Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Gledali smo: Alisa u Zemlji čudesa
Vizualno atraktivan film prepun grotesknih likova i CGI-efekata o kojima se donedavno nije moglo sanjati

Gledali smo: Alisa u Zemlji čudesa

Piše: Dragan Antulov

ALISA U ZEMLJI ČUDESA
(ALICE IN WONDERLAND)
uloge: Mia Wasikowska, Johnny Depp, Helena Bonham Carter, Anne Hathaway, Michael Sheen, Stephen Fry
scenarij: Linda Woolverton (po knjigama Lewisa Carrolla)
režija: Tim Burton
proizvodnja: Walt Disney Pictures, SAD, 2010.
trajanje: 109 '

Ako postoji profesija koja bi se mogla smatrati dnom hranidbenog lanca u Hollywoodu, onda su to scenaristi. Razlog za to bi se mogao pronaći u općoj predodžbi holivudskih glavešina da je scenarij najmanje važan za uspjeh nekog ostvarenja. O tome svjedoči niz scenarija koji su na papiru izgledali kao remek-djela, ali se na putu do gledatelja nekako uspjeli pretvoriti u celuloidno gnojivo. S druge strane, neumorni Murphyjev zakon će se uvijek pobrinuti da loš scenarij bez obzira na talent redatelja i glumaca uvijek u završnom proizvodu učini gledatelje svjesnim svoje kvalitete. Kao jedan od takvih primjera bi mogao poslužiti scenarij Linde Woolverton za najnoviju Disneyevu adaptaciju znamenitih knjiga engleskog književnika Lewisa Carrolla.

Radnja započinje u viktorijanskoj Engleskoj gdje se Alisa (Wasikowska), svojeglava 19-godišnja djevojka, suočava s predrasudama svog vremena kada otkrije kako je pozvana na veliku zabavu samo zato da bi je protiv njene volje zaručili za bogatog plemića. Prije same objave zaruka, Alisi se učini da u vrtu vidi golemog bijelog zeca te ga počinje pratiti, prisjetivši se pustolovine u čarobnoj zemlji koju je doživjela u dobi od šest godina, a za koju su svi tvrdili da je bio san. Put je ponovno vodi kroz rupu u zemlji do mjesta gdje će ponovno sresti svoje stare poznanike kao Ludog šeširdžiju (Depp), ali i biti upetljana u veliki sukob između dobre Bijele kraljice (Hathaway) i zle Crvene kraljice (Bonham Carter).

Disney je u ovaj film utrošio čak 200 milijuna dolara, a jedan od razloga je bilo nastojanje da se pokaže kako 20th Century Fox nije jedini studio koji može raditi čarobne svjetove u 3D tehnici. Kao režiser čija je mašta i senzibilitet najviše odgovarala takvom nastojanju je odabran Tim Burton, i ta se odluka doima opravdanom. Alisa u zemlji čudesa je vizualno atraktivan film koji koristi i Burtonovu sklonost grotesknim likovima i CGI-efekte o kojima se do prije koju godinu moglo samo sanjati. To se možda najbolje vidi u orijaškoj glavi Crvene kraljice, koju s užitkom tumači Burtonova stara suradnica Bonham-Carter. Još jedan Burtonov stari suradnik, a mnogima i jedini razlog da odu u kino – Johnny Depp – je nešto manje dojmljiv u ulozi Šeširdžije s Carollovim besmislenim replikama koje dan-danas stvaraju dodatni napor prevoditeljima.

Usprkos tome, Depp će stvoriti mnogo bolji dojam od Mie Wasikowski, mlade australske glumice čija se naslovna uloga doima nezahvalnom, i to prije svega zbog nastojanja scenaristice da, poput većine holivudskih salonskih ljevičara, klasični predložak "začini" s nekakvom "relevantnom" i "društveno angažiranom" propovijedi. U ovom slučaju je Carrollova heroina anakronistički pretvorena u nekakvu turbofeminističku Djevicu Orleansku. Priča o borbi za prava žena u viktorijanskoj Engleskoj je mogla poslužiti kao predložak za dobar film, ali Burton za to nije imao razumijevanja, a Disney još manje volje da na to spiska koju stotinu milijuna dolara više. Alisa, iako dojmljiv i na trenutke zabavan film, zbog završnice koja sugerira "pravu" pustolovinu koja tek počinje, postaje ne samo kao konceptualno promašeno, nego i razočaravajuće nedovršeno ostvarenje.

Ocjena: solidno

---------------------------

patološki slučaj
loše
podnošljivo
solidno
vrlo dobro
izvrsno
remek djelo

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
  • #5
    0 0
    seljankica seljankica @ 20.3.2010. 20:08
    film je katastrofa...izasli smo na pola filma sto zbog dosade sto zbog glavobolje od dosade...razocarana sam
  • #4
    0 0
    sara18leite sara18leite @ 20.3.2010. 1:12

    Tako mi je drago da nisam jedan od onih zagrizenih fanova koji ne bi svog omiljenog redatelja popljuvali samo zato sto ga vole...film je po meni i ispod solidnog, iako volim burtona. I Depp mi nije nesto extra, ali zato mogu reci da je Helena super u ulozi crvene kraljice :)

    btw, ispravite me ako grijesim, ali nije li Murphyev zakon "ako nesto moze poci po krivu i hoce"? ne kuzim u kojem kontekstu novinar uopce spominje ovo...al dobro, film je smece. I j**** ti 3D vise.ne triba sad sve bit u tome!

  • #3
    0 0
    zubak zubak @ 16.3.2010. 22:19
    Di je ta zemlja cudesa ? da nisu mislili na HR,hahahahah
  • #2
    0 0
    DORINA dorina @ 16.3.2010. 13:42

    prekrasan film ali nije baš za djeci i da ali ipak je prekrasan

     

  • #1
    0 0
    banjaluka banjaluka @ 16.3.2010. 13:20
    Potpuno sam saglasan sa ovom analizom filma. Nedovršen, nedorečen, sve u svemu (plus glavobolja od 3D naočara) nije bilo vrijedno novaca... Uprkos Burton-u i Depp-u...
Pogledaj sve komentare (5)
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala