Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Gledali smo: Jack i Jill
Jack i Jill se na prvi pogled doima kao svojevrsno osvježenje, barem kada su u pitanju romantične komedije

Gledali smo: Jack i Jill

Piše: Dragan Antulov

JACK I JILL
(JUSQU'A TOI/EVERY JACK HAS A JILL/SHOE AT YOUR FOOT)
uloge: Melanie Laurent, Justin Bartha, Valerie Benguigui, Billy Boyd, Maurice Benichou, Geraldine Nakache, Jessica Pare
scenarij: Jennifer Devoldere
režija: Jennifer Devoldere
proizvodnja:,  Studio37/Mars Films/Canal Plus/TF1 Films, Kanada/Francuska, 2009.
trajanje: 80 '


Globalizacija i suvremene informatičke tehnologije, osim što nas dovode u dodir sa svakojakim pametnim i ne tako pametnim idejama s raznih strana svijeta, ponekad mogu pružiti i utjehu, pogotovo kada pokažu da svakojaki "biseri" nisu fenomen vezan isključivo za ove nesretne prostore. Prevođenje naslova – vjerojatno najzloglasnija djelatnost vezana uz distribuciju stranih kino i TV-sadržaja – nekad zna i u "civiliziranom" svijetu dobiti patološke značajke. Primjer za to je Jusqu'a'toi, francusko-kanadska romantična komedija iz 2009. godine koju su u anglosaskom svijetu distribuirali pod dva naslova – Shoe at Your Foot i Every Jack has a Jill. Hrvatski distributer je, dakako, odabrao naslov Jack i Jill, vjerojatno u nadi da će netko film zamijeniti za istoimenu američku TV-seriju.

"Jack" u ovom filmu je Jack Zimmerman (Batha), mladi Amerikanac koji osjeća nelagodu kod svakog putovanja, ali je stjecajem okolnosti osvojio romantični izlet u Pariz. "Jill" u ovom filmu se zapravo zove Chloe (Laurent). Ona je francuska novinarka čiji je ljubavni život obogaljen inzistiranjem na muškarcima koji u ama baš svakom pogledu moraju biti savršeni, poput likova iz romana. Za Jacka, s obzirom da ga je napustila djevojka, izlet u Pariz nije previše sretan, a pretvara se u noćnu moru kad mu se zagubi prtljag. Njegov sadržaj dolazi u ruke znatiželjne Chloe koja zaključi da je njegov vlasnik upravo onako savršeni muškarac koga je uvijek tražila.

Jack i Jill se na prvi pogled doima kao svojevrsno osvježenje, barem kada su u pitanju romantične komedije – žanr koji u posljednje vrijeme predstavlja oličenje holivudske žabokrečine. Autorica filma Jennifer Devoldere, pak, od samog početka nastoji gledatelje uvjeriti da je riječ o ne-holivudskom filmu; stil režije se čini primjerenim nezavisnim "art" filmovima, a i likovi – uključujući i protagoniste – su previše "otkačeni" u odnosu na žanrovske standarde. Usprkos toga, film se čini dopadljivim, najviše zahvaljujući sjajnoj Melanie Laurent –francuskoj glumici i Tarantinovoj muzi koju je svijet upoznao zahvaljući Nemilosrdnim gadovima. U ovom filmu pokazuje kombinaciju šarma i komičarskog talenta zahvaljujući kome bi, da je kojim slučajem rođena s druge strane Velike bare, suvereno držala prijestolje na kome su nekoć bile Julia Roberts, Meg Ryan i Sandra Bullock. Njen partner Justin Bartha je daleko manje dojmljiv, ali sasvim solidnu odrađuje svoju ulogu atipičnog romantičnog junaka. Na žalost, Devoldere je vrlo brzo potrošila svoju kreativnu energiju, pa se, Jack i Jill, usprkos trajanja od 80 minuta, čini razvučenim, a neki od likova – ubačenih zato da ga učine cjelovečernjim – predstavljaju iste onakve žanrovske klišeje kakve je trebao izbjeći.

 

ocjena: podnošljivo
-----------------------------------

patološki slučaj
loše
podnošljivo
solidno
vrlo dobro
izvrsno
remek djelo

 

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala