Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Gledali smo - Nemoguća misija: Protokol duh
Film ismijava franšizu na svakom koraku, kao da nam želi reći - Da, znamo da smo bili smiješni i patetični

Gledali smo - Nemoguća misija: Protokol duh

Mission: Impossible - Ghost Protocol
akcija triler avantura
SAD, 2011
Režija: Brad Bird
Scenarij: Josh Appelbaum, André Nemec
Uloge: Tom Cruise, Jeremy Renner, Paula Patton, Simon Pegg, Ving Rhames

ocjena: 5/5

„The president has initiated Ghost protocol“.
Tim riječima Ethan Hunt otpočinje drugi čin četvrtog filma u serijalu „Nemoguća misija“. Iskusni poznavatelj serijala takvu rečenicu uzima zdravo za gotovo svjestan svijeta IMF-a, nedodirljivih terorista i svemogućih tajnih agenata jer upravo u tom, pomalo parodičnom tonu svaki od filmova i živi. Serijal se u takvom tonu uspio došlepati do četvrtog nastavka isključivo zbog genijalnog originala koji je, što zbog čudnovatog de Palminog stila koji se tamo našao, a što zbog luđačkog djetinjastog šarma vječnog Toma Cruise-a, polučio velike simpatije publike, a i podijeljena mišljenja kritike.

Film je u startu postavio snažne temelje za franšizu, no već sa drugim nastavkom koji je patetiku digao na novu razinu (u potpunosti zahvaljujući prepoznatljivom Woo-ovom stilu koji nije smio doći u kombinaciju sa karikaturama M:I svijeta) se pokazalo da nam slijedi desetljeće franšiznih klišeja. Nova reputacija Toma Cruise-a je igrala u prilog zlim podsmjesima, ali čast zabijanja zadnjeg čavla u lijesu ipak je pripala J.J.Abramsu koji je sa besprijekornim Philip Seymour Hoffmanom, budžetom i entuzijastičnom ekipom snimio uvjerljivo najlošiji film serijala. Svi smo priču pospremili u ladicu, u nevjerici da je uopće došla do trećeg nastavka. I zaboravili.

„The president has initiated Ghost protocol“. Teaser je ovim riječima najbolje najavio ton predstojećeg nam filma u čijoj je produkciji mnogošto bilo pomalo iznenađujuće, a najviše izbor Brada Birda za redatelja što se pokazalo kao najbolja odluka u povijesti serijala. Bird je uspješno uzeo svaki argument koji je ova franšiza imala, pomiješao ih zajedno, provukao kroz filter za nečistoću i debelim flomasterom podebljao ono što je ostalo. Rezultat je dvosatna futuristička akcija kakvu smo zavoljeli u prvom filmu – nabijena seksi castingom, neviđenom tehnologijom, opasnim oružjem, brzinom, adrenalinom, adrenalinom i adrenalinom. Na sve to kreativno-produkcijski tim (koji uključuje i Cruise-a) dodaje dobar prstohvat autoironičnog humora. „Ghost protocol“ se ismijava sam iz svoje franšize na svakom koraku, kao da nam želi reći „Da, znamo da smo bili smiješni i patetični. But this is not mission funny, this is mission impossible!“. Gotovo da možemo vidjeti glumce, ali i producente i redatelja, u kadru kako umiru od smijeha i to čine upravo za svoj i naš gušt.

Osim što imamo užitak gledanja vrhunske fotografije preko cijele planete, blještavost IMAX iskustva je stvorena upravo za ovakve filmove. Dah zastaje redovito i u kratkim intervalima, a sve između je oku i mozgu ugodna priča za koju se interesiramo, povezujemo, prisjećamo starijih nastavaka te iskreno i dobro nasmijemo. Scenarij ništa ne forsira te daje taman dovoljno da poželimo još malo, no uživamo u činjenici da nam je ostavljeno mašti na volju.

Bird je direktan i nepretenciozan, potpuna suprotnost svojim prethodnicima koji su često imali potrebu (i to ne samo u M:I filmovima) gurati publici elemente pod nos agresivno i bez mjere – emocije, adrenalin, odnosi, informacije, sve je bilo pretjerano i na neki način „obilježeno“ u filmu u kojem je obilježavanje bilo suvišno. Bird to radi sasvim drugačije. Scenariju je dosljedan, no na njega ne troši previše vremena. Sa jasnom sviješću o dostupnom materijalu dozira svaki element, tako da na koncu možemo reći da smo zaista dobili najbolje. Cruise i ostatak glumačke ekipe sa podjednakom jednostavnošću utjelovljuju likove, a rezultat svega toga je cjeloviti Hollywoodski blockbuster koji nas svojim divnim šarmom vraća u devedesete (ako ne i u šezdesete) i nadmašuje začetnike svoje franšize te vraća sat 15 godina u prošlost kada je ispred „Nemoguće misije“ bio cijeli vijek. Nadajmo se svejedno da dalje od toga.

„The president has initiated Ghost protocol.“
I drago nam je zbog toga.

Janko Matić

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
  • #4
    0 0
    karakteran karakteran @ 30.1.2012. 9:53
    pa da ti pravo kažem i nisi daleko od istine. samo što ja u sise nisam pazio, ružna mi bila ženska.
  • #3
    0 1
    scheilinkin scheilinkin @ 27.1.2012. 20:31
    Ja sam umro od dosade gledajuci ga. Gluplji film skoro nisam gledao. Puno nerealne akcije, prica losa. jedina stvar koja mi se svidela su sise paule patton, sve ostalo mi je bilo LAME pa reko bar nesto da izdvojim.
  • #2
    0 1
    karakteran karakteran @ 20.1.2012. 17:31
    osrednji fim, ništa posebno. nekako prazan, pun jurnjave i scena da se smrzneš, ali to nije dovoljno za dobru ocjenu. 3/5
  • #1
    1 0
    played played @ 19.1.2012. 21:00

    Ludilo dobar film, čista desetka

Pogledaj sve komentare (4)
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala