Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Liga Prvaka: Dinamo protiv Dynama
Na Olimpijskom stadionu u Kijevu, pred gotovo 70 000 navijača, kijevski Dynamo favorit je protiv hrvatskog prvaka Dinama

Liga Prvaka: Dinamo protiv Dynama

Na Olimpijskom stadionu u Kijevu, pred gotovo 70 000 navijača, kijevski Dynamo favorit je protiv hrvatskog prvaka Dinama. Zagrepčani još uvijek traže prve bodove Lige Prvaka u novom tisućljeću, možda mogu iskoristiti neuigranost moćnog ukrajinskog imenjaka.

Hrvatski prvak otputovao je u Kijev gdje će pokušati prekinuti niz od 7 uzastopnih poraza u grupnim fazama Lige Prvaka. Posljednji bod koji je Dinamo osvojio u toj fazi natjecanja star je točno 12 godina, 11 mjeseci i 29 dana, od tada su Zagrepčani ili ostajali u predvorju grupne faze, ili su, kao prošle godine, samo odštancali karticu da su došli na posao, ali bez ikakvog konkretnog učinka. 6 poraza u 6 utakmica Dinamu nije donijelo niti bod. Protiv Kijevljana Dinamo se već susreo u kvalifikacijama za ulazak u Ligu Prvaka. 2003. godine zaustavili su Ukrajinci momčad koju je tada vodio Nikola Jurčević, a na uzvratu u Kijevu Dinamo je predvodio kapetan (i postigao jedini gol za Zagrepčane) – Niko Kranjčar! Za Ukrajince je poentirao bivši – budući – bivši Dinamovac Jerko Leko, srećom njega je trener nedavno izbacio iz sastava. Zlu ne trebalo.

Temelji optimizma

Nema ih puno, barem ne realnih. Dinamo se već nedavno susreo Protiv kijevskog imenjaka, u pripremnoj fazi odigrali su prijateljsku utakmicu na pripremama u Austriji i naš prvak je tada potpuno nadigrao Dynamo, a na kraju i pobijedio golom Domagoja Vide. Trener Ante Čačić svoj optimizam temelji ne samo na toj pobjedi u nevažnom prijateljskom susretu, već na karakteru kojeg je Dinamo pokazao u hrvatskom derbiju, kad je protiv Hajduka početni 0:1 zaostatak pretvorio u konačni trijumf 3:1.

"Već protiv Porta smo pokazali da se možemo nositi s puno jačim ekipama, a protiv Hajduka smo pokazali da ova momčad ima karakter. Optimista sam. Vjerujem da nas u srijedu čeka dobra utakmica i vjerujem u kvalitetan rezultat." rekao je dinamov strateg novinarima i najavio da će uz Sammira vezni red nositi mlađahna nada hrvatskog nogometa Mateo Kovačić: "Momčad imam u glavi, ne želim je još podijeliti sa vama ali ako me pitate za Kovačića mogu reći, da, on će biti u početnom sastavu."

U prošlom kolu i sinoć BATE Borisov nam je pokazao kako se mogu i manje momčadi, kakav Dinamo u ovom trenutku objektivno i je, nositi protiv većih i jačih, no na bljesak našeg prvaka još uvijek čekamo. Hoće li gostovanje u Ukrajini biti hrvatski „Veliki Prasak“?

Tko je Dynamo?

Mnogi su optimizam za ovogodišnju Ligu Prvaka temeljili na činjenici kako je ova skupina ipak slabija od prošlogodišnje. No za Dinamo se opet pokazalo da su još uvijek tek na putu stvaranja momčadi koja bi se mogla nositi s europskim iskušenjima, koliko god Čačić isticao susret protiv Porta kao pozitivan primjer, činjenica je da su Portugalci sa pola gasa došli do željenih bodova u Maksimiru.

Kijevski Dinamo svoju europsku reputaciju slaže već dugo, osvojili su 6 naslova prvaka Ukrajine u posljednjih 12 godina a rijetke su sezone u kojima ne participiraju u velikim europskim natjecanjima. Ipak, zadnje dvije godine u Ligi Prvaka ih nije bilo. Zato je ove godine gazda Igor Surkis rekao "Dosta!" Investirao je u momčad i gotovo 33 milijuna eura potrošio je na pojačanja, a najzvučnija imena koja su pristigla su Brazilac Rafael kupljen iz Herthe za 9 milijuna eura, bivši napadač Villarreala, Argentinac Marco Ruben (8 milijuna), portugalski veznjak Miguel Veloso (7,5 milijuna), a iz Tottenhama je doveden i bivši kapetan Dinama Niko Kranjčar za "sitnih" 7 milijuna eura.

Mnogo moćnih, ali na dinamovu sreću još uvijek neuigranih imena, od prije nekoliko dana dobilo je pojačanje i na klupi, trener Yurin izgubio je povjerenje uprave a na trenersku poziciju je sletjela legenda ukrajinskog nogometa i bivši selektor reprezentacije Oleg Blohin.

Ima li nade za nas?

Objektivno, ne previše, barem ako ćemo suditi po dosadašnjim euro nastupima. Kijevljani vide svoju priliku za preokret lošeg niza, a Dinamo je do sad pokazao kako ne igra dobro ono što im u Ligi Prvaka nužno treba – kvalitetno i disciplinirano se braniti 90 minuta i brzo izlaziti u kontranapade. No sa Dinamom (hrvatskim) i Dynamom (kijevskim) nikad ne znaš. I jedni i drugi u stanju su nas ugodno i neugodno iznenaditi, stoga pričekajmo 20h i 45 minuta da Englez Martin Atkinson, koji je već sudio Dinamu (nije nam donio sreću u Amsterdamu prošle godine u porazu 4:0), označi početak susreta. Možda je danas taj dan.

Z.M./MojTV

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala