Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Filmovi s istim naslovom
The Weinstein Company morat će naći novi naslov za "The Butler" jer je Warner Bros. ishodio sudsku zabranu za njegovo korištenje

Filmovi s istim naslovom

Podsjetimo, Warner Bros. je u utorak ishodio sudsku zabranu za The Weinstein Company, vezano za korištenje naslova The Butler za film potonje kuće u kojem naslovnu ulogu ima Forest Whittaker i koji bi s prikazivanjem trebao početi već u kolovozu.

WB je davne 1916. godine snimio kratki nijemi film identičnog naziva, a očito im se nikako nije svidjelo što će ga morati dijeliti s novim filmom. TheWrap piše kako su u Weinsteinu unajmili Davida Boiesa, jednog od najboljih odvjetnika, kako bi se žalio na presudu. 

Istražili smo što inače kaže slovo zakona o tome. Pravila imenovanja filma su poprilično nejasna jer nitko ne može zakonom zaštiti naslov (niti copyright, niti trade mark), može se zaštiti samo radnja. Ako ne kradete tuđu priču, naslov možete uzeti, a to dovodi do nekih smiješnih zabuna koje donosimo u nastavku.

Twilight
Adaptacija romana Sumrak Stephenie Meyer za Summit je osigurala ogromnu zaradu i popularnost, no malo njih zna da naslov dijeli s kriminalističkom dramom iz 1998. godine studija Paramount (Paul Newman, Susan Sarandon, Gene Hackman).
 
The Avengers
Disneyeve rekordere na kino blagajnama ne moramo posebno predstavljati, a za razliku od Butlera nisu se morali boriti s Warner Bros.-om oko naziva. WB je 1998. godine potrošio 60 milijuna dolara na adaptaciju kultne britanske serije, a u glavnim ulogama mogli smo gledati Umu Thurman i Ralpha Fiennesa. Najveća razlika? WB-ov film je zaradio sitniš od 23 milijuna dolara.
 
Bad Boys
Prije nego što su Will Smith i Martin Lawrence postali 'zločesti dečki' 1995. godine, Sean Penn je 1983. ostvario odličnu ulogu u dobro prihvaćenoj drami gdje je glumio maloljetnog kriminalca.
 
Gladiator
Columbia Pictures su 1992. godine snimili boksačku dramu Gladijator, no suradnja DreamWorksa i Universala iz 2000. godine je nadaleko poznatija, a osvojila je i Oscara za najbolji film.
 
Heat
Triler iz 1986. godine s Burtom Reynoldsom doživio je ogroman fijasko te zaradio samo 3 milijuna dolara dok je kriminalistička drama Michaela Manna iz 1995. godine doživjela ogroman uspjeh i kod kritičara i na kino blagajnama. Ove godine dobili smo još jedan istoimeni film (uz dodatak The - The Heat), komediju kod nas prevedenu Specijalne agentice sa Sandrom Bullock i Melissom McCarthy koji je tek počeo osvajati kino dvorane.
 
Deja Vu
Ne postoji bolji primjer za film istog naziva od ovog. Prije nego što je Denzel Washington 2006. godine snimio ovaj triler, 1997. smo mogli gledati izvrsnu romantičnu dramu.
 
Up(!)
Iako nije čudno da porno filmovi uzimaju naslove od blockbustera, ovdje je bilo obrnuto (ne kažemo da je to Pixar namjerno napravio…) pa svima omiljeni animirani film Nebesa iz 2009. dijeli naslov s pornićem iz 1976. godine.

Tu su još i The Fan (1981. / 1996.), Running Scared (1986./ 2006., ), Flawless (1999.  / 2007.), Crash (1996. / 2004.), Deep Blue Sea (1999. / 2011.), Possession (2002. / 2009.), Blown Away (1993. / 1994.), Push (2006. / 2009.)…

D.L.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala