Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Hoće li DomaTV kratiti Tudore?
S obzirom na nedavnu cenzuru filma "Posljednji Mohikanac" na sestrinskoj Novoj TV pitamo se hoće li i Tudori doživjeti istu sudbinu

Hoće li DomaTV "kratiti" Tudore?

Od 2. siječnja bi hrvatsku televizijsku ponudu trebao upotpuniti novi komercijalni TV-kanal Doma TV koju je pokrenula medijska grupa Nova TV. Njen program bi, između ostalog, publiku trebao privući i nekim popularnim, hvaljenim i nagrađivanim TV-serijama koje u Hrvatskoj još uvijek nisu bile prikazane, barem kada je riječ o redovnoj TV-distribuciji. Među njima će se naći i pravosudna serija Damages - koju je Doma TV, ne odstupajući od "kreativnih" standarda tipičnih za domaće distributere, "prekrstila" u Opasnu igru – te povijesna serija Tudori.


U potonjoj seriji je naslovni protagonist Henry VIII, engleski kralj čiji je burni privatni život imao dalekosežne posljedice po povijest zapadne civilizacije, a koga tumači popularni irski glumac Jonathan Rhys Myers. Serija, koja u četiri sezone opisuje njegovu dugogodišnju vladavinu, bi mogla postati jedan od programskih aduta Doma TV s obzirom na raskošne kostime i ogroman budžet utrošen u rekonstrukciju renesansne Europe, kao i desetine uglednih imena u ulogama povijesnih ličnosti iz doba kada je teško bilo razlučiti ljubav, politiku, vjeru i obiteljske spletke.

Tudori, s druge strane, mogu predstavljati i Doma TV, i to zbog toga što je riječ o izuzetno gledanoj seriji, ali seriji koja je originalno prikazana ne na redovnoj TV-mreži nego na kablovskom kanalu Showtime. Serije napravljene za kablovsku televiziju su, pak, poznate po tome što njihovi tvorci ne moraju brinuti o potencijalnoj povredi osjećaja obiteljske publike, pa se to odražava u mnogo "opuštenije" standarde kada je u pitanju prikazivanje nasilja i seksa. Tudori, čija se radnja odvija u jednom "zanimljivom" razdoblju povijesti, nimalo ne oskudijeva u takvim sadržajima, bilo da je riječ o mučenju, spaljivanju ili rezanju ljudskih glava, bilo o eksplicitnoj golotinji i seksu, uključujući i istospolnu aktivnost.

Tudors Masterbation Scene

Doma TV čije samo ime sugerira kanal za obiteljsku publiku, bi, pak, tom problemu mogao "doskočiti" na "elegantan" način, tj. rezanjem svih "problematičnih" scena. Presedan za tako nešto se zbio u subotu navečer na matičnom kanalu Nova TV kada je Posljednji Mohikanac, popularni povijesni film Anthonyja Manna iz 1992. godine, "iskasapljen" do neprepoznatljivosti i to tako što su uklonjene scene nasilja. Nova TV je svoj postupak, koji je izazvao gnušanje među hrvatskim filmofilima, pravdala primjenom Pravilnika za zaštitu maloljetnika koji "predviđa prilagođavanje programa terminu prikazivanja".

S druge strane, na programu iste TV-kuće se ne tako davno mogla gledati TV-serija Dva metra pod zemljom, koja je, slično kao i Tudori, originalno prikazivana na programu kablovske televizije te se to odrazilo na "slobodniji" sadržaj. Taj isti sadržaj, tada nije previše smetao urednicima Nove TV i hrvatski gledatelji su imali prilike gledati isto ono što i gledatelji u Americi. Za nadati se da će pobijediti razum, odnosno da programski urednici sestrinske TV-kuće neće dozvoliti da prvi dojam o svom pothvatu upropaste iritantnom cenzurom.

D.A./MojTV
 

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
  • #8
    0 0
    fox89 fox89 @ 31.12.2010. 15:00
    ali moralo se. tako da se može reprizirati idući dan popodne :D:D:D
  • #7
    0 0
    hitman_4 hitman_4 @ 30.12.2010. 23:38
    je i mene to živcira,kad gledam neki film/seriju želim vidjeti originalnu odjavnu špicu.
  • #6
    0 0
    aya aya @ 30.12.2010. 23:11

    Ako DomaTV misli nešto kratiti, pa se opet izvlačiti na Pravilnik o zaštiti maloljetnika (ukoliko je točno da je to bilo objašnjenje za masakr Posljednjeg Mohikanca prošle subote), to je čisa laž. Naime, spomenuti pravilnik tu materiju regulira u članku 9, koji kaže:

    Članak 9.(1) Grafičke oznake (krugovi) odnose se na sljedeće kategorije programa i primjenjuju se na navedeni način:1. Kategorija 18Ovakvi programi ne smiju se prikazivati u vremenu od 7,00 do 23,00 sata.Nakladnik je dužan osigurati da je ovakve programe za cijelo vrijeme njihova trajanja moguće prepoznati pomoću oznake:Proziran krug s crvenom brojkom 182. Kategorija 15Ovakvi programi ne smiju se prikazivati u vremenu od 7,00 do 22,00 sata.Nakladnik je dužan osigurati da je ovakve programe za cijelo vrijeme njihova trajanja moguće prepoznati pomoću oznake:Proziran krug s upisanom narandžastom brojkom 153. Kategorija 12Ovakvi programi ne smiju se prikazivati u vremenu od 7,00 do 21,00 sat.Nakladnik je dužan osigurati da je ovakve programe za cijelo vrijeme njihova trajanja moguće prepoznati pomoću oznake:Proziran krug s upisanom zelenom brojkom 12.___________________________________________________________Obzirom da je Posljednji Mohikanac ionako prikazan poslije 23 sata, nije postojala čak niti obveza stavljanja grafičkih znakova, a kamoli rezanja filma!!! I to pod pretpostavkom da navedeni film uopće nije podoban za gledanje maloljetnicima, što bi bio čisti idiotizam. Dakle, razlog je nešto drugo.Jedino mi nije jasno zašto doom šizi da su sapunice u 20.00 sati....pa što bi tek napravili od npr. Posljednjeg Mohikanca, da su njega stavili u osam - vidjeli bi početak i kraj! 
  • #5
    0 0
    doom doom @ 30.12.2010. 16:08
    glavno da placamo tv 80kn ili tak nesto a dobivamo samo sranja ili ako daju film onda pol izrezu banda obicna !!!!
  • #4
    0 0
    dxdy dxdy @ 30.12.2010. 15:59
    i RTL i Nova rezu filmove do neprepoznatljivosti.... rezali su i Istinite lazi.... rezu i normalne filmove da bi dobili vise mjesta za reklame... mnogi filmovi jos imaju nekih zanimljivih stvari i za vrijeme odjave kada vrte popis ekipe ali to obavezno rezu da bi imali vise reklama.... to je jako bezobrazno i omalovazavanje gledateljstva od kojeg na kraju i ovise
Pogledaj sve komentare (8)
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala