Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Gledali smo: Igra pobjednika
Hoćemo li za 20 godina gledati sličan film o našem "revolucionaru" Zdravku Mamiću?

Gledali smo: Igra pobjednika

Moneyball
133min, SAD 2011
Režija: Bennett Miller
Uloge: Brad Pitt, Robin Wright, Jonah Hill, ...

Ocjena 3,5 / 5

Za one koji nisu pretjerani obožavatelji sporta, a ovo temeljim na vlastitom iskustvu, Moneyball će biti lako štivo za nedjeljno popodne, film stvoren za beskonačno repriziranje na HRT-u. Svrstavajući ga u ovakvu kategoriju, možemo lako upasti u zamku pretjeranog osuđivanja filma na propast – sasvim suprotno. Tek drugi film Bennetta Millera (prvi mu je sjajni Capote iz 2005.) zasigurno neće ostati njegovo najveće postignuće, no niti će ga se sjećati sa gorkim okusom u ustima. Bennet uspješno koristi sve svoje adute kako bi nas prepustio priči koja upravo i zahtijeva nenametljivog redatelja.

Kao i velik broj već viđenih filmova o klupskim i pojedinačnim sportskim uspjesima, Moneyball prati istinitu priču o malom i ne pretjerano uspješnom američkom baseball klubu i njegovom menadžeru koji, frustriran vlastitim životnim neuspjesima, a motiviran svojom vjerojatno posljednjom prilikom, unosi totalitarni režim i revolucionarne metode u upravljanje svog kluba. U nekoliko različitih navrata njegov karakter nas neodoljivo podsjeća na Zdravka Mamića, i samo primijetiti takvu usporedbu dok nas Brad Pitt šarmira sa platna je poprilično zabavno. Kada uz to popratimo kronologiju istinite priče, moramo se zapitati hoćemo li za 20 godina gledati sličan film upravo o našem hrvatskom „revolucionaru“.

Scenarij je prepun britkih dijaloga i vrlo živopisnih likova. Moram primijetiti da ovo nije najbolje izdanje Aaron Sorkina, iako još uvijek odiše genijalnošću  i ne možemo mu pronaći drugu grešku osim ponavljanja samog sebe. Kada imaš što za ponoviti, to je u redu – reći će mnogi i možda biti u pravu. Meni osobno kada ide u paru sa pasivnim Brad Pittom koji je izgubio onaj sjaj u očima koji pamtimo iz dana dok mu je Angelina još uvijek bila samo nedostižni cilj, baš i ne sjeda.

Film koji se bez problema može okarakterizirati kao klišej, a jako se trudi to ne biti, nažalost sa sobom ne nosi ništa novo i dovoljno uzbudljivo da ostane u sjećanju. Dramaturški korektno, prepuno simpatičnih likova i zabavnih scena – primjer filma koji ne uspijeva prijeći granicu šarmantnog. Teško je pronaći razlog zašto ga pogledati drugi put, ali sam siguran da ga svatko može pogledati barem jednom – od nekoga tko ne mari za sportom i to je već lijepi kompliment za kraj.
 

Janko Matić

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
  • #2
    0 0
    bozoli bozoli @ 4.2.2012. 19:56

    Prvo: film uopće nije o baseballu, ne zaista. Film je o čovjeku razočaranom što nije postigao sve ono što se od njega očekivalo, sve ono što su mu rekli da će sigurno postići. Ništa nije sigurno.

    Drugo: Brad Pitt je fantstičan. Nikad nisam mislila da ću to reći jer me njgova pojava općenito iritira, ALI Brad Pitt je fantastičan. Srami se, George Cloone, shame, shame on you (go ask Michael Fassbender about it)

  • #1
    0 1
    karakteran karakteran @ 18.1.2012. 9:49
    kritika je preblaga, film je smeće. gledao sam ga prije mjesec, dva i totalno se razočarao. volim sportske filmove (rocky, major league, bad news bears...), ali ovaj je totalni shit. sve još donekle progutam, ali oni dijelovi filma gdje pitt sređuje svoj privatni život su zaista previše. socijalka o rastavi i patetične scene s njegovom kćeri su čisti klišej i samim time totalno dosadne, ubijaju film tako da ako ga niste ni pogledali niste puno ni izgubili.
Pogledaj sve komentare (2)
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala