Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


6. Subversive Festival: Utopija demokracije
Nakon objave o dolasku O. Stonea, Subversive F. najavljuje i dolazak Alexisa Tsiprasa, Aleide Guevare i Álvara Garcíe Linere

6. Subversive Festival: Utopija demokracije

Foto: SF

Poznata fraza nedavno preminule Margaret Thatcher o nepostojanju alternative i danas je moto neoliberalne propagande koja kao jedini izlaz iz krize predlaže daljnju privatizaciju javnih poduzeća i nove mjere štednje. Shodno se tome rast nezaposlenosti i siromaštva sve većeg broja stanovništva predstavlja kao jedina moguća stvarnost, dok debata o kontradikcijama kapitalističkog sustava koji proizvodi ove asimetrije uporno izostaje. Primjer je za to i Hrvatska koja uskoro ulazi u EU iako je rasprava prije referenduma o političkom, društvenom i ekonomskom uređenju kako Unije tako i Hrvatske posve izostala. U takvoj situaciji razmatranje radikalnih alternativa nije samo intelektualna zadaća nego i politička nužnost.

6. Subversive Festival u sklopu međunarodne konferencije s krovnom temom i naslovom Utopija demokracije koja će se održati u kinu Europa i ZKM-u od 12. do 18. svibnja ne dovodi samo prominentna teorijska imena – kao što su Yanis Varoufakis, Slavoj Žižek, Tariq Ali, Chantal Mouffe, Maurizio Lazzarato, Erik Olin Wright i mnogi drugi – nego se direktno uključuje u politički dijalog o budućnosti Europske unije i modelima otpora ideološkoj hegemoniji neoliberalizma.

Jedan je od ovogodišnjih glavnih gostiju Alexis Tsipras, vođa SYRIZA-e – grčke Koalicije radikalne ljevice koja je na prošlim izborima u Grčkoj umalo osvojila vlast, a kojeg srednjostrujaški mediji nerijetko nazivaju najopasnijim čovjekom Europe. Prema posljednjim anketama Tsipras kotira kao najizgledniji budući grčki premijer, čime bi i europska politička mapa poprimila drugačije obrise.
Ne ograničavajući raspravu isključivo na europski kontinent, 6. Subversive Festival ugostit će i bolivijskog potpredsjednika, zamjenika Eva Moralesa, i jednog od vodećih lijevih intelektualaca iz Latinske Amerike Álvara Garcíu Lineru. Kao gost Subversive Festivala na primjeru Bolivije ukazat će na konkretne političke alternative.

Subversive Festival 18. će svibnja simbolično zatvoriti Aleida Guevara, kći ikone otpora Ernesta Chea Guevare, aktivistkinja i liječnica posebno fokusirana na pitanje općeg zdravstvenog osiguranja te autorica knjige o Latinskoj Americi i nedavno preminulom Hugu Chávezu.

Posljednjih nekoliko godina postepeno gradeći platformu za alternativne društvene mobilizacije, Subversive Forum postao je jedno od ključnih europskih točaka mobilizacije gdje se okupljaju aktivisti i intelektualci iz regije ali i cijelog svijeta, sve s ciljem zajedničkog promišljanja i izgradnje nekih boljih društvenih sustava. Drugi Balkanski forum organiziran je u suradnji s Fondacijom Rosa Luxemburg, a održat će se od 12. do 14. svibnja. Prvi dan Balkanskog foruma, Otvoreni Balkan, bit će posvećen paralelnim panelima koje će voditi predstavnici različitih organizacija i pokreta iz regije. Drugi i treći dan Balkanskog foruma obrađivat će se neke od najvažnijih tema suvremenog Balkana: demokratizacija i participacija, radničke borbe, spolna i klasna jednakost, novi ekonomski modeli, zajednička i javna dobra te mediji i javna sfera.

Četvrti dan Subversive Foruma, 15. svibnja, bit će posvećen temi naslova Prema budućnosti zajedničkih dobara. Rasprava je organizirana u partnerstvu s Fondacijom Heinrich Böll, a cilj joj je detektirati i propitati ključne probleme novih privatizacija u Hrvatskoj (voda, energetika, željeznice). U četvrtak 16. i petak 17. svibnja u suradnji s mrežom Transform! Europe raspravljat će se o temama naslovljenim Širenje postdemokratske Europe i Europska ljevica i globalna kriza kapitalizma. Svi paneli programa Subversive Forum odvijaju se u ZKM-u.

Pod okriljem Sajma knjiga, koji se već redovito održava u sklopu Subversive Festivala, ove će se godine u suradnji s PEN-om održati i književna konferencija naslovljena Angažman danas kojoj je cilj istaknuti značaj angažirane književnosti, ali i važnost političkog angažmana samih pisaca. Tu je i popratni program SubLit café – prostor za večernje rasprave, čitanje i druženja s piscima – otvorit će Predrag Lucić i Boris Dežulović Melodijama bijede i pobjede – sit-down-cabaret-programom koji spaja satiru, kritiku, literaturu i glazbu.
 

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala