Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Goran Bregović - Jeremija
Spot je mogao biti pravo remek djelo u rukama kvalitetnog redatelja

Goran Bregović - "Jeremija"

Album Alkohol – Šljivovica
Izdavač Dallas Records
Autor spota -
Trajanje 3’06’’
Ocjena 3/5



Gorana Bregovića doista nije potrebno posebno predstavljati ali valja reći da mu je ovih dana izašao novi album "Alkohol". Točnije, prvi dio albuma "Alkohol" nazvan "Šljivovica", koji sadrži snimku nastupa u Guči za vrijeme trajanja popularnog festivala trubača i prema riječima samog Gorana, donosi opuštenu atmosferu mjesta i vremena u kojem je baš sve moguće, a šljivovica teče u potocima. Drugi dio "Alkohola" koji će biti objavljen vrlo skoro nazvan je "Champagne" i snimljen je na koncertima u Torinu i Milanu te donosi ponešto drugačiji, mirniji i profinjeniji zvuk.  Prvi singl sa "Šljivovice" je pjesma "Jeremija", stara tradicionalna skladba koju je u originalu izvodio omiljeni pjevač bivše Jugoslavije Predrag Živković Tozovac koji je i autor teksta, a o samom albumu "Šljivovica" Bregović je iskreno rekao: "Alkohol? Pa gledao sam snimak s nastupa u Guči i primijetio da sam puno pio na koncertu. Rijetko kad pijem, ali sam taj koncert bogami... nekako mi je išlo, napio sam se malo, a onda odlučio napraviti baš takav album".

Nažalost, autor spota ostao je anoniman (čak i za njegovu diskografsku kuću), međutim, spot ionako ne zaslužuje neku bolju ocjenu. Iako je atmosfera doista ispunjena alkoholom i svom popratnim pojavama koje alkohol sa sobom donosi, balkanski dernek u Guči, sa živopisnim likovima u publici i raspojasanim Bregovićem na pozornici, spot je samo osrednje ostvarenje s kadrovima očigledno izvađenim iz neke višesatne snimke osrednje kvalitete. Kako je ipak u pitanju Guča i trubači i Bregović i šljivovica i Orkestar za vjenčanja i sprovode, spot za "Jeremiju" mogao je biti pravo remek djelo u rukama kvalitetnog redatelja koji je, da je bio tamo, mogao uhvatiti desetke kadrova koji bi se prepričavali godinama tražeći bizarne kutove, prepijane likove, apsurdne detalje, Bregovićeva posrtanja itd. Ovako je to samo slika koja prati zvuk i daje naslutiti o čemu se radi. Šteta!


Dubravko Jagatić

 

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
  • #1
    0 0
    tomeck tomeck @ 12.6.2009. 22:57

    Pozdrav,

    ova me pjesma jako podsjeća na onu iz Noćne more pa me zanima da li netko zna: Što je bilo prije kookoš ili jaje?

    Goran Bregović je poznat, za one koji neznaju, po svojoj izjavi: "Malo radi, puno kradi i živi pošteno!".

    S poštovanjem,

    Tomislav ZG 

Pogledaj sve komentare (1)
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala