Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Spasite greben, spasite planet!
Nova serija "Planet koraljni greben" premijerno na programu Viasat Nature

Spasite greben, spasite planet!

Veliki koraljni greben najveći je koraljni greben na svijetu, duljine više od 2300 km i površine od 344 400 četvorna kilometra. Da, moguće ga je vidjeti i iz svemira. Koraljni grebeni zauzimaju samo jedan posto površine planeta, no čak 50 posto morskih vrsta ovisi o njima, a proizvode i pola kisika koji svi udišemo.

U proteklih dvadeset godina uništeno je pola grebena, no možda ipak nije prekasno da to promijenimo. Planet koraljni greben, nova trodijelna serija se od 8. siječnja, u 17.30 h emitira na programu Viasat Nature, a prati međunarodnu misiju koja pomoću revolucionarnih rješenja pokušava spasiti od uništenja Veliki koraljni greben i njegovih 9000 jedinstvenih vrsta. U ovom ćemo članku predstaviti neke od projekata koji se provode.

Spašavanje zelenih želvi od izumiranja

Zelene želve jedine su morske kornjače među sedam vrsta koje su isključivo biljojedi. Te se kornjače uglavnom hrane na morskim travnjacima, koji su od presudne važnosti za razmnožavanje brojnih morskih vrsta koje u travi kriju svoja jajašca. Te je travnjake potrebno redovito „kositi“ kako bi se onemogućilo širenje parazitskih algi koje bi ih mogle ugušiti. Upravo je u tome važnost kornjača koje su u proteklim desetljećima postale ugrožene. Jedno je istraživanje iz 2018. godine pokazalo da je globalni porast temperatura doveo do toga da su danas gotovo sve zelene želve ženke: u protekla dva desetljeća, ženke predstavljaju čak 99,1 % mladunčadi zelenih želvi na Velikom koraljnom grebenu, a to uvelike otežava razmnožavanje.

Ekipa predvođena uglednim morskim biologom Richardom Fitzpatrickom pokušava povisiti jedan otok popunjavanjem i proširivanjem njegove obale. Ukoliko bi ga uspjeli obnoviti, dokazali bi uspješnost tehnike koja bi se mogla koristiti diljem svijeta.

Ubojiti roboti protiv zvjezdača koje uništavaju koralje

Zvjezdača trnova kruna golemi je mesožder koji se hrani koraljima. U prošlosti se njihov broj pokušavao ograničiti rezanjem, no učinak je bio upravo suprotan: te zvjezdače mogu regenerirati odrezane krakove te se razmnožavati čak i prepolovljene. Procjenjuje se da ih ima nekoliko milijuna, a svaka od njih može svaki dan pojesti tridesetak centimetara koralja. Međutim, napokon se suočavaju s dostojnim protivnikom: RangerBot – kojeg ćemo upoznati u seriji Planet koraljni greben – podvodni je dron koji s 99-postotnom preciznošću prepoznaje trnovu krunu, a zatim, pomoću robotske ruke s iglom, toj zvjezdači ubrizgava smrtonosni otrov prilagođen upravo njoj.

U seriji Planet koraljni greben, Richard Fitzpatrick, australski snimatelj nagrađen Emmyjem, i njegova ekipa koriste i istražuju najsuvremeniju tehnologiju kojom se pokušava spasiti jedno od najvažnijih prirodnih staništa na svijetu – samo na programu Viasat Nature.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala