13:35

  Genijalna serija za sve ljubitelje povijesti! 

 • #17
  3 0
  bearfoot bearfoot @ 21.12.2016. 22:25

  evo sad već treći put gledam seriju, na HRT-u ovaj put, i čudom se čudim "hrvatskom" prijevodu...između ostalog prevodi se Ledi Mary??? zar ne bi, ovaj put desničarski uhljebi na hrt-u, trebali poznavati i poštovati prijevod u hrvatskom jezičnom duhu??

  Maggie Smith je fenomenalna....

 • #16
  2 0
  marlonbrando marlonbrando @ 6.1.2016. 15:26

  Još jedno šarmantno ostvarenje iz Velike Britanije... Odlična serija, odlični glumci i atmosfera. 

 • #15
  0 2
  bearfoot bearfoot @ 30.12.2015. 10:21

  gledam sinoć epizodu dio koje je prvi kraljev govor na radiju i naši prevedu kralj Đuro?!?!?!? koji kurac?!?! što stvarno!?!?! otkad mi prevodimo imena?!?!? gledam poslije na wiki razvila se čak neka diskusija oko toga ali meni je to teška debilana...teeeeeeška.....

 • #14
  2 0
  yuma yuma @ 22.5.2015. 7:28

  Maggie Smith 😊. .. Ali svi odlično glume, serija je dinamična, nije jedan glavni lik; rezija i montaža otvaraju pozicije mnogim glavnim i manje glavnim likovima. Puno sadržaja,  prevrata ali ne previše  sapuničarskih, a da ne pričamo o fotografiji, kostimima i interijerima i eksterijerima.

  Dajem 9/10, ne 10, jer me usprkos svemu nije oborila s nogu poput nekih drugih serij,  koje imaju 10-tku 

Pogledaj sve komentare (18)
 • rtl passion30.11. 18:35
 • rtl01.12. 11:40
 • rtl passion01.12. 12:20
 • rtl passion01.12. 18:35
 • rtl02.12. 11:25
 • rtl passion02.12. 12:30
 • rtl passion02.12. 18:35
 • rtl03.12. 12:00
 • rtl passion03.12. 12:30
 • rtl passion03.12. 18:35
 • rtl06.12. 12:00
 • rtl passion06.12. 12:30
 • rtl passion06.12. 18:35
 • rtl07.12. 11:55
 • rtl passion07.12. 12:30
Povezane vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2021 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored Moj TV - TV Program za 200+ kanala