Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Gledali smo: Salt
Ovaj film može se preporučiti kao zabava jedino gledateljima koji su pri tome spremni u potpunosti isključiti više funkcije svog mozga

Gledali smo: Salt

Piše: Dragan Antulov

SALT
uloge: Angelina Jolie, Liev Schreiber, Chiwetel Elfiojor, Daniel Olbrychski, Olek Krupa, August Diehl, Hunt Block, Corey Stoll
scenarij: Kurt Wimmer
režija: Philip Noyce
proizvodnja: Columbia Pictures, SAD, 2010.
trajanje: 100 '


Ako Hollywood žali za jednim dijelom povijesti te ne bi imao ništa protiv da se on ponovi, onda je to hladni rat. Razlog za to nije u nekom posebnom antikomunizmu ni rusofobiji koliko u tome da netalentiranim scenaristima jednostavno treba negativac koji ima nekakve veze sa stvarnim životom, a koji bi sve ciničniju svjetsku publiku natjerao da ponovno navija za protagoniste koji bi pod američkom zastavom od njega spasili svijet.

Gotovo svi drugi potencijalni zlikovci – latinoamerički narko-dileri, kineski komunisti, arapsko-muslimanski teroristi – su bojom kože, jezikom, vjerom ili na neki drugi način previše "egzotični" da njihovo korištenje u te svrhe bilo "politički korektno" ili lišeno optužbi kao rasizam.  Rusi, koji kao bijelci i kršćani istovremeno pripadaju i ne pripadaju zapadnom svijetu, mogu služiti kao oličenje zla a da nijedan dežurni dušobrižnik ne postavlja glupa pitanja. Holivudski scenaristi su zato vjerojatno zahvalni Putinu što je Rusiju ponovno učinio velikom silom, odnosno potencijalnom opasnošću po Zapad,  pa sada više ne izgledaju tako bedasto neki hladnoratovski scenariji koji su se ofucali još nakon pada Berlinskog zida. Jedan od prvih filmova koji koristi nove okolnosti je Salt, akcijski triler s Angelinom Jolie u naslovnoj ulozi.

Protagonistica filma je Evelyn Salt, operativka CIA-e koja je nakon traumatičnog zatočeništva u Sjevernoj Koreji odlučila prihvatiti uredski posao u Washingtonu, i to zato kako bi bila što više uz svog voljenog supruga, njemačkog arahnologa Michaela Krausea (Diehl). Međutim, njene planove za miran život poremeti dolazak ruskog obavještajca Orlova (Olbrychski) u sjedište CIA-e, koji tvrdi da je prebjegao i da ima informacije o predstojećem masovnom napadu nekadašnjih sovjetskih agenata-"spavača". Rutinsko ispitivanje Orlova se pretvara u noćnu moru kada on ustvrdi da je ključni dio tog plana "spavač" koji sada radi u CIA-i pod imenom Evelyn Salt. Dok Evelynin kolega Ted Winter (Schreiber) tvrdi da je u pitanju nesporazum, neumoljivi lovac na špijune Peabody (Ejiofor) želi Salt pritvoriti i ispitati. Međutim, prije nego što se itko od njih snađe, Salt bježi iz sjedišta CIA-e, pokazujući nevjerojatne vještine u izbjegavanju potjere svojih kolega, ali ostavljajući i brojne sumnje u svoje namjere, odanost i pravi identitet.

Za Salt se, barem na prvi pogled, može reći da je zamišljen nešto bolje od većine holivudskih ljetnih filmova događaja. Neke stvarne okolnosti – kao dramatično razotkrivanje mreže ruskih špijuna spavača na čelu s Facebook zavodnicom Annom Chapman – su temeljnu zamisao scenarija učinile aktualnom i uvjerljivom. Uloga, originalno zamišljena za Toma Cruisea, je mudro prepuštena Angelini Jolie koja je još kao Lara Croft pokazala da zna biti akcijskom heroinom, a u ovom konkretnom slučaju svoju predanost ulozi potvrdila razbijanjem glave na snimanju. Mudra je bila i odluka da se iza kamere angažira Philip Noyce, australski režiser koji je tokom svoje duge i plodne karijere pokazao veliki talent za akcijske scene. On je vidljiv i ovdje gdje se najveći dio trajanja filma redaju scene gotovo neprekidne jurnjave, pucnjave i tučnjave, a Noyce pokazuje veliku domišljatost nastojeći da nijedna od njih ne sliči jedna drugoj. Uz Noycea bi se pohvale mogle dati i ostatku glumačke ekipe u kojoj se našao i Daniel Olbrychski, poljski glumac starijim gledateljima poznat kao partner Ene Begović u Padu Italije.

Svi ti talenti su zaslužni da Salt funkcionira kao kvalitetni akcijski film – ali samo do trenutka kada scenarij Kurta Wimmera s lopatom nabacanim akcijskim scenama postupno počne gledateljima pokazivati po ovaj film ključnu slabost. To je, dakako, vrijeđanje inteligencije u prikazu lakoće s kojom protagonistica savladava sve prepreke, izlazi iz beizlaznih situacija i ulazi na mjesta koja su zapriječena i Chucku Norrisu, a da o običnim smrtnicima ne govorimo. Sve bi to još moglo proći da je riječ o parodiji ili lepršavoj eskapističkoj fantaziji poput filmova o Bondu, ali Wimmer i Noyce nastoje Salt učiniti mrtvački ozbiljnim. Zbog svega toga se ovaj film može preporučiti kao zabava jedino gledateljima koji su pri tome spremni u potpunosti isključiti više funkcije svog mozga.

OCJENA: 4/10
 

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
  • #6
    0 0
    bozoli bozoli @ 28.8.2010. 12:27
    Girl, Interrupted.
  • #5
    0 0
    Arnol arnol @ 27.8.2010. 22:56

    Da Wanted hvala. To, taj Salt,sve ste rekli vi ostali. Film je baš ono vratite novac od karata, ili opomena za one koji nisu gledali. Samo za debile. Angie  želi   snimiti žensku verziju Bonda. Nije mi jasno zašto tako krhka snima scene nekakvog ženskog terminatora.Odlično je odglumila psihičku bolesnicu u( opet se ne mogu sjetiti),nekom filmu.Pardon, senilna sam izgleda.

  • #4
    0 0
    LordAdamko lordadamko @ 26.8.2010. 2:32

    pretpostavljam da mislis na Wanted...

    e to je vec druga prica...film je naravno pretjerivanje al je cijeli u tom tonu od pocetka, ni ne pokusava izravno pokazat realnost dok ovaj gore film cilja na neku realnost i zbilju s angelinom terminatorom

  • #3
    0 0
    Arnol arnol @ 26.8.2010. 1:47
    Katastrofa,film za maloumne ! Jolie i te njezine pretjerane scene borbi su postale dosadne! U filmu prije ovog,koji je bio zanimljiv po temi,samo se ne sjećam naslova. Isto pretjerivanje,ona kao grančica koju povjetarac odgurne,malti sve oko sebe ! Mogla bi početi snimati nešto vezano za sudbine izbjeglica,ma samo ne ovakve gluposti. 
  • #2
    0 0
    jua jua @ 26.8.2010. 0:17

    Pa Angelina JE ženski Chuck Norris

    XD Joke, Joke!

    Ne bih gledala film svejedno, da je ocjenjen i sa 100. 

Pogledaj sve komentare (6)
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala