Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


6. dan Splitskog filmskog festivala donosi niz zanimljivih filmskih uradaka
Posebnost današnjeg dana je i film s Riverom Phoenixom koji je iznenada preminuo prije dovršetka snimanja

6. dan Splitskog filmskog festivala donosi niz zanimljivih filmskih uradaka

Foto: Splitski filmski festival

Kinoteka Zlatna vrata i danas svoje projekcije započinje u 17 sati kratkim filmovima iz konkurencije koji se kriju pod nazivom Program 5. Među navedenim programom nalazi se i kratki film Fronta hrvatskog redatelja Gorana Škofića koji je ujedno i učenik redatelja Dana Okija čiji smo film imali priliku gledati u sklopu ovogodišnjeg Splitskog filmskog festivala.

Projekcija u 19 sati prikazuje film Rosia Montana redatelja Fabiana Dauba čija se radnja odvija na mističnom teritoriju Karpata upravo u Transilvaniji. Stanovnici drevnog sela ispod čije se razine krije posljednje europsko nalazište zlata bore se protiv kanadske korporacije u borbi nalik onoj Davida i Golijata.

Film Veliki nered pod kapom nebeskom potpisuje redatelj Ivan Garcia čiji uradak prikazuje Kinu u periodu kulturne revolucije na sveučilištima i koncipiran je od izvadaka iz dnevnika pojedinih studenata. Poruka koju skriva ukazuje na strahovitu moć diktature i zabranu dovođena u pitanje svih vezanih odluka i naredbi.

Nakon toga slijedi repriza s prvog dana festivala; film Bergman i Magnani: Rat vulkana talijanskog redatelja Francesca Patierna. Riječ je o najskandaloznijoj ljubavnoj priči svih vremena snimljenoj na otocima čije prirodne ljepote oduzimaju dah.

Filmom K vuku započinje program kina Karaman u 16:45h. Film redateljskog dueta Arana Hughesa i Christine Koutsospyrou kojoj je ovo redateljski prvijenac dokumentarno je, ali i realistično istraživanje života pastira u dalekim planinama Grčke. Radnja filma prezentira alarmantnu sliku stanja u Grčkoj čiju autentičnost prenose lokalni glumci dokumentarno-igranim pristupom.

U 18:45 na repertoaru se nalazi film Radnici mnogostruko nagrađivanog redatelja Joséa Luisa Vallea kojem je ovaj film prvi dugometražni film iz stvaralačkog opusa. Fabula donosi gledateljima interesantan film o pravima radnika čije djelovanje ostaje nevidljivo iako je borba za onim što im pripada snažna i apsurdna. Rafael ratuje protiv birokracije zbog administrativne pogreške kojom je izgubio pravo na mirovinu, a Lidijin poslodavac planira sve ostavit svom psu.

Hrvatski film Šuti redatelja Lukasa Nole bit će prikazan u 20:45h. Scenarij filma inspiriran je istinitim događajem začaranog kruga nesreće i tuge koja je obavila jednu obitelj. Pitanje glasi može li dijete glavne akterice usprkos svemu biti sretna i voljena osoba? Na projekciji će biti pristuni redatelj i glumica Tihana Lazović, pa će prisutni imati priliku postaviti pitanja nakon nakon pogledanog filma.

Posljednji film 6. dana festivala u kinu Karaman, Tamna krv kreće u 22:45h. Film je specifičan utoliko što je glavni glumac River Phoenix iznenada preminuo prije dovršetka snimanja filma. Materijal filma tada je preuzela osiguravajuća kuća, a godinama kasnije ga je redatelj George Sluizer uspio spasiti od uništenja. Film je nedovršen, a scene koje nedostaju prepričavane su u off-u.

Ulaz u kinoteku Zlatna vrata neće se naplaćivati, dok će se ulaznice za projekcije u kinu Karaman naplaćivati 20kn izuzev filma u 16:45h.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala