Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Gledali smo: Avatar
Spektaklu Jamesa Cameroona prijeti sudbina Titanica - razvoj filmske tehnologije mogao bi u budućnosti razotkriti njegovu "tanašnu" priču

Gledali smo: Avatar

Piše: Dragan Antulov

AVATAR
uloge: Sam Worthington, Zoe Saldan, Stephen Lang, Sigourney Weaver, Giovanni Ribisi, Wes Studi
režija: James Cameron
proizvodnja: 20th Century Fox, SAD, 2009.
trajanje: 163 '


James Cameron ima razloga biti i zadovoljan i nezadovoljan time što je zahvaljujući svom poslovičnom perfekcionizmu dovršetak Avatara odgađao sve do prosinca ove godine. S jedne strane teško da itko može osporiti kako je njegov dugo očekivani SF-spektakl postavio nove, i teško dosežne standarde filmske tehnologije te da predstavlja audiovizualni doživljaj prilikom koga se (pogotovo u 3D verziji) može osjetiti svaki cent od budžeta koji višestruko nadmašuje godišnji proračun svih hrvatskih gradova (osim Bandićevog Zagreba).
 
 
S druge strane, taj je film došao barem godinu-dvije prekasno da svom tvorcu osigura novi „Oscar“, s obzirom da u Obaminom svijetu njegova nimalo suptilna osuda Bushove vanjske politike neće biti onako efektna kakvom bi bila da je Dubya još uvijek u Bijeloj kući. Anti-militarističke, anti-kapitalističke, anti-tehnološke, anti-američke i sve druge današnjim holivudskim ljevičarima tako drage „anti“ motive nije teško pronaći u scenariju čija je radnja smještena u 2154. godinu i Pandoru, jedan od satelita divovskog planeta izvan Sunčevog sustava. Taj nebeski objekt, uz zaštitu dobro naoružanih i za sukob „nabrijanih“ najamnika, nastoji eksploatirati multinacionalna korporacija, bez obzira na to što o tome misle Na'vi – humanoidni domoroci koji od ljudske tehnologije više vole dotadašnju harmoniju s prirodom.
 
Jake Sully (Worthington) je paralizirani marinac koji na Pandori radi kao operater avatara – umjetnog Na'vija čiji je zadatak infiltrirati se u domorodačke redove. Sullyju, koji kao avatar može činiti mnogo toga što ne može kao stvarni čovjek – uključujući romansu s poglavičinom kćeri Neytiri (Saldan) - ne treba mnogo da zavoli Na'vije i njihov način života te, ako treba, stane na njihovu stranu u sve neizbježnijem sukobu s poslodavcima i bivšim suborcima.

Instant remek-djelo tanašne priče
 
Avatar bi, s obzirom na tehničko savršenstvo i više nego solidnu glumu (iako Worthington povremeno ne zna govori li s američkim ili australskim naglaskom) vrlo lako mogao steći status instant remek-djela i miljokaza filmske povijesti nalik na Matrix. Međutim, isto mu tako prijeti sudbina koja je nakon jednog desetljeća snašla i Titanic, kome je razvoj filmske tehnologije i današnja prozaičnost tada spektakularnih efekata razotkrila „tanašnu“ priču. U slučaju Avatara ta se „tanašnost“ odražava kroz Cameronov scenarij koji je film napunio ispraznim replikama i karikaturalno jednostavnim likovima, a nastojanje da se Na'viji učine što sličniji Indijancima te New Age agitprop ga dovodi na rub samoparodije.
 
Na kraju film čak i nije previše originalan – oni malo manje upućeni u filmsku povijest će film lako prepoznati kao remake Plesa s vukovima, oni malo stariji će se sjetiti Ewoka u Povratku Jedija, a hard-core ljubitelji žanra romana Ursulle K. Le Guin Svijet se kaže šuma iz 1976. godine, koji je sličan zaplet koristio daleko bolje. Svemu tome usprkos, Avatar zaslužuje pohvale, makar zato što je pokazao da u tehničkom smislu Hollywood još uvijek nije rekao svoju posljednju riječ.
 
OCJENA: 7/10
 
Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
  • #21
    0 1
    Beno beno @ 17.1.2010. 23:56

    Nekako kad razmisljam o filmovima, lakse mi je nac "stare" filmove koji imaju onu posebnu kvalitetu, ono nesto. Draze mi je pogledat po 100ti put stare i "manje stare": Casablancu, Maltese falcon, Citizen Kane, Stalker, Deer hunter, Bladerunner (.....) nego neki od Fast&Furious, Blade, LXG, Underworld, Matrix, AvP i slicnih "cool" filmova kakvima nas danas Hollywood sve vise hrani. Nemoj me krivo shvatit, ima i danas nekih bisera tipa Slumdog Millionaire, Se7en, Gruz 200, Fight Club, Cidade de Deus, American Splender (itd.), ali malo njih bi okarakterizirao kao "remek-djela". Vjerojatno ja imam "retro" ukus, tu si nemogu pomoc :)

  • #20
    1 0
    mariola mariola @ 17.1.2010. 23:09
    Sve ok što si napisao,  jasno da se ukusi razlikuju i jasno da se nekome "Matrix" nije svidio, pa niti "Avatar" kao tebi, npr. Isto tako, meni je, kao i nekima koje poznajem, "Čuvari" teško smeće od filma iako je dobio na IMDB-u skoro 8, a i kritičari su ga dosta nahvalili. No, kada kažeš da filmska industrija nije kao nekoć, onda već govorimo o nekim standardima s kojima se teško složit. Prije 40 i više godina imao si takoreći manje-više 3 vrste filma, danas je situacija daleko bolja. Reći da je prije bilo bolje čini mi se kao rasprava o onome što sam napisao; Cash ili Federer?
  • #19
    0 0
    Beno beno @ 17.1.2010. 21:46

    Mislim da se slobodno mozemo slozit oko toga da imamo drugacije ukuse i da se ne slazemo. Na forumima je bitan dijalog, rasprava (zato sam i onako citirao i pisao, da ljudima bude lakse pratit, nisam pravnik ;) ). Nazalost nitko se nije ukljucio u ovo nase sada, tako da jedino cemu ovo vodi je flame. A to nikako ne zelimo i nitko se nema namjeru prepucavat na internetu. Bilo bi interesantno da se pokrene jedna grupna rasprava, ukusi su razlicit, sigurno ima raznih kvalitetnih misljenja.

    Nesto smo dokazali: Ako se mi ne slazemo, zasto ocekujemo da ce svaki filmski kriticar na svijetu imati isti ukus kao i mi? Moje misljenje o Avataru je poznato (napisao sam na forumu) kao sto je i tvoje. Meni je film predvidiv, likovi plitki i sve previse vuce na jedan prekrasan crtic. I ponavaljam, daleko od toga da je los!!

    Aaah, Matrix... Jedva sam izdrzao Matrix, iako sam ciljana publika za taj film - informaticar i geek. Film ima nekih katastrofalnih nelogicnosti/gluposti i toliko je sminkerski i "cool" da mi je to tesko progutat (davnih sam jos dana napisao svoje misljenje na bivsem TotalFilm.hr portalu/forumu i Filmski.net -u, jasno ti je kako je to bilo prihvaceno :D ). Ako je zaista, kao sto ti kazes, Matrix (Avatar je 10x bolji od Matrixa) u kinematografiji nadprosjecna kvaliteta jedako kao navedeni "stari" filmovi, onda je stvarno ili kineatografija otisla k.., ili ne gledamo iste filmove  ;)Recenica: "laznjak koji smatra da je nesto starije super, a novo to nikako ne moze dostici" je neka druga temu o kojoj bi se dalo diskutirat (nadam se sa vise zainteresiranih za reci nesto)...

    btw. Ovo s fizickim obracunom naravno da nije bilo doslovno, samo sam na neki pretjeran i (bar sam se nadao) pomalo saljiv nacin htio reci da  je rasprava bila burna jer, svi znamo, da mnogi taj film doslovno obozavaju.

  • #18
    1 0
    mariola mariola @ 17.1.2010. 20:30
    Vidim da imam posla sa odvjetnikom; citat, krivi navod, replika... Da ne duljim previše, reći ću samo da i "Avatar" i "Matrix" imaju odličnu priču koja je razrađena i realizirana na odličan način. Da, sada već kultnom statusu "Avatara" jest pomogao i  3D, ali: 1. mnogi koji su gledali film u 2D tehnici jednako hvale film, 2. 3D tehnika ne čini film kao ni samo jedna lasta proljeće ( pogledaj samo npr."Krvavo Valentinovo" ili "Fredya" pa je očigledno da 3D samo malo poboljšava doživljaj, ali ne i kvalitetu samog djela). Isto kao da slušaš npr."Beatlese" na gramofonu ili CD-u - natprosječna pjesma je natprosječna pjesma kako god okrenuo, ili obrnuto. I "Matrixa" i "Avatara" mogu i budem uspoređivao sa "Dobar, loš, zao" ili "Kumom" jer su oba vrhunski filmovi, vrhunski odrađeni, te pomiču granice filmske umjetnosti. Kao što su u svoje doba činili dva prije navedena. Osim toga, kako si ti našao hrpu manjkavosti "Avataru" i "Matrixu", tako isto postoje mnogi ljudi koji su "Dobar, loš, zao", a pogotovo "Kuma" našli kao dosadne i beskrvne. No, kod ovakvih stvari se manje-više radi o tom lažnjaku koji smatra da je nešto starije super, a novo to nikako ne može dostići. Otprilike kao da kažeš da su Cash, Laver ili Mcenroe bolji tenisači od Federera. Moš mislit...A ako si se zbog "Matrixa" zamalo fizički obračunavao, onda nešto ne valja ili sa tobom ili sa tim tipovima...
  • #17
    1 0
    Beno beno @ 17.1.2010. 15:53
    I sam sam prestao brojat koliko sam puta usao u sukob zbog Matrixa. Mogao bih ti pola sata kucati argumente zasto taj film ne zasluzuje svoj status. Ta sminkerska kopija i krizanac Johnny Mnemonica i Dark Citya me kostao glasnica i umalo par fizickih okrsaja. Ali molim te samo, radi postovanja prema sedmoj umjetnosti, nemoj vise izjednacavat Dobar Los Zao, Kum i slicne s Matrixom ili Avatarom ;)
Pogledaj sve komentare (21)
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala