Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Još jedna redovna sječa TV-serija u Americi
Među najpoznatijim žrtvama legendarne sapunice, talk show emisije i Hannah Montana

Još jedna redovna "sječa" TV-serija u Americi

Proljeće je godišnje doba koja označava ponovno rađanje života, ali za najzagriženije fanove američkih TV-serija predstavlja trenutak koji čekaju sa ogromnom zebnjom i nakon koga znaju osjećati duboku depresiju. Slično kao i navijači nogometnih klubova na začelju prvenstvene ljestvice, mnogi od njih prate brojke Nielsenovog rejtinga gledanosti i pokušavaju vidjeti hoće li njihovi mezimci ispasti iz natjecanja. Razlika u odnosu na nogometne navijače je u tome što njihov ispali "klub" umjesto natjecanja u nižoj ligi čeka odlazak u televizijska "vječna lovišta".

Ove je godine, na temelju rezultata o slaboj gledanosti pojedinih TV-serija tijekom televizijske sezone 2010/11 objavljeno kako je čak 53 serija "ukinuto", tj. neće se snimati radi emitiranja u sezoni 2011/2012.  Dolje su navedeni neki od najpoznatijih naslova koji odlaze u povijest.

Pomor sapunica

Jedno od najranijih imena na popisu jest sapunica As The World Turns, koja je dugo držala rekord kao najdugovječnijija u povijesti suvremenih medija, zato što se emitirala od 1937. (na radiju) pa sve do 17. rujna 2010. godine.

Ista sudbina čeka i sapunicu All My Children koja se emitirala od 1970. a čija će posljednja epizoda biti emitirana 11. rujna ove godine. Nešto kasnije će im se u sapunskoj Valhalli priključiti i 44 godine stara One Life to Live čija je posljednja epizoda na programu u siječnju 2012. Većina komentatora pomor sapunica – koje su 1970-ih činile najvažniji i najpopularniji dio programa tadašnje tri nacionalne TV-mreže – tumači sve većim oslanjanjem oglašivača i studija na jeftiniji i danas mnogo popularniji reality žanr.

Legendarnim sapunicama su se, pak, priključile i talk show emisije, iako njihov nestanak nije bio toliko motiviran lošom gledanošću, koliko "zamorom materijala" kod njihovih zvijezda. Larry King Live je u jesen 2010. prestao sa snimanje prije svega zato što je sam Larry King odlučio otići u mirovinu. Oprah Winfrey je, pak, odustala od svog legendarnog i za američku povijest važnog talk showa kako bi se posvetila radu na vlastitoj TV-kući Oprah Winfrey Network (OWN).

Da i mlađim televizijskim snagama ponekad može jednostavno dojaditi nastup u jednom te istom projektu svjedoči i slučaj Miley Cyrus, čiji se alter ego Hannah Montana posljednji put na TV-ekranima pojavio 11. siječnja 2011. godine. Njeni kolege i vršnjaci braća Jonas, pak, propast TV-serije JONAS LA duguju prije svega lošoj gledanosti.

Neke od najpoznatijih, ali i dugovječnijih dramskih i humorističkih serija kojima je ova sezona posljednja jesu Zakon i red: Zločinačke namjereMedij, studentska dramedija Greek (na Fox Life emitirana kao Bratstva i sestrinstva) te Smallville, za koju se vjeruje da će biti zamijenjena TV-serijom o dogodovštinama Supermana.

Dio publike kojeg redovna TV-"sječa" najviše iritira jesu geekovi, odnosno ljubitelji znanstvene fantastike, žanra koji od producenata zahtjeva najviše novaca, ali i izaziva sklonost za eutanaziju svaki put kad rejting gledanosti "zakašljuca". U tome se ove sezone istakao kanal SyFy, čije su žrtve Caprica – ambiciozni prequel Battlestar Galactice i Zvjezdana vrata:Univerzum (iako se za potonjeg optimistički tvrdi da bi mogao pronaći novi dom na nekoj manje ziheraškoj mreži).

Ova sezona je, nedavno, zabilježila i neslavni rekord slabe gledanosti koji je pripao novom sitcomu pod nazivom Paul Reiser Show i koji je nedavno skinut s programa nakon samo dvije epizode.

Klizanje sa zvijezdama - jedan od najvećih promašaja godine

Od zabavnih emisija na američkoj televiziji je jedan od najvećih promašaja ove sezone predstavljao Skating with the Stars, koja je predstavljala verziju Plesa sa zvijezdama u kojoj su sudionici morali klizati na ledu. Za nadati se je da će HRT njeno skidanje s programa uzeti u obzir prije nego što novcem TV-pretplatnika bude radila eventualnu domaću verziju.

D.A./MojTV
 

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala